“You’re the First, the Last, My Everythin”, “Can’t Get Enough of Your Love, Babe”, “Let The Music Play” i mnoge druge pesme dela su američkog kompozitora, tekstopisca i izvođača soul i R&B muzike, Berija Vajta (Barry White). Svojim talentom, duboki, bašunasti, bas-bariton, otisnuo se u svet muzike napuštajući losanđeleski geto iz kojeg je potekao. Svojom fizičkom konstitucijom Beri Vajt je dokazivao da izgled nije toliko bitan u odnosu na muziku koju je stvarao. Šarmantnim glasom, opijao je mnoga ženska srca, a romantičnim melodijama ukrašavao mnoge sentimentalne večeri i besane noći zaljubljenih parova.

SLIKA 11 Kralj soula: Barry White

Legendarni muzičar soul i R&B muzike – Beri Vajt

Beri Vajt je predstavljao ikonu američkog soula XX veka. Kako je inspiraciju dobijao slušajući Elvisa Prislija (Elvis Presley), Vajt je kao klinac odlučio da napusti školu i prepusti se čarima soul muzike. Pisao je pesme i radio na prezentaciji istih. Već 1972. svojim prvim hitom “Walkin’ in the Rain with the One You Love” grupa Love Unlimited, kojoj je Beri pripadao počela je da izdaje milionske tiraže. Kako je uspon u karijeri išao uzlaznom putanjom, grupa je naredne godine izdala još jedan singl pod nazivom “I’m Gonna Love You Just a Little More, Baby”, koja je bila na vrhovima svih top lista zajedno sa “Love’s Theme”.

SLIKA 21 Kralj soula: Barry White

"You're the First, the Last, My Everything" je poznato delo zavodljivog bas-baritona

Sedamdesete godine su označile Vajtovu karijeru. To su bile godine velikih uspeha u njegovom životu, ali i sjajnih hitova. Publika, a naročito ženski deo populacije je bio oduševljen soul pesmama kao što su “Never, Never Gonna Give Ya Up” nastalom 1973. i “It’s Ecstasy When You Lay Down Next to Me” izvedenom 1974.

SLIKA 31 Kralj soula: Barry White

Kolege Beri Vajt i Lisa Stensfild, poznati po pesmi "All Around the World"

Osamdesete godine, sa završetkom disko ere, donose zatišje u karijeri Berija Vajta. Posle izvanrednih uspeha nastalih sedamdesetih godina, singlovi u osmoj deceniji XX veka jedva su dostizali Bilboard Hot 100 muzičke liste najboljih pesama. Jedini pomak u ovoj deceniji bile su pesme “The Right Night & Barry White”, kao i “The Man Is Back”, nastale 1987. godine.

SLIKA 41 Kralj soula: Barry White

Njegove pesme i dalje žive, Beri Vajt (1944 – 2003)

Hitom “The Icon Is Love” nastalim 1995. godine, “uspavani” Vajt se vraća na puteve slave. Počinje saradnju sa svojom koleginicom Lisom Stensfild (Lisa Stansfield) s kojom 1989. snima “All Around The World”. 1996. na velika vrata izlazi duet sa Tinom Tarner (Tina Turner) pod nazivom “In Your Wildest Dreams”, a sa glumcem Krisom Rokom (Chris Rock) producira muzičku temu za film “Svemirski basket” (Space Jam). Ulogama u popularnim “Simpsonovima” (The Simpsons) i seriji “Ali Mekbil” (Ally McBeal), Beri Vajt upotpunjuje svoju karijeru, a početak novog milenijuma ovom glumcu donosi i nagradu Gremi za poslednji snimljeni solo album “Staying Power” 1999. godine. Pripremajući novi album u kojem je hteo da sažme sve duete, Vajt je bio sprečen iznenadnim šlogom koji ga je, nažalost, odveo u smrt. Beri Vajt je posle dugogodišnje borbe sa bolešću bubrega preminuo 4. jula 2003. godine i za sobom ostavio čak osmoro dece.

Izvanredna dela ovog muzičara i dalje će živeti, jer je Vajt svojom muzikom dokazivao da baš ona može probuditi ljubav u ljudima. Koliko je romantike prosejano stihovima velikih hitova ovog kralja soula govori i to da je Beri Vajt ispunio misiju povećanja nataliteta među društvenom populacijom čitavog sveta. Sledeći put kada želite da oduševite svoju voljenu osobu umesto skupih poklona recite joj “You”re The First, the Last, My Everything”. Beri Vajt je uspeo, a uspećete sigurno i vi.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…

Comments