Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Kome su još recepti jednostavni?

Kome su još recepti jednostavni?

U nadi da nekako sprečim nadolazeću melanholiju i monotoniju “sređenog” života, našla sam novi hobi. Kuvanje. Odgledala sam sve kulinarske emisije (sem onih “rozih”) i čvrsto ubeđena da sam, ako ni za šta (sem čitanja knjiga, ali to se ne broji u talente), onda bar za kuvanje talentovana. No, skupim ja neke jednostavne recepte, zavežem kosu, pustim omiljeni The Kooks, skuvam kafu i počnem.

Prva pita – uspela. Pomalo neslana i reškasta, ali jestiva. Vetar u leđa, kuvarica veka u najavi. Na sve strane pričam o piti, kako je lepa i kako imam ja to “nešto” u sebi, blago mom mužu i deci, bla.

Veselim se narednom poduhvatu – jednostavni kolač sa kakaom i čokoladom. Sve pripremljeno, vajrača u ruke i mešaj. Razlivena sjajna masa u pleh (s malom zaboravkom), rerna ugrejana i skoro sve gotovo. U želji da dokažem kako sam ja jedna od onih primeraka žena sposobnih za multi-tasking, stavim slušalice i počnem da kucam zapostavljene tekstove (ne ovaj). Poverujem slici na rerni na kojoj je nacrtana neka kora i neka cifra, i opustim se – kolaču treba dugo da se ispeče. Slovo po slovo, završim ja tekst, odslušam i ceo album Dexys Midnight Runners, i pogledam u rernu. Kolač malo pocrneo, ništa strašno, tako to sigurno treba, ipak u njemu ima kakaa. Istopim ja čokoladu za glazuru, ali avaj, ne lezi vraže, nešto joj se u međuvremenu desi, i malo se zgrudva. ‘Ajde, nije za izložbu.

Zapaljena kuhinja Kome su još recepti jednostavni?

Nešto se tu desilo

Prelijem nesrećnu čokoladu preko još nesrećnijeg kolača i voila!

Kolač, pretpostavljam, otrovan nakon tolikog izlaganja visokoj temperaturi (o čemu svedoči elegantna crna boja na gornjoj, a i donjoj strani, i svim ivicama). Presuda moja i još dve osobe, nespretnim spletom okolnosti zatečene u kuhinji – nejestiv.

Završio je ceo u kanti. Nažalost.

A onda Sizifov posao, Tantalove muke, drakonske mere, Pandorina kutija (pleh), oruđe za borbu protiv zagoretine – žica, kašika, viljuška, nož (veliki i mali), kutlača i naravno, prljavi, odvratni, zagoreli, izgoreli, pregoreli, zapaljeni, zli pleh i ja. Ko će pobediti?

Nakon čitavog jednog veka, i to bi gotovo. Pleh čist, spreman za nove pobede. Nova tura – nova avantura. Da, i je to recept za dijetu – da jedem samo ono što sama sebi skuvam? Ne, to je samoubistvo, možda. Videćemo šta će dalje biti, imam ja i neke recepte za kolače koji se ne peku, kažu autori recepta: Jednostavno. Kome? Njima ili meni?

P.S. Zaboravila sam da podmažem pleh, kao da bi to nešto pomoglo.

Izvori fotografija: wednesdaymartin.com


Aleksandra Aleksić je pomalo izgubljena u vremenu i prostoru (naročito u prostoru), gubi stvari i zapinje za svoja stopala. Obožava mačke lutalice i čokoladne išlere. Kad poraste biće pisac.

Editors choice