Jasno je i nekako nam je urođeno – kada idemo u prodavnicu, uvek gledamo koliki je rok trajanja mleka koje kupujemo ili neke druge namirnice. Ipak, kada je u pitanju šminka, ta navika se izgubi negde na putu potrage za baš onim karminom koji smo nosile pre neku godinu, na nekom slavlju… Hmmm, gde li je on sad i da li uopšte i dalje valja? Oh, evo ga! Ma da, naravno da valja, što ne bi valjao?

Eh da… Kada je u pitanju rok trajanje šminke nije nam baš najjasnije čemu on služi i zašto uopšte govorimo o njemu? Mislim, koliko opasno može da bude korišćenje šminke koja više nije “sveža”? Pa, može biti prilično štetno…

Na primer, puder. Kada puderu istekne rok trajanja, to ćete primetiti tako što će se neki njegovi sastojci odvojiti, kao na primer ulje. Ako nastavite da ga koristite, logično, “umastićete” svoju kožu, zatvorićete pore što lako može uzrokovati nastanak bubuljica. Oooh, pa ko njih još želi?! Ulje koje je nakupljeno u puderu, ali i na koži, potpuno će “zagaditi” vašu kožu, a bubuljice na kraju mogu da ispadnu najmanje zlo. Tako da, ako je puderu istekao rok trajanja, bacite ga, a onaj koji koristite redovno protresite pre upotrebe kako bi se svi sastojci povezali. I naravno, ako je moguće, birajte pudere bez ulja jer su mnogo nežniji prema koži.

sminka 1 Koliko je zaista opasno da koristiš šminku kojoj je istekao rok trajanja?
Comments