kejt midlton princ vilijam1 Kraljevsko venčanje veka Biće to venčanje o kojem će se dugo pričati, venčanje koje je obavijeno velom tajne i o kojem se, iako je ostalo par sati do samog čina, veoma malo zna. Da li će u nama probuditi iste one emocije kao kada su se venčali roditelji mladoženje, princ Čarls i princeza Dijana, znaćemo uskoro.

Došao je i taj dan kada će napoželjniji neženja britanske kraljevske porodice stati na ludi kamen rekavši ono sudbonosno “da“ izabranici svog srca, budućoj princezi a jednog dana i kraljici, Kejt Midlton (Kate Middleton).  Za samo nekoliko sati, odbrojavanje je već počelo, oni će se venčati u Vestminsterskoj kapeli pred 1.900 zvanica i pod budnim okom oko dve milijarde ljudi širom sveta. Prestonica kraljevine je okićena zastavama, armije novinara su od privremenih studija ispred Bakingemske palate napravile svoj štab, a da ne govorimo o vernim obožavaocima kraljevske familije koji već danima kampuju ispred katedrale. Budući kraljevski par izjavio je da je veoma dirnut izlivima naklonosti, ljubavi i pažnje  prema njima tokom veridbe pa su pozvali sve da im se pridruže na venčanju i tako ulepšaju najlepši dan njihovih života.

O samom venčanju se veoma malo zna, ono što je sigurno  to je da će cerimonija početi u 11 sati po lokalnom vremenu. Poznato je i da će mlada do Vestminsterske katedrale doći Rolls-Royce-om princa Čarlsa, dok će princ Vilijam (William) do opatije doći Bentley-em zajedno sa bratom i kumom princom Harijem. U zvaničnom programu venčanja navodi se da se verenica britanskog princa neće zavetovati na poslušnost suprugu. Precizirano je da će se Kejt zavetovati da će “voleti, paziti i poštovati” princa Vilija, ali ne i da će ga “slušati”. Baš kao što je to bio slučaj sa princezom Dajanom zbog koje je 1981. Protokol promenjen. Midltonova će do oltara doći uz zvuke himne “Bilo mi je drago” ser Čarlsa Hjuberta Hejstingsa Perija, napisane za venčanje kralja Edvarda Sedmog 1902. godine, svirane i na venčanju Vilijamovih roditelja. Mladenci će katedralu napustiti uz zvuke marša Vilijama Valtona, takođe sviranog na venčanju Čarlsa i Dajane. Ipak, prva pesma koja će biti izvedena na ceremoniji  biće “Vodi me, o, veliki Spasitelju”, svirana na sahrani Vilijamove majke Dajane, 1997. godine, i po želji mladenaca njoj u čast. Arhiepiskop Kantenberijski Roan Vilijams , poglavar Engleske crkve,venčaće mladi par. Nakon venčanja, oni će krenuti put Bakingemske palate u istoj onoj kočiji u kojoj se vozila i princeza Dajana.

Što se tiče gostiju koji će prisustvovati venčanju veka, zna se njihov broj, 1.900, ali ne i sva njihova imena. Po britanskoj tradiciji, lista zvanica se ne objavljuje, što je bio slučaj i kada su se venčali Čarls i Kamila 2005. godine. Ono što se pouzdano zna je da se među “srećnicima” nisu našli američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel, i bivša supruga princa Endrijua Sara Ferguson, ali tu su zato francuski predsednik Sarkozi, pevač Elton John, kao i predstavnici svih evropskih kraljevskih porodica među kojima su i naši Karađorđevići. Od ukupno 1.900 zvanica, najveći deo prisustvovaće samo venčanju. Njih 600 biće pozvano na ručak koji će prirediti kraljica Elizabeta Druga, dok će preostalih 300 imati priliku da prisustvuje prijemu koji će organizovati princ Čarls, otac mladoženje.

I dalje je za sve velika tajna venčanica koju će buduća princeza od Velsa nositi, a o kojoj se mnogo špekulisalo poslednjih nedelja i koju je po poslednjim indiskrecijama britanske štampe Kejt sama dizajnirala. Mnogi se pitaju i da li će nositi tjaru, što je običaj na kraljevskim venčanjima. Ono što se sa pouzdanošću zna je da će neudate devojke koje će prisustvovati venčanju ostati “praznih ruku“ jer neće imati priliku da se domognu bidermajera s obzirom da britanska kraljevska porodica ima drugačije svadbarske običaje.

Naime, britanski kraljevski protokol nalaže da, umesto bacanja preko ramena i davanja nade jednoj srećnici da će se ona sledeća udati, buket kraljevske mlade mora da ode na mnogo dostojanstveniji počinak. Dok bude izlazila iz Vestminsterske opatije kao princeza, Kejt Midlton (Kate Middleton) će zastati na tren i položiti svoj buket na grob neznanog ratnika koji je ugrađen u pod crkve 1920. godine kao znak sećanja na sve anonimne vojnike stradale u ratu.  Tokom priprema za svadbu, Kejt je već obelodanila da želi da oda počast vojsci svoje domovine, povučena primerom princa Vilijama (William) koji je nastavio porodičnu tradiciju  služeći u Kraljevskoj avijaciji kao pilot.

Priča se mnogo i o tome koju će titulu dobiti bračni par jer princ Vilijam već nosi titulu princa od Velsa. Da li će ih zvati princ i princeza od Velsa, ili će im kraljica podariti novu titulu na sam dan venčanja, otkrićemo vrlo brzo. Javnost se dugo pitala i koju će magičnu destinaciju imati njihov medeni mesec.  Najverovatnije je da će otići na ostrva Scili koja se nalaze u okviru Velike Britanije. Ostrva Scili su omiljena destinacija kraljevske porodice već decenijama. Na medeni mesec na istu lokaciju 1981. Vilijamov otac princ Čarls je vodio njegovu majku lejdi Dajanu.

Nakon venčanja, budući kraljevski par će prvih nekoliko godina živeti u blizini britanske vazduhoplovne baze u Velsu, gde je princ Vilijam stacioniram. Još uvek nisu odabrali rezidenciju, ali po izvesnim indiskrecijama to bi mogla da bude palata Kensington gde je živela Vilijamova majka Dajana nakon razvoda.

Ako se o venčanju malo zna, o razvodu, odnosno ukoliko do istog jednog dana dođe, se zna apsolutno sve. Naime, kako je to već slučaj sa mnogim poznatim a i kraljevskim ličnostima, i princ Vilijam i Kejt su potpisali famozni predbračni ugovor koji budućoj princezi od Velsa oduzima ne samo pravo na imovinu, u tom slučaju dobija novčanu nadoknadu, već i ono pravo kojeg se mnoge žene ne bi odrekle, pravo da bude majka. U slučaju da se razvedu, deca će živeti sa Vilijamom, dok će Kejt i njeni roditelji moći da ih posećuju. Po nekim stručnjacima, suma koju bi Kejt dobila u slučaju razvoda je milionska, a ako bi se preudala ta suma se znatno smanjuje, dok bi ostala bez iste u slučaju nedoličnog ponašanja.

Satnica venčanja

09.15 sati (po centralno evropskom vremenu): dolazak prvih od 1.900 zvanica u Vestminstersku opatiju.

10.50 doček stranih zvaničnika.

11.15 Bentley princa Vilijima dovozi mladoženju do opatije, zajedno sa njegovim bratom i kumom, princom Harijem.

11.20 krunisane glave pozvane na venčanja zauzimaju mesta u opatiji, a potom, u 11.27, i nevestina majka.

11.30 ulaze članovi britanske porodice, a u 11.42 im se pridružuje mladoženjin otac princ Čarls u pratnji supruge Kamile.

11.45 kraljica Elizabeta Druga i njen suprug vojvoda od Edinburga ulaze u opatiju, poslednji pre ulaska neveste, kako nalaže protokol.

11.51 Kejt Midlton napušta kraljevski apartman u hotelu Goring u kojem je prenoćila uoči venčanja, koji se nalazi na 800 metara od Bakingemske palate.

12.00 Nevesta u pratnji oca Majkla ulazi u opatiju.

13.15 kraj ceremonije venčanja i odlazak mladenaca kočijom, u Bakingemsku palatu. U pratnji je još pet kočija u kojima su članovi kraljevske porodice i nevestini roditelji, a prati ih konjički puk u svečanim uniformama.

13.40 zvanice stižu u Bakingemsku palatu.

14.25 na balkonu palate pojavljuju se kraljica i mladenci, u pratnji članova njihovih porodica. Sledi ručak koji u Bakingemskoj palati priređuje kraljica za oko 650 zvanica, koji traje do sredine popodneva. Popodne mladenci odlaze u palatu Sent Džejms da se odmore. Uveče je večera koju priređuje princ Čarls za oko 300 zvanica, a sledi bal.

Svadba veka osim što je privukla veliku medijsku pažnju širom sveta, pružila je mnogima inspiraciju za biznis. Da se svadba može lepo unovčiti i da se ljudska slabost za lažnim luksuzom može najbolje prodati setili su se pica majstori, proizviđači kondoma i frižidera, manikiri, poslastičari. Groznici zvanoj “svadba veka” nije odoleo ni poznati proizvođač igračaka Lego. Da bi se napravio Vindsor (Windsor) bilo je potrebno više od 550 sati i oko 200.000 lego kockica.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments