Ne, nisam alkoholičar, ali dobila sam snažan poriv da odem do diskonta po Smirnoff Ice. Dok sam među lepezom flaša raznoraznih pića tražila onu nižu, boje leda, sa crvenom etiketom, u pozadini se čula naslovna numera serije “Seks i grad”. Dok sam nesvesno uživala u njoj, obavijao me je talas zbunjenosti, pošto mog omiljenog pića nije bilo na vidiku. U muzičkom momentu kada bi na ekranu televizora Keri polio autobus, isto tako sam se zbunjeno okretala tražeći piće, a onda prasnula u smeh. “Imala sam Keri momenat“ – pomislila sam. Ok, ne u Njujorku, ne na ulici, nije me polio bus, ali dobro, to je to – Keri Bredšo momenat br. 1.

Tako sam, u duhu ponovnog emitovanja serije “Seks i grad“, odlučila da napišem još jedan tekst (da mi je za svaku reprizu bio po jedan…). “Pa ako narodu nije dosadno da gleda seriju po stoti put, valjda mu neće biti dosadno ni da čita o njoj” – glasno izgovaram dok počinjem da kucam. Već sam pisala o tome ko su srpske Keri, Miranda, Samanta i Šarlot, ali sada ću se fokusirati samo i isključivo na Keri. Iako sam vrlo dobro svesna da je fenomen Bredšo odavno prežvakana tema, ne mogu da se oduprem osećaju da postoji onih par momenata kada se svaka devojka, htela to sebi da prizna ili ne, oseća kao junakinja sopstvenog “Seksa i grada”. Ja sam kroz jedan već prošla, pa hajde da popišemo te ostale famozne momente.

2008 sex and the city 024 1024x682 Koji je tvoj Keri Bredšo momenat?

Keri Bredšo momenat br. 2

Kad god podignemo ručicu – na kojoj je igrom slučaja predivan veliki prsten – i zaustavljamo taksi, ne možemo, a da se ne osetimo kao da gazimo trotoar Njujorka, i da je onaj Stojadin zapravo žute boje i drugog izgleda. A tek je poseban onaj momenat samog ulaska u taksi, kada se osećamo kao dive i mislimo da su svi pogledi uprti u nas. Nažalost, nisu, baš kao što ni trotoar nije njujorški, niti je taksi žut. Ipak, probudile smo bar na kratko Keri u sebi.

Keri Bredšo momenat br. 3

Šta mislite, zašto je koktel Cosmopolitan tako popularan? Ako je vaš odgovor zbog ukusa, hm… nije tačno. Ako je vaš odgovor zbog propagiranja u seriji, hm… delimično tačno. Ljudi, oblik čaše, vaši prsti dok ga držite, elegancija i sofisticiranost, koja, baš kao i dok preskačete baru u cipelama, budi u vama Keri. Eto zašto volimo Cosmo.

Keri Bredšo momenat br. 4

Leto, centar Beograda, poznati prestonički kafić-restoran, vi u društvu svoje tri drugarice. Ne četiri, ne pet, već tri. Uživate u hedonističkoj večeri, zatim naručujete piće, pa malo desert, pa opet piće, pa onda krećete na koktele. Poznato? Onda se pripite družite i pričate priče koje su se dešavale prethodnih dana. Mislite kako ste bolje i od njujorške četvorke, ali dve reči – “seks” i “grad” – nijedna od vas četiri ne pominje. Zašto? Pa sama tema bi nametnula pitanje ko je Keri, a pošto vas tri sigurno tvrdite da jeste (uvek je jedna samovoljno Samanta i diči se time), došlo bi do propasti atmosfere i prekih pogleda.

Keri Bredšo momenat br. 5

Raskid? Čudna izjava beogradskog Zverke? To se, drage moje, zove “situacija“. Dakle, baš kao i u seriji, situacija je povod da se vaše drugarice m-o-m-e-n-t-a-l-n-o okupe kod vas (što se od njih i očekuje). Kao sa pravim metodološkim postupkom, isto se dešava i sa situacijom: prikupljaju se podaci, analiziraju, sortiraju, postavljaju hipoteze i pravi doktorski rad na zadatu temu. U tim momentima 99% je sigurno da ćete pomisliti na Keri i sreću koju i sama oseća što u životu ima pravu porodicu koju predstavljaju njene tri drugarice. Ali nećete biti jedina. Pomisliće i njih tri na “Seks i grad”, ali opet – nijedna to neće izgovoriti, jer će se prirodno nametnuti pitanje da li je akter baš vaše “situacije“ Zverka? Vaše drugarice će naći sve razloge da on to ne bude, potpomognute argumentima usled kojih će vaše mišljenje pasti u vodu, a vi to ne želite. Odgovara vam mišljenje da je Zverka. Inače, zanimljivo je da sve devojke žele da njihov muškarac bude Mr. Big, a retke su one koje požele Ejdana, na primer.

Keri Bredšo momenat br. 6

Prirodno, kupovina novih cipela. Momenat kada izlazite iz Alda, a u ruci držite onu simpatičnu kutija-kesu, okrenutu sa strane na kojoj transparetno piše “Aldo“ (ili gde ste već kupile). Kod kuće ćete dobro razmotriti gde staviti taj kraljevski par. Možda nemate cipelarnik kao Keri, ali čardak ni na patosu ni na plafonu, sagrađen od kutija cipela, podjednako greje vaše srce pri svakom novom spratu koji ga obogaćuje. Tada ni ne pomišljate na Keri, tada ste Keri Bredšo lično.

Keri Bredšo momenat br. 7

Kad smo već kod cipela, još je bitniji momenat – naravno – i kada ćete ih prošetati. Prvo po kraju dok ne uhvatite taksi (sad kad su ukinuli popust na poziv bićemo totalno kao u NY). E, a ako je padala kišica, u blagom trku ćete poskočiti preko malene barice, a Keri u vama rasplamsaće se brzinom svetlosti i nastaviti da živi kroz čitavo veče, izvlačeći najveću dozu samopouzdanja i harizme.

Keri Bredšo momenat br. 8

Kada dobijete pozivnicu za neki gradski događaj. Ne masovni, nego neki onako probrani, gde će biti dosta gradskih faca (pa samim tim i sebe svrstavate u istu sortu). Na sreću, društvena scena Beograda i jeste veličine Menhetna, stoga intrige, susreti i događaji nikada ne prestaju, što čini na svojstven način “Seks i Beograd“ scenografiju. A s obzirom na to da ste vi, baš kao i Keri, čuveni lokalpatriota, onda se i očekuje da budete jedna od manjih zvezda velikog grada, zar ne?

Keri Bredšo momenat br. 9

Jedno od onih večeri za koje volim da kažem da ga posvećujem sebi. Verovatno ga svi imate. To je ono kada ćete u casual izdanju prošetati do marketa, kupiti neko fino piće (htedoh ja to u momentu br. 1), spremiti grickalice i kupiti neki magazin. Veče stvoreno za analiziranje, razmišljanje i padanje novih tema na pamet, koje se kako-tako nekim mislenim otkrićem završi u telefonskom razgovoru sa drugaricom ili pak spotanim izlaskom. Evo, pokušajte, videćete da ćete do kraja večeri živeti sa novim teoretskim saznanjima o sopstvenom životu.

Keri Bredšo momenat br. 10

Ma o ovome nema priče! Svaka devojka koja ima laptop bar je jednom, koliki god (ne)talenat bila, pokušala da piše kolumnu. Nekako bi smislila prvu rečenicu, pa se onda u stilu Keri Bredšo zamislila i otpila gutljaj soka (ili uvukla dim cigarete). Samo što Keri za to vreme intenzivno razmišlja i analizira, a vi razmišljate i analizirate šta bi ona sada uradila. Tako da niđe veze sa Keri u suštini, jer na kraju, umesto da nastavite rečenicu, dođete do zaključka da ne znate da pišete. Ne brinite, ponovićete ovo još jedno sto puta, pa možda i ispadne neki tekst na kraju (šta mislite, kako su sve ove samoprozvane kolumnistkinje nastale).

E sad, pitam se, pitam… Zašto su najednom obični ženski momenti postali etiketirani kao Keri Bredšo momenti? Jer ipak, da se ne lažemo, devojke su sa istim samopouzdanjem dizale ruku za taksi, pile koktele, pisale kolumne i dosta pre nego što je “Seks i grad” bio u planu.  Šta je ono što je učinilo da lik koji je tumačila Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker) postane vanvremenski?

Dokle ide ljudska opčinjenost njenim likom, svedoči i scena kojoj sam prisustvovala na ispitu iz predmeta Novinarstvo u štampi. Naime, koleginica je izvukla pitanje kolumna, i pošto je ispričala šta je imala o tome, profesor je upitao koje kolumniste poznaje i voli da čita. Koleginica je k’o iz topa odgovorila “Keri Bredšo“. Ne znam zašto, ali svu sramotu koju nije osećala ona – osećala sam ja.

Nesvesnost o činjenici da je Keri Bredšo samo jedna od fikcija televizijske industrije ne prestaje da me zabrinjava. Sasvim je u redu da se mi devojke palimo na fenomen “Seksa i grada”, samim tim i normalno da smaramo sa Keri Bredšo kad god stignemo, jer, pobogu – i momci imaju svoje junake, koji ih za života iznova i iznova inspirišu. Stoga je naša opsesija sa Keri Bredšo sasvim legitimna. Da, sasvim, ali sve dok umemo da razaznamo i povučemo granicu između stvarnosti i fikcije.

Mislim da je odgovor na moje gorepomenuto pitanje globalizacija i popularizacija serije koja prikazuje glavnu junakinju kao skup svih ženskih normi ponašanja i postupanja. Ako se bolje zamislimo, videćemo da dosta sređeniji život vodi Šarlot, pa čak i Miranda. I pored svih njih, devojke bi najradije da budu Keri, koja je stalno u nekim akcijama, životnim preispitivanjima i ljubavnim problemima sa Zverkom. Postoje devojke koje su svesne da nikada neće biti Keri, niti to žele. Postoje žene koje nisu dovoljno hrabre da budu Keri. Upravo zato što ne možemo biti Keri, u celosti svesne da je ona fikcija, poistovećivanjem sa delićima njenog života i određenim situacijama, ona na neki način čini alter ego svake žene. Zato mi devojke uživamo u tim malim usputnim momentima, u kojima naš alter ego proradi tako snažno, da nas pretvara u Keri Bredšo, i nemojte nam to oduzeti. Samo mi znamo kako je lepo biti Keri.

Do sledeće reprize…


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments