Savete o nezi kože možemo primati samo od nekog čijem licu verujemo – lice Kourtney Kardashian svojom blistavošću uliva poverenje, a ona svoje tretmane sprovodi u kod Sharlena Hassani, koja radi sa zvezdama. Tokom poslednjih nekoliko tretmana, Kort i Šar su počele da razmenjuju savete o borbi protiv akni i ovo su njihove metode.

Origano umesto antibiotika – savetuje Kourtney Kardashian

Uobičajeno, ona uzima jednu kapsulu ulja origana dnevno, ali kada se pojave akne, Kort uzima dve kapsule i obavezno dodaje probiotik. Origano je prirodni antibiotik, sa aktivnim sastojcima, koji deluju protiv određenih vrsta virusa, bakterija i gljivica, ali ipak može uticate na poremećaj crevne flore, pa je potrebno uzeti probiotik.

Čaj od nane je delotvorniji nego što mislite

Kourtney Kardashian pije čaj od nane, kada joj izbiju akne, zato što nana ima protivupalno dejstvo i ublažuje upalne procese na koži. Njena facijalistkinja Sharlena poziva se na istraživanje Američke dermatološke akademije, koja je upoređivala dejstvo 100 mililitara oralnih lekova za akne (minociklin) koji se dobijaju na recept, sa dve šolje organskog čaja od nane i utvrdila da antibiotik smanjuje akne za 52 procenta nakon tri meseca upotrebe (sa neželjenim efektima kod 20 odsto korisnika), dok nana smanjuje pojavu akni za 25 posto, nakon jednog meseca i 51 posto nakon tri meseca – bez ikakvih neželjenih efekata. Čaj od nane ili metvice je takođe odličan za hormonalne akne, jer smanjuje nivo testosterona koji podstiče pojavu bubuljica, kaže Šar.

Pročitajte i ovo: Nega kože u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim

Okrenite jastuk, poručuje Kourtney Kardashian

Nikada nemojte spavati na istoj strani jastuka, a svakako je dobro da često menjate jastučnicu (jednu možete koristiti dva dana, kada okrenete jastuk), kaže Kort. Šar dodaje da je upotreba glikolne kiseline, koja čisti pore i obnavlja kožu i benzoil peroksida, koji ima antibakterijsko dejstvo, obavezna za osobe koje imaju kožu sklonu aknama, naročito posle vežbanja i znojenja, ili uklanjanja dlačica na područjima na kojima mogu da se pojave bubuljice.

Čitajte sastav proizvoda

Kada kupujete proizvod, pročitajte etiketu sa sastojcima i nemojte uzimati one koji sadrže elemente koji začepljuju pore, odnosno, birajte nekomedogenu kozmetiku.

Pre upotrebe bilo kog proizvoda za negu lica, ali i tela, potrebno je da proizvod testirate, naročito ako imate osetljivu kožu, sklonu iritaciji i bubuljicama.  Nanesite malo tog preparata na kožu iza uha i sačekajte dan, dva – ako izostane bilo kakva reakcija, možete ga koristiti. Kada počnete da koristite novi proizvod, pratite stanje svog lica i tokom dve do tri nedelje pokazaće se da li vam određena krema ili losion odgovaraju ili ne. Uočićete da li je koža suvlja nego pre, da li se više masti, da li je lice hidrirano, imate li više ili manje bubuljica… Međutim, iritacije mogu biti izazvane i nekomedogenim sastojcima – čak i dva nekomedogena sastojka u kombinaciji mogu loše uticati na kožu sklonu začepljenju pora i pojavi akni, zato i ova sredstva morate testirati i isprobati.

Hidratacija i ishrana – podsećaju Kourtney Kardashian i Sharlena

Ne može se dovoljno naglasiti koliko je pravilna hidratacija (kao i zdrava i uravnotežena ishrana) bitna za čistu i zdravu kožu. Izbegavajte mlečne proizvode, šećer i prerađenu hranu što više možete, naročito ako imate kožu sklonu aknama, jer ovi proizvodi mogu u velikoj meri doprineti izbijanju bubuljica. Pijte dovoljno vode i koristite lagane hidratantne kreme koje ne zatvaraju pore.

Pročitajte i ovo: Pravilna nega kože sa aknama

Naslovna fotografija: instagram.com/kourtneykardash

Brankica Milošević

Comments