Hot topics

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

167 Ko su modni blogeri i koja je njihova uloga?

Bloger Brajan Boj (Bryan Boy) u prvom redu sa američkom urednicom "Vogue"-a, Anom Vintur (Anna Wintour)

Pre svega, blog je web-dnevnik koji može pisati jedna ili više osoba. Besplatan je, dostupan svima koji imaju internet i nema pravila o čemu bi jedan bloger morao da piše. Blogovanje je moderan način iskazivanja mišljenja i nije važno iz koje zemlje bloger dolazi, već kreativnost i predanost, kao i u svakoj drugoj aktivnosti.

Modni blogovi se mogu podeliti u više kategorija:

256 Ko su modni blogeri i koja je njihova uloga?

Ulična moda, modna fotografija, moda poznatih ili možda lični modni blog?

Ulična moda (Street style blog) je vrsta bloga gde osoba postavlja svoje ili pozajmljene fotografije modernih ljudi, koje svakodnevno srećemo na ulici. Moda koja nije nastala kao delo jednog dizajnera ili tima stilista, već je proizvod kreativnosti običnih ljudi.

Modna fotografija (Fashion photography blog) je vrsta bloga koji se, kako i sam naziv kaže, bavi modnim editorijalima i svim ostalim vrstama modne fotografije.

Moda poznatih (Celebrity Fashion) je vrsta bloga gde se postavljaju kombinacije poznatih ličnosti sa raznih dešavanja, ali i fotografije njihovog ličnog stila.

Lični modni blog (Personal fashion blog) je vrsta bloga gde osoba postavlja svoje odevne kombinacije i piše o odeći koju nosi, kao i o svemu ostalom što je ostavilo utisak na nju/njega.

355 Ko su modni blogeri i koja je njihova uloga?

Modni blogeri svakodnevno u postovima dele svoje kreativne ideje sa ostalim ljudima.

Modni blogeri kao i modni kritičari i novinari imaju bitnu ulogu u približavanju mode široj publici. I jedni i drugi prenose i komentarišu različita modna dešavanja i promovišu razne proizvode. Ono po čemu se modni blogeri razlikuju od modnih novinara, jeste mogućnost iskazivanja svoje kreativnosti u svakom trenutku, kao i subjektivnog mišljenja, koje je sastavni deo toga. Pa tako postoje različita mišljenja o tome da li je jedan bloger sposoban da pruži adekvatnu kritiku jednog modnog događaja. Međutim, uloga modnog blogera i nije da piše nešto što bi se od njega “očekivalo” da napiše, već ima potpunu slobodu da iskaže svoje lično mišljenje. Ne mora da piše jasno, sažeto i strogo informativno u sklopu prethodno određenih pravila, a na čitaocima je da odaberu da li će to mišljenje usvojiti ili ne. Ipak, uzimajući u obzir svakodnevno širenje blogsfere i značaj koji pojedini blogeri uživaju danas, zaključujemo da modni bloger ima izuzetnu ulogu u oživljavanju modne kulture.

445 Ko su modni blogeri i koja je njihova uloga?

Poznati blogeri često dobijaju odeću na "poklon" od različitih kompanija, kako bi je promovisali.

To dokazuje i redovno pozivanje određenih blogera na modne revije i ostala modna dešavanja koja je potrebno promovisati. Mnogi dizajneri, istim tim blogerima, šalju odeću kako bi ona bila prikazana široj publici, odnosno, običnim ljudima i kako bi na taj način “namamili” više kupaca. Ovo nas dovodi do sledeće teme. Da li su blogeri spremni da prodaju svoju slobodu izražavanja i kreativnost radi veće popularnosti i novca? Jer, ako jesu, onda je to na neki način, zloupotreba položaja koji svakako uživaju danas. Prihvatili mi to ili ne, modni blogeri su okupirali modnu scenu i danas zauzimaju veoma važno mesto u modnom svetu samim tim što su sastavni deo gotovo svake modne revije. Na njima je da li će ostati verni umetničkoj slobodi ili će zaigrati kako svira materijalni svet.


Jelisaveta Đukanović, autorka bloga Liberty Walk, je verovatno najmlađa modna blogerka na prostorima Srbije, kreativna, pametna, puna entuzijazma. Mlada osoba sa stavom i koja zna šta želi.

Editors choice