Pesma na koju se seku već generacije žena, a ako spadate u one mlađe i modernije koje nisu čule za “Film”, dovoljno je da znate da posle “koliko puta si ljubila stranca” ide “i bila kao ptica kraj čovjeka koji ne leti do tvojih visina i ne zna tajnu skrivenu u tebi” biće vam dovoljno da shvatite zašto ovo hit koji preživljava vekove, nacionalističke podele, ratove i granice.

Otpevao ga je muškarac i dao nam himnu nade. Da, ako postoji neko ko je mogao da smisli ovakve stihove, možda postoji neko ko nas razume, ko je dorastao izazovu partnerstva, sposoban da voli i da deli osećanja.

Mislim, neko za nas. Koje smo nebrojeno puta uzletale nadajući se da ljubimo srodne duše, a ne strance i razočaravale se uviđajući da čovek pored nas ima potkresana krila, plaši se visine a strahuje od kaveza i vuče nas na dole, jer ne može da nas nadleti.

Međutim, život ima svoje načine da nam rasprši iluzije, da nas natera da sagledamo realnost iz svih uglova i da nam dopusti da uzletimo samo da bismo mogle odozgo da pogledamo lepotu sveta. I da razumemo činjenicu da uopšte ne mora niko da leti sa nama i da svako ima svoju visinu koja mu širi ili sužava perspektivu i da partner ne mora da nam bude za repom, ni za vratom, ni uz krilo.

Koliko puta si ljubila stranca1 Koliko puta si ljubila stranca

Partner može da leti na svojoj visini, a mi na svojoj, ako slećemo u isto gnezdo na kraju dana. Ako nekog volimo, ljubav nas nauči skromnosti – da budemo zadovoljne onim što imamo.

Teške li lekcije. Ništa lakše nego proglasiti strancem onoga koga ljubimo, u tripu da nam nije dorastao i da to nikako nije ono što smo htele od ljubavi sa muškarcem. I ništa teže nego otarasiti se tog tripa.

Comments