Podočnjaci ispod očiju su često samo proizvod nedostatka sna, onda kada sebi ne dajemo dovoljno vremena da se odmorimo. Oni su uvek tu da nas podsete da nam je san prekopotreban. Međutim, postoje ljudi koji se susreću sa hroničnim plavetnilom ispod očiju koje neretko prati i nadutost kapaka.

Po mišljenjima dermatologa, podočnjaci ispod očiju su predodređeni genima dok možete i stilom života da pospešite da se oni češće i tamnije formiraju. Isto tako, postoji i nekoliko vrsta podočnjaka koje uzrokuju različiti faktori. Bitno je da, pre svega, utvrdite uzrok pojavljivanja ovih nepravilnosti pa onda da se sa njima i uhvatita ukoštac. Kakvi sve to podočnjaci mogu biti i šta vi možete da učinite kako biste ih se rešili možete pročitati u nastavku.

Hiperpigmentacija

Primetili ste da nekada na vašem licu osvanu podočnjaci koji nemaju onu ljubičastoplavu nijansu, već umeju da budu dosta tamniji. Njih često nazivamo “crnim” podočnjacima i oni najviše odudaraju od boje kože i u pitanju je, zapravo, hiperpigmentacija. Do hiperpigmentacije dolazi kada vaš organizam previše proizvodi melanin (tamni pigment koji daje boju koži i kosi).

Hiperpigmentacija može vremenom postati izraženija, ili se čak pojaviti i ako nikada pre niste imali problema sa “crnim podočnjacima”. Razlog pojavljivanja ovako tamnih podočnjaka je prekomerno izlaganje suncu, posebno ako je vaša koža sklona tamnjenju. Zbog toga je korišćenje kreme sa SPF-om obavezno! Uz SPF, kako biste se rešili ovih nedostataka, dermatolozi preporučuju svakodnevno korišćenje proizvoda koji poseduju “efekat prosvetljivanja” kao što su niajcinamid i vitamin C, koji usporavaju prekomerno stvaranje melanina.

Comments