Devojčice obučene kao princeze, psuju kao kočijaši. Samo što danas, svako ko hoće da prenese neku jaku emotivnu poruku, ljudima čijim se emocijama neprestano manipuliše, bombardovanjem ekstremnim informacijama (pa su biće malo otupeli) mora jebiga, da opsuje.

Što su u spotu “zloupotrebljene” devojčice, maloletna lica, deca? Neki komentari baš to ističu – da je to zloupotreba dece i da li one uopšte znaju o čemu govore? Onda je svako pojavljivanje deteta u reklami, spotu ili na filmu zloupotreba. Znate onaj klip u kome malecki slatkiš recituje na ruskom, krajnje ozbiljnu pesmu? Besomučno je šerovan i masovno se plakalo od ganuća, podsetite se:

Da li je nekome palo na pamet da je to zloupotreba deteta? Da možda ono uopšte ne razume to što recituje? Nije. Dete izgleda kao anđeo i recituje krajnje ubedljivo, gađa nas u gangliju koja izaziva ježenje i suze. Dresirane foke mi padaju na pamet. I od njih plačem, isto.

Zašto je mali Jevgenij toliko sladak i simpatičan, a pet malih psovačica toliko iritantno?

Jer feminizam bode oči, jer ne volimo ni da mislimo da će naše slatke princezice sutra neminovno biti devojke i žene, jer je psovanje fuj, a o silovanju se pred decom ne govori, ona ne treba ni da znaju šta je to. Slažem se. Deca ne treba da znaju šta je to. Ali šta ćemo sa decom koja su saznala tako što su to doživela? Sa decom koja ne znaju da su deca, jer žive u okrutnom svetu odraslih, koji ih zloupotrebljava na sve načine?

Možemo li da kažemo da devojčice koje prenose feminističku poruku, ne govore istinu? Da nije tačno da su žene manje plaćene, seksualno uznemiravane i silovane? Manje vrednovane u patrijarhalnom društvu, na svaki način? Da zamenimo teze, kao što su to činili neki komentatori spornog video-klipa, pa da se zapitamo zar feminizam nije diskriminacija muškaraca i zar nema nevrednovanih, iskorišćavanih i seksualno maltretiranih muškaraca? I da mirne duše kliknemo dislajk, jer je sve to spakovano tako preterano napucano, neprijatno i nedopadljivo. Totalno suprotno od svega što žensko treba da bude – fino, damski, prijatno, ljupko.

Navijam za sve devojčice, devojke i žene kojima se jebe da budu fine, ljupke, ljubazne i prijatne prema onima koji nisu takvi prema njima.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografije: www.tenkulapa.blogspot.com

Aleksina Đorđević

 

Comments