Stavite radnju serije “Seks i grad” u Beograd. Nađite četiri žene koje dele slične karijere i ljubavni život kao i Amerikanke. Nazovite je “Seks i Beograd” i neka ide u udarnom terminu turskih serija. S obzirom da se svaka devojka, a neretko i svaki drugi muškarac, poistovećuje sa radnjom serije i posebno čezne za “Njujork životom” u Srbiji, rejting bi zeznuo i “Farmu”. Ipak ima ono nešto što je potrebno da bi se ta gledanost ustalila. “Seks i Beograd” bi morao da se prilagodi socio-kulturnoj realnosti Srbije. E mislim da se tu američka verzija pozdravlja sa srpskom, te radnja svake nastavlja da teče dalje svojim tokom. Pogledajte kako bi izgledali životi Keri, Mirande, Samante i Šarolt u društvu izmenjenih vrednosti i drugačije realnosti.

Keri Bredšo

CB2 Ko su srpske Keri, Miranda, Samanta i Šarlot

Počela je kao novinarka srednje strane dnevnog lista. Samo posao skandal novinara mogao joj je obezbediti markirane cipele. Poznavanje srpske estrade je dobro iskoristila da bi došla do jednog lifestyle magazina gde je duže vreme pisala kolumnu na temu muško-ženskih odnosa. Uglavnom o sponzorušama i sponzorima – fenomenu koji je tih dana počeo da preplavljuje društvo. To je radila volonterski, više radi sticanja spisateljske reputacije. Svesna da bi bez plate estradnog novinara pala na samo dno, ovako je sa strane radila ono što voli pišući kolumnu, a onda je na red došla i knjiga slične tematike. Nažalost publika je knjigu ocenila promašajem, zapravo niko je nije ni čitao. Koga pa to još u sred krize zanima?!

Ipak Keri svoju spisateljsku karijeru nije bila spremna spremna da odbaci. Nikako, nikako! Sada kada je na mestu glavne i odgovorne urednice najčitanijeg nedeljnog tabloida, konačno razmišlja da prihvati ponudu najpoznatije srpske folkerke i napiše njenu biografiju (a ova je i dalje živa inače). U pravo vreme – na vrhuncu novinarske karijere. Plus raspoloženje naroda za takvu vrstu knjiga nikada ne jenjava. Sada joj davne kolumne izgledaju veoma nezrelo i smešno, a knjige se stidi. U međuvremenu fetiš su joj postale Louis Vuitton torbe.

Gde je Zverka u priči?

Pa on je uvek tu negde… na vlasti. Pametan čovek, od bankara do preletača iz stranke u stranku i pretendenta na fotelju ministra finansija. Upravo ta moć prilagođavanja u društveno-političkoj sredini ih je i spojila.

Miranda Hobs

6650F7E0FCD0CC4688D354EF68473BCB Ko su srpske Keri, Miranda, Samanta i Šarlot

Pametna studentkinja prava koja je uspela u velikom gradu. Imajući sve, ona je baš kao i prava Miranda mučila istu muku. Njena samostalnost i snaga odbijale su većinu muškaraca. Previše open minded za Srbiju. A još kada se prosečnim balkancima hvalila da je ušla u uži izbor za javnog tužioca, bežali su trčeći. Onda je jednog dana upoznala kelnera prestoničkog kafića koji joj je, ironično, intelektualno parirao.Veza je obilovala strašću kakava se retko sreće. Ali vremenom njena mama je bila u pravu. Počelo je poglavlje: Troubles in paradise. S dolaskom prvih računa za struju i infostan koje on nije mogao da plati, počela je da mu radi sujeta. Kako je Miranda bez problema i nabijanja “dođem ti-dođeš mi” na nos plaćala račune, njena pojava ga je sve više nervirala. Njene nove italijanske cipele rugale su se njegovom neozbiljnom poslu. Sve je više bivao ljubomoran na nju. Rodilo se dete, plod ljubomore. Kako je ono zahtevalo sve više materijalnih sredstava, ni Miranda svoje žrtve više nije prećutkivala. Njegova plata je ostala ista, kao i ambicija. Znao je da nikada neće biti onakav muškarac kakvog ona zaslužuje, a takođe ni otac.

Te noći je poklekao čarima mlade plave studentkinje koja je bila čest gost kafića u njegovoj smeni. U srpskoj verziji “Sex i Grada” ljubav nije pobedila. Pukla je tikva, a Miranda je ostala samohrana majka.

Samanta Džouns

Kim Cattrall channels 8fe9 Ko su srpske Keri, Miranda, Samanta i Šarlot

Verovatno se pitate kako je uopšte moguće smestiti jednu takvu personu u srpsku realnost. Moguće je, štaviše smatram da su svakoj naciji Samante veoma slične, pa ni ova srpska nije izuzetak.

Ona i Keri su se upoznale posredstvom posla. Poznantsvo između estradnog novinara i menadžera je u selu zvanom Beograd bilo gotovo neizbežno. Vrlo brzo je preraslo u prijateljstvo. Ali kada je Samanta iz ruralne sredine došla u prestonicu nije se baš mogla pohvaliti osećajem za modu. Uz podršku velikog grada nikada nije uspela da se do kraja kultiviše. Ponekad nimalo ženstvena, sa puno propuštenih vaspitnih lekcija Samanta je ipak bila posebna. Agresivnost i napadnost su upravo ono što joj je pomoglo da bude jedna od vodećih u svom poslu. Prosto se zapitate kako neko ko potiče iz tako ograničene sredine može biti toliko otvoren i spreman za “život”. Brendirala je svoju kič pojavu. Zahvaljujući najgledanijem seks snimku za njeno ime se pročulo daleko, a njena pojava često se viđa u emisijama. U tim istim emisijama ona je osoba koju nije sramota da priča o seksualnim vratolomijama, pa je upravo zbog toga podelila javnost na one koje je vole i na one koje je mrze. Bez obrzira da li je voleli ili mrzeli ona je neko ko je mladim medijskim početnicima itekako potreban u listi kontakata.

Godine su prolazile, a javnost je bila sve oštrija. U pomoć su pritekle prijateljice koje su je modno kultivisale. Kao modni uzor konačno je smuvala mladog glumca i učešćem u rijaliti šou od njega napravila seks simbola. Javnost se još više podelila uzburkana činjenicom da je ona starija od njega čitavih 16 godina. Na brdovitom Balkanu to baš i nije česta pojava. Što je starija sve je više osuđuju. Ali našu, kao i američku Samatu baš briga. Voli sve, samo ne konvencionalno.

Šarlot Jork

charlotte york charlotte york 12924092 800 1200 682x1024 Ko su srpske Keri, Miranda, Samanta i Šarlot

Ona je jedna od onih srećnica koja devedesete nije proživljavala u Srbiji. Roditelji su je na vreme poslali na studije umetnosti u Pariz. Otišla je kao alternativna tinejdžerka, a vratila se kao prava dama. Plemenitog srca, ali dosta razmažena gotovo celog života uživala je u slavi roditelja, poznatog glumačkog para. Mrzela je srpsku estradu i nije dolazilo u obzir da se umeša u nju. Bila je iznad nje. Ali htela-ne htela, uvek je imala veze sa njom. Prvenstveno preko najboljih prijateljica ili kada bi njen intervju delio stranu sa poznatom folkerkom. Ali kao mlado dizajnersko ime kome treba publicitet nikada se nije žalila. Biti manja zvezda u velikom gradu savršeno joj je odgovaralo. Onda se desilo nešto što je od mladog dizajnerskog imena napravilo najveću modnu ikonu. Upoznala je njega. Naslednika tatine monopolističke imperije. Njen život se promenio. U emisijama ispod imena pisalo bi “dizajner” iako je tim poslom odavno prestala da se bavi, ali eto čisto da ne bude da je poznata tek tako. Obrazovana domaćica u bogatoj porodici u kojoj važi ono pravilo da žena ne bi trebala da radi. Koliko god to “balkanski” zvučalo i bilo u suprotnosti sa njenim inostranim vaspitanjem širokih shvatanja, odgovaralo joj je. Pažnja medija, obožavanje naroda joj već godinama hrani sujetu.

Ne, naša Šarlot nije shvatila da ne voli muža, niti je odlučila da se razvede i kasnije uda za advokata kome će roditi dete. Ne. Naša Šarlot je ostala “srećna” u braku u kome je dobila sina, budućeg naslednika imperije.


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments