Ako juriš za svojim snovima i ponekad ih ostvaruješ, a ponekad ti izmiču, osećaš se uskraćeno i poraženo zbog onih koji su ti pobegli, i taj osećaj je često mnogo snažniji od ispunjenosti i zadovoljstva, zbog onih koje si ostvarila. Kada sebi postaviš standarde i takmičiš se sama sa sobom, sa svojim željama i potrebama, često gubiš balans, jer nemaš vremena da budeš zadovoljna svojim postignućima, zato što uvek ima još onoga što nisi dostigla. Kada su tvoje ambicije okrenute ka svetu i upoređuješ se sa drugima, sa načinom života i uspehom onih koji su postigli više od tebe, najčešće si nezadovoljna i frustrirana, jer dostignuća i satisfakcije su trenutni i uvek ima onih koji imaju više i žive bolje.

Da li znaš onaj osećaj kada nekome pričaš o svom životu, onako sažeto, informativno, kao da nemaš ništa zanimljivo i bitno da kažeš, a onda dobiješ “vau” fidbek, jer taj neko smatra da si postigla divne i značajne stvari? Staneš zbunjena, jer ti je perspektiva uzdrmana – neko te vidi kao uspešnu osobu, koja ima sve razloge da bude zadovoljna svojim životom, a ti se zbog toga osećaš čudno i pitaš se zašto ti sebe ne vidiš tako, makar ponekad?

anthony tran vXymirxr5ac unsplash e1590745111191 Koliko pravih stvari imaš u svom životu?

Da, korisno je zastati i preslišati se – toliko gledamo napred, ka sledećem cilju, toliko jurimo i trudimo se, da zaboravljamo da cenimo ono što smo već postigli i da uživamo u onome što imamo. Pažnja nam je usmerena na budućnost, umesto na sadašnji trenutak – življenje sada i ovde, za usvojen zapadnjački tempo života, gotovo da nije moguće. To je koncept koji se ne uklapa u priču o napredovanju i uspehu, o dostizanju i prestizanju.

Čime meriš svoj uspeh? Ličnim zadovoljstvom i ispunjenošću? Novcem? Čije mere pri tom koristiš? Sopstvene? Svojih roditelja? Svog bogatog komšije (koji ima lanac trgovine, brojne nekretnine, veliku porodicu i vojsku ljudi koji rade za njega)? Popularnog pisca, glumca, muzičara? Svako želi u nekoj meri da bude slavan ili makar omiljen, svako želi ono što je za njega luksuz i udobnost, svako želi moć ili makar delić moći, iskazan kroz poštovanje.

Svako ima neke snove i stremljenja, a unutarnji sukob nastaje kad se tvoji snovi ne uklapaju u stremljenja koja usvojiš odrastajući, koja ne preispituješ, jer su to vrednosti tvoje zajednice i društva, jer se zna šta je uspeh i šta se očekuje od tebe, jer i sama očekuješ od sebe da ispuniš ta očekivanja.

Comments