Hipster. Indi. Generacija Y. Generacija Petra Pana. Bumerang generacija.

Mislite vi, hipsteri su nastali tu pre nekoliko godina, već su se i isfurali. Sad je hipster pogrdna reč, jer je od kontrakulture koja iska nezavisnost i raskid sa mejnstrimom i sama postala glavni tok. Šta ako vam kažem da je hipsteraj postojao još četrdesetih godina prošlog veka. Isprva, reč “hip” i “hipster” odnosila se na one koji se lože na džez. Ti prvi hipsteri bili su mladi belci koji su se primali na živote crnih muzičara i pokušavali da ih oponašaju. Kao i današnji, i ondašnji hipsteri brzo su prerasli vezanost za muzički tok i proširili se na druge umetnosti. Hipsteri su postali dobrovoljni beskućnici, tumarali su Amerikom i pokušavali da se odvoje od sveta u kome je carevala smrt, pretnja od nuklearnog rata, postkolonijalni ratovi…

Veliki povratak hipsteraja nastao je u Americi, tačnije u Bruklinu sredinom devedesetih prošlog veka. U očajničkom pokušaju da se odbrane od sve grozotnijeg mejnstrima koji je prešao sve granice izveštačenog, mlad narod počeo je da oživljava “stara dobra vremena” kojim su im matorci punili glavu kad god bi pokušali da natrljaju na nos način života kojim klinci danas žive. Imperativ da se bude drugačiji dobio je novu oštricu i odjednom su Ameri otkrili da postoji rudnik drugačijih utisaka.

Počeli su da puše evropske cigarete, piju opskurna piva malih pivnica, gledaju umetničke filmove, lože se na nepoznate bendove i uopšte da istražuju kutke nezavisne umetničke scene. Iznenada, ukoliko ste ljubitelj rane pakistanske svadbene muzike, niste više uvrnuti već izuzetno “indi” i “hip”. Pljačkanje bakinih ormara postao je otpor savremenoj modi. Svi su želeli da nose one naočare debelih okvira, šalove i ručni rad, vunene kapice i karirane flanelske košulje. Usred tehnološke pomame hipsteri su vratili u modu fotografiju, stare foto-aparate i kamere. Tako je nastao i Instagram – jer su svi poželeli filtere koji će dati fotografijama patinu. Kreativnost je postala imperativ. Ko nije umetnik taj nije hipster!

city hipster Ko su beogradski hipsteri?

Kao i svaki drugi pokret koji traži od pripadnika da budu drugačiji i hipsteraj je vrlo brzo postao dekadentan. Glavni tok koji diktiraju svetski mediji, industrija zabave i moda usisao je hipsteraj. Umesto da zaista pljačkaju sekond-hend prodavnice, hipsteri su vrlo brzo počeli da kupuju nove krpice iz vintage modnih linija. Umesto autentične levice i otpora glavnoj struji, hipsteri su postali uniformna grupa bogatih koji se prave da su siromašni. Nije im trebalo mnogo da starinske aparate (koji se na zapadu nabavljaju iz preskupih antikvarnica) pretvore u kućne ukrase i pređu na najskuplje tehnološke spravice.

Comments