“Žrtve mode” više nisu samo ljudi koji bi poslednji dinar dali na novu kolekciju omiljene robne marke, ili oni koji se oblače od glave do pete kao da su na modnoj pisti, ne mareći za neka opšte prihvaćena pravila dobrog ukusa i stila. Na našu žalost ova fraza više nema samo preneseno značenje, jer moda za široku potrošnju i robne marke koje nosi ceo svet ne vole nas ni blizu onoliko koliko mi volimo njih.

Slika 1 Zrtve mode fraza ili stvarnost  Koliko se žrtvujemo za modu?

Žrtve mode, fraza ili stvarnost

Štaviše, nezdrav život više ne podrazumeva samo pušenje, prejedanje, nespavanje, stres i brojne druge neizbežne faktore savremenog života koji nas često teraju da se prilagođavamo nemogućim uslovima. Prema nedavnim saznanjima međunarodne ekološke organizacije “Grinpis” (Greenpeace), koja je i ranije upozoravala na to šta rade popularna imena modne industrije, ni šoping više nije bezbedna razonoda i zadovoljstvo.

Ovogodišnja ispitivanja “Grinpisa” utvrdila su da modne kuće kao što su Zara, Calvin Klein i Levi’s koriste štetne hemikalije i boje u procesu proizvodnje odeće, što ne samo da zagađuje okolinu, već dugoročno utiče na zdravlje svih nas koji rado nosimo neke od tih brendova i emotivno se vezujemo za njih.

Slika 2 Grinpisova detoks kampanja Koliko se žrtvujemo za modu?

"Grinpisova" "Detox" kampanja

Kako piše portal “Huffington Post”, “Grinpis” je testirao 141 odevni predmet kupljen u 20 različitih lanaca modne industrije, među kojima su bili Zara, Mango, Levi’s, H&M i Calvin Klein. Četiri modela sadržala su visok nivo ftalata, elemenata mnogih industrijskih jedinjenja za koja je utvrđeno da su kancerogena, te se njihova upotreba suzbija u SAD, Kanadi i Evropskoj uniji (EU).

Pored toga, u 89 ispitanih odevnih predmeta pronađen je nonilfenol ehtoksilat, hemijsko jedinjenje koje izaziva hormonalni disbalans i takođe je zabranjeno u EU, dok je za dva Zarina komada utvrđeno da sadrže opasne azo boje koje oslobađaju kancerogene aromatične amine, inače zabranjene u EU, prenosi “Huffington Post”. U Kini, gde se većina odeće pomenutih brendova proizvodi, korišćenje tih štetnih materijala i boja nije zakonom ograničeno. S obzirom na to da Srbija nije članica EU, kod nas možda postoji još veća opasnost da takva odeća nađe svoje mesto u prodavnicama i tržnim centrima.

Slika 3 Grinpisov protest ispred Zare u Budimpes ti Koliko se žrtvujemo za modu?

Protest potrošača u okviru "Detox" kampanje

Nema ničeg lošeg u tome da želimo da budemo lepo obučeni i gradimo svoj stil, ali retko ko ima dovoljno novca i vremena da bude autentičan i kupuje samo unikate, da sve šije ili prepravlja stare porodične stvari koje valjda garantuju poreklo i kvalitet. Iako sve informacije treba dobro filtrirati i uzimati sa rezervom, činjenica je da je profit na prvom mestu i da nikog, a posebno ne one koji od toga zarađuju, nije briga za posledice.

Nema solidarnosti, nema milosti i sve što bi trebalo da nam pričinjava mala zadovoljstva, kojima ispunjavamo mrvice slobodnog vremena, zatrovano je jeftinim, toksičnim supstancama na kojima konglomerati štede da bi zaradili više. To je prokleto vrzino kolo u kome mali čovek uvek nekako zaključi da on može samo da živi svoj mali život najbolje što ume i da tu ništa ne može da se uradi.

Slika 4 Bez malih dela nema velikih dela Koliko se žrtvujemo za modu?

Bez malih dela nema ni velikih

Ali zašto ležemo na rudu? Nemoguće da je baš sve u startu izgubljena bitka, a s druge strane život u društvima urušenih vrednosti tera nas da sumnjamo u sve, da pribegavamo teorijama zavere i budemo žrtve nečije okrutnosti i sebičnosti, a da toga često nismo ni svesni. Da bismo promenili bilo šta potrebno je da svako da svoj doprinos. U suprotnom snosimo i sami deo krivice za ono što nam se dešava ako ne reagujemo.

“Huffington Post” navodi i da je “Grinpis” i prošle godine vodio “Detox” kampanju, u toku koje su se H&M, Nike, Adidas i druge korporacije obavezale da će do 2020. godine potpuno promeniti način proizvodnje. Kako saznaju, sedam korporacija svesrdno sprovode “Grinpisov” plan detoksikacije, al’ do 2020. godine ko živ, ko mrtav. Modna kuća Zara, koja je trenutno najviše na stubu srama, nije se odazvala “Huffington Postu” na poziv da komentariše “Grinpisovu” kampanju.

Izvori informacija: Greenpeace, Huffington Post, Fashionista, Economy.rs, Vesti online

Izvori fotografija: 4.bp.blogspot.com, designscene.net, styleandthestartup.files.wordpress.com, greenpeace.org, img2.etsystatic.com


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i višečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments