Rešio sam da isključim telefon na neko vreme. Znači, ako ti nešto hitno trebam, ne vredi da zoveš, reče mi prijatelj.

Pa, ti nisi neko koga zovem kad mi je hitno, rekoh ja, ne razmišljajući.

Jeste malo uvredljivo, ali je istina, reče on.

Malo sam se smejala, ali se nisam izvinila. Jer, neko na koga računaš, a ko želi da ne bude dostupan, nastaviće rečenicu s početka priče …ne vredi da zoveš, ali možeš da me nađeš… pa nabroji načine na koje možeš da ga nađeš ili ti da onaj broj koji nikome ne daje. Eto.

U suprotnom, nema ničeg uvredljivog u mom odgovoru.

Sigurno imate nekog koga možete da pozovete usred noći, ako je neka frka. Možda to još niste učinili, jer se nije dogodilo da procenite da je tolika frka da morate nekoga da zovete usred noći, ali dobro je da znate da možete.

Sigurno ste i vi nekome osoba za hitnu pomoć, iako taj neko još nije tražio da uključite rotaciono svetlo.

I sigurno ste nekad poželeli da se načisto isključite i odete negde gde nećete biti dostupni nikome.

skin care women Koga nema bez njega se može

Na sebe uvek možete da računate. I možete da uzmete odmor od odgovornosti prema svima ostalima.

Znate tu sebičnu želju da prepustite svet njegovoj sudbini, da prestanete da intervenišete, da budete davalac saveta, glas razuma, sudija i utešitelj.

Samo što to nije sebična želja. Iako proizilazi iz želje da se odmorite, da malo ne budete odgovorni ni za šta i ni za koga osim za svoje potrebe, to je istovremeno i poverenje u svet – da će umeti da se ponese sa svojom sudbinom, dok ste vi na pauzi.

Možda niste svesni toga, ali potrebno je veliko samopouzdanje da biste mogli da se opustite tokom pauze, a i velika dozvola svima koji su vezani za vas i koji na vas računaju, da mogu da se opuste i bez vas.

Osim živaca, tako se leči i arogancija.

Kad odbacite svaku mogućnost hitnog slučaja – da vama neće niko zatrebati i da vi nikome nećete biti neophodni, tada znate da je potpuna i malo uvredljiva istina da koga nema, bez njega se može.

Izvor fotografija: loveandlifestyles.com


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments