Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Hevi metal. Preživeo je!

Umrli su i pank i hard kor. I razni neki sitniji podžanrovi. Drugi su se izvitoperili (kao rep, na primer) ili promenili ime, a dobri stari rok kašljuca i leži bolestan od teškog popa (koji se izgleda svuda uvukao, toliko da je i prestao da bude žanr).

A metal? Preživeo, boktemazo i to gotovo netaknut. Još ima bendova koji riljaju gitare i čiji pevači cijuču u falsetu kao da im neko gusla jajca. Još ima onih što ne možeš da im razaznaš reči, jer riču u mikrofon dok bratija iza pevača ronda nešto što se gubi u prštanju mikrofonije, probijanju basova i besmislu. Još se sviraju hevi-metalske balade, a mlado i staro nosi majice sa oslikanim motivima kosturskih i drugih paklenih prikaza.

metal00 Koja si vrsta metalca?

Nažalost ili na sreću

Nije da ne volim metal. Slušao sam i Man-o-War i Hammerfall i Nightwish i Within Temptation i Ingvija Malmstina (Yngwie Johann Malmsteen) i Blind Guardian, ali nisam “metalac” niti su mi se ikada dopadali (a opet, kao kletva, okružen sam njima) kao životni stil. Evo koliko nisam metalac – spavao sam na koncertu (50m od bine) grupe Alice in Chains. I sad dok ovo čitate i grokćete od negodovanja i vrtite glavom, baš hoću da skrenem pažnju na to koliko je metal žilav. Ne možeš čak ni da ga pošteno pljuneš, jer manje više skačeš sebi u usta i nekako se celo biće buni. Evo čak mi je i omiljeni bend osnivač novog pokreta u metalu – poljoprivrednog (agro) metala!

Ali zato mogu da zadirkujem metalce! Ha!

‘Ajde da vidimo kakvi su stereotipni metalci, a vi se prepoznajte, pa se javite dole ispod u komentarima.

metal02 Koja si vrsta metalca?

Istina živa

Metalličar

Tvrdi da je metalac, a sluša samo bend Metallica (“Metalika je moj drug!”). Svi drugi bendovi za njega su bezvredna buka i gluv je da čuje da Metallica odavno ne svira metal. Posećuje samo najveće koncerte, nervira ga kad mu znojavi metalci šljisnu kosu u lice prilikom poznatog metalskog mlaćenja glavom (headbang). Ima kratku kosicu, nosi majicu s natpisom Metallica, skupocene “metalske” šljokice.

Dementni Brutalitet

Pije k’o smuk, purnja k’o lokomotiva. Gore deluje kao bivši gotičar, dole kao bivši skejter. Zato nosi crnu košulju, a dole kamuflažni šorts ili trofrtaljke i džombaste skejterske patike. Voli horor-filmove, prezire deathcore iako krišom sluša poneke bendove. Na koncertima mlatara rukama, pokušava da vas poveže sa ekipom koja može da “završi” i ume da cijuče kao svinja na klanju.

Epski Me(n)talac

Njegova kosa je uvek oprana i očešljana, dostojna divljenja. Poseduje bar jedan mač ili kakvo slično srednjovekovno oružje. Igra FRP (ko ne zna šta je FRP nek ne traži u rečniku, nije bitno) ili čak LARP (kao što rekoh, ako ne znate šta je ovo, verovatno vam neće biti smešno, stoga – čibe). Poznaje u prste srednjovekovnu istoriju i ljubitelj je Tolkina. Hvali se kako njegovi omiljeni bendovi zapravo umeju da pevaju. Ima bar jednog prijatelja folk-metalca.

Dedkor-divljak

Misli da i nije metalac jer deathcore je nešto sasvim drugo, uzvišeno, brutalno i neprevaziđeno. Ma, jašta. Obožava tetovaže i ima bar jednu sličicu s japanskim ili kakvim drugim azijskim motivom i bar jednog “keca pika”. Mršuljav ili nabildovan, kreten ili fin momak, pijanac ili strejter, svejedno. Kratka majica bez rukava je obavezna.

Metalistkinja

Nema zezanja, skače u fan-pit i preživljava šutku. Hvali se time, ne sluteći da su se svi oko nje polomili da je ne polome, a polomili bi je sigurno, jer nema u njoj 40 kilograma sa sve krevetom. Ne voli ženskastost i shodno tome ne šminka se (ili vrlo malo). Nosi mušku metalsku opremu (patikice, farmerkice, lanac, kožne narukvice, majica opakog benda). Zabludeli prolaznici misle da je militantna lezbejka. Šljoka pivo ubeđena da je opasna.

Đubretar

Kao što mu ime kaže, sluša treš-metal. Ucirkan. Kosmat. Prsluk i prišivači su obavezni. Sav je odrpan, ali ako se bolje zagleda na njemu je brat-bratu pola soma evra u fensi-nakitu, fensi-kaišu, fensi-balzamu za kosu. Starke su takođe obavezne, kao i bar jedna naznaka da je levičar ili anarhista (pankersko A, Če Gevara i sl.)

Post-gotičar

Farba kosu ziftcrno. Dugačka kosa ili ćelav, da bi bio što brutalniji. Mada, češće ravna upeglana crna kosa da bi više ličio na vampira, šta li. Jareća bradica ili kakva druga sablasnost na licu. Štuje Odina, Peruna, Satanu ili kakvo četvrto pagansko božanstvo. Koža i crnina, to je stil odevanja. Čizme. Mnogo šiljaka. Malo ili uopšte ne pije, ali zato purnja. Premda to sablažnjava njegove drugare intelektualce pravi spektakl od svog desničarenja ili rasizma. Ne smeje se nikada i sve je tako smrtno ozbiljno.

Viking (Folk) Metalac

Nosi vojničke čizme, vrećaste vojničke pantalone ili kilt. Tetovira isključivo keltske, vikinške, slovenske motive ili rune, drveće i prirodu. Pije isključivo medovinu, medovaču ili kakav paganski koktel. Dobričina, veseo, umereno pripit, bučan, ponosan na svoje pretke. Pije iz roga, žali što nije nabavio čašu izrađenu od lobanje.

Metalna riba

Ne znate šta sluša, jer vrlo verovatno i nije metalac. Tu je sa dečkom (grmalj kao od brega odvaljen) i da bi izgledala jebozovno. Oblači se besprekorno gotičarsko-metalski sa mrežastim čarapama, kožnom ogrlicom, korsetom ili već u nekoj takvoj seksi-kombinaciji. Pije kiselu. Ne puši ili puši slims. Na koncertu se ili ne pomera ili sve šiba besprekornom ispeglanom farbanom crnom kosom. Niko ne zna kako je uspela da se ne uprlja usred krvavog pivskog blata po kome bljuju štrokavi metalci.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice