Dan zaljubljenih je prošao. Neki su ovaj praznik proveli intimno sa svojim partnerima, neki jednostovano bojkotovali, a neki su iskoristili da odu na žurku u nadi da će ih pogoditi Kupidova strela i upoznati devojku/dečka svog života.

Ko je uopšte Kupidon?

b661460e Koji je tvoj Kupidon?

Kupidon je bog požude i ljubavi, sin Jupitera i Venere, najlepše boginje. Drugi mit govori da je Kupidon sin Venere i boga rata Marsa, a treći da je sin Venere i Merkura. Prikazuje se kao lep dečak sa krilima koji gađa zlatnim strelama srca bogova i smrtnika i tako im donosi ljubav.

Najpoznatiji mit o Kupidonu govori kako se on zaljubio u smrtnu Psihu. Ona je bila toliko lepa da joj i i sama Venera zavidela. Venera je naredila svom sinu da strelom pogodi Psihu kako bi se zaljubila u najružnijeg muškarca. Kada se Kupidon ušunjao u njenu sobu da je pogodi strelom, slučajno se ogrebao o strelu i momentalno se zaljubio u Psihu. Svako veče ju je posećivao, ali joj nije dozvoljavao da mu vidi lice. Jedno veče, po nagovoru sestara koje su joj rekla da je on čudovište, Psiha je pokušala da ga vidi i momentalno se zaljubila, ali je to razbesnelo Kupidona. Psiha ga je tražila po celom svetu, sve dok joj Jupiter nije podario besmrtni život tako da bi mogla da bude sa Kupidonom. Upravo ovo lutanje simbolizuje lutanje ljudske duše, koja preko patnji i iskušenja dolazi do najviših sfera i postaje besmrtna. Zajedno su imali ćerku koja se zvala Zadovoljstvo.

Da li ste ikada razmišljali šta je to potrebno da se zaljubite? Koji to Kupidon treba da vas pogodi da biste osećali žmarke u stomaku? Umetnik Đi Li (Ji Lee) je prikazao savremene oblike Kupidona, a na vama je da izaberete jednog koji biste voleli da vas pogodi.

kupidon 1 Koji je tvoj Kupidon?

Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments