U drevnim su vremenima ljudi usmeravali sve svoje snage kako bi razumeli prirodu, ljudski karakter, dušu. Da bi prirodne sile približili ljudskom umu i bolje komunicirali s njima, dali bi im neku ljudsku osobinu, karakter i oblik. Tako su nastale Oriše – u prevodu: energije prirode u drevnoj filozofiji Ifa, koje nam služe za rad, asistenciju i razumevanje prirode, karaktera i života.

Viši medicinski tehničar – kozmetičar Tatjana Čopa upustila se u avanturu pravljenja prirodne kozmetike i melema, namenjenih svima, inspirisana ljudskom povezanošću sa snagom prirode.

WANNABE MAGAZINE: Šta te je navelo počneš sama da praviš prirodne kreme i meleme?

TATJANA: Obožavam prirodnu i zdravu kozmetiku i tako sam između ostalog i krenula pre dve godine da eksperimentišem sa receptima. Najveća motivacija je bio moj sin koji ima ekcem i kako bi izbegao sve one kreme i masti pune hormona, za koje mislim da više štete nego pomažu, odlučila sam da sama napravim zdrav preparat za suvu kožu i ekcem… i tako je krenula mala čarolija zvana Oriša.

Šta je ono što si prvo napravila?

Preparat koji sam prvi napravila je bio Oriša balzam za usne i Oriša krema za ekcem.

Kome si prvo ponudila svoje proizvode?

Preparate nezavisno za koje promene i probleme na koži pravim, uvek prva probam. Kasnije sam napravila preparat za muža koji ima psorijazu, pa za drugaricu koja ima masnu i aknoznu kožu, za mamu koja ima slabe kapilare, za komšinicu kojoj treba preparat za zaštitu od sunca, rođaku koja ima celulit, poznanicu koja je dobila bebu… i tako se asortiman proširio na obostrano zadovoljstvo.

Kakvu si povratnu informaciju dobila?

Svi su bili oduševljeni prvo idejom i hrabrošću a zatim i blagotvornim dejstvom krema koje ujedno neguju i hrane kožu, jer priroda daje sve ono što nam je neophodno da budemo zdravi, vitalni, lepi i negovani.

1394839 10202373564289958 907128350 n Kozmetika Oriša – energija prirode

Proizvod koji morate imati

Šta je ono što žene najviše traže?

Kada su žene i nega kože u pitanju, nema pravila. Najvažnije mi je da znam kakav tip kože imaju, da bih znala koja ulja pre svega da upotrebim. Svaka koža, bez obzira na tip ili starost, neprekidno se isušuje. Gubljenje vlažnosti najvažniji je faktor starenja kože. Oriša – 100% prirodni preparat, čiji je osnovni sastojak shea buter, sprečava odnosno ublažava pojavu vidljivih znakova starenja (bore, suva i mlitava koža, smanjeno izlučivanje sebuma, smanjena mogućnost regeneracije i smanjena mekoća i elastičnost kože).

Da li tvoju kozmetiku mogu da koriste i muškarci?

Pored žena kreme mogu da koriste i muškarci i deca podjednako. Ne postoje nikakva ograničenja. Kreme su 100% prirodne i kao takve predstavljaju najzdraviju i najbolju hranu za kožu kako beba i dece tako i odraslih i starijih ljudi. Muškarci se uglavnom javljaju sa problemima masne i aknozne kože, suve kože, raznim promenama i oboljenjima na koži, a ima i onih kojima je potrebna anti-age krema

Kad su u pitanju melemi, na koja saznanja se oslanjaš?

Višegodišnje obrazovanje, razne edukacije, ambicije i interesovanje u pravcu prirodne medicine su me doveli do raznih saznanja, ali kada su kreme koje pravim u pitanju, najvažnije mi je bilo da se informišem o shea buteru i biljnim uljima, jer ti sastojci su najvažniji za delotvornost i lekovitost krema. Shea buter je zbog svog sastava nezamenljiv u svakodnevnoj nezi kože. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7% i 12%), vitamine A, E, C i F i visok sadržaj proteina i minerala. Biljna ulja imaju mnogostranu lekovitost od davnina. Zbog svog sastava preporučuju se pre svega kod nege kože.

Kažu da je koža ogledalo čitavog stanja organizma, šta je sve potrebno objediniti u pristupu nezi kože?

Koža tela ima potrebu za negom kako spolja tako i iznutra. Ona je najveći organ i najsavršenija barijera između naše spoljašnje i unutrašnje sredine. Kako je jednim delom unutar našeg organizma, potrebno je negovati je iznutra, piti vodu u dovoljnim količinama i jesti dosta voća i povrća kako bi je adekvatno i na najzdraviji način hidrirali i hranili svaku njenu ćeliju i vraćali joj prirodni sjaj. Drugim delom naša koža je izložena spoljašnjoj sredini i njenim uticajima (prašina, sunce, vetar, niske temperature, visoke temperature…) i zahteva negu spolja.

Holistički pristup lepoti i zdravlju podrazumeva sveobuhvatni pristup čoveku kao fizičkom, psihološkom, duhovnom i socijalnom biću. Vodi se računa o simptomima, životnim stavovima i navikama, metabolizmu, psihološkom i sociološkom profilu pa i o životnim uverenjima, predrasudama, osećaju pripadnosti i razumevanju života i sveta svakog pojedinca. Oriša – 100% prirodne kreme se najčešće prave po porudžbini i namenski tako da je svaka krema prilagođena potrebama klijenta shodno problemima i promenana na koži, obuhvatajući sve navedene parametre.

Koje sastojke koristiš i kako oni deluju?

Osnovni sastav svih proizvoda je shea buter obogaćen biljnim i eteričnim uljima, vitaminom E, propolisom, pčelinjim voskom… Oriša preparati su ručno pravljeni proizvodi u kućnim uslovima sa puno ljubavi, pažnje i predanosti. Biljna ulja kao i ostali sastojci pažljivo su birani i kao takvi veoma su kvalitetni što je najvažnije za adekvatnu negu kože. Biljna ulja neguju i hrane kožu, te nam služe kao nosioci eteričnih ulja. Za biljna ulja koja koristimo u nezi kože bitno je da su nerafinisana i hladno ceđena, kako bi sačuvala sve svoje vredne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome. Ulja koja se koriste u preparatima su: nevenovo, bademovo, jojobino, kantarionovo, masnilovo, ulje noćurka…

Eterična ulja imaju višenamenska dejstva a najpoznatija su: antiseptičko, antireumatsko, antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, za cirkulaciju, za limfnu drenažu, za iritiranu i zapaljenu kožu. Eterična ulja koja su najzastupljenija u Oriša preparatima su: lavanda, ruzmarin, eukaliptus, čajevac, timijan, bergamot, geranijum…

Neka od mnogobrojnih pozitivnih dejstava i primena Oriša kozmetike su: hidratacija i vraćanje elastičnosti, a obnavljajuće dejstvo ogleda se u smanjenu bora i čuvanju balansa vlažnosti kože. U isto vreme koža je zaštićena od UV zračenja i negativnih uticaja sredine, a iritacije se umiruju.

1414839 10202373570770120 1397314211 n Kozmetika Oriša – energija prirode

Energija prirode na dohvat ruke

Koliko se razlikuje nega kože zimi i leti, šta je ono što sada preporučuješ?

S obzirom da je leto za nama, hladni zimski dani donose neugodno isušivanje kože lica, ruku, stopala… Kako se vremenski uslovi menjaju, tako treba i da promenite rutinu u nezi vaše kože.

Za zimske uslove, u nezi kože ruku, ali i ostatka tela, preporučuju se masnije kreme, na bazi ulja. Ove kreme nisu samo za letnju primenu, one hidriraju kožu tokom celog dana i štite je od UV zraka, koji zimi mogu biti veoma jaki i prodorni, pogotovo ako ste na višim nadmorskim visinama. Koristite balzame za usne jer su i one sklone pucanju i isušivanju.

Gde se mogu nabaviti tvoji proizvodi?

Proizvodi se mogu naručiti putem telefona ili Facebook-a. Sve detaljnije podatke i informacije o Oriša kozmetici i kontaktu možete naći na sajtu, Facebook stranici i Facebook grupi Oriša – 100% prirodna kozmetika – holistički pristup lepoti i zdravlju. Obožavam i verujem samo prirodi i svakom bih preporučila da dobro razmisli pre nego što nanese bilo koji preparat na kožu, jer samo ono što nam priroda daje je najzdravija i najbolja hrana i nega za našu kožu.

U saradnji sa kozmetikom Oriša poklanjamo vam tri kreme. U komentaru ispod ovog teksta na sajtu napišite recept za najbolju prirodnu masku ili tretman. Tri komentara sa najviše lajkova će dobiti po jednu kremu. Nagradna igra traje do 30. novembra i završava se u podne. Redakcija će tog dana proglasiti dobitnike na sajtu.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments