Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Divlje dete sedamdesetih već pune tri decenije pleni glasom, ogromnom kovrdžavom kosom i ljupkošću na sceni. Slavna kraljica fanka, “mala Areta Frenklin” (Aretha Franklin), dobitnica osam nagrada Gremi, žena zbog čijeg vam božanstvenog glasa osmeh ne silazi sa lica – Čaka Kan (Chaka Khan).

ChakaKhan 600x493 Kraljica fanka: Chaka Khan

Božanstveni glas i ogromna kovrdžava kosa oduvek su bili njen zaštitni znak

Diva je rođena 23. marta 1953. godine pod imenom Ivet Mari Stivens (Yvette Marie Stevens), a pseudonim Čaka stekla je još na početku karijere. Inače, Čaka na mnogim afričkim jezicima znači “vatra”, što takođe može biti i jedna od primisli na ovu odličnu fankerku.

Kao dete pevala je u crkvenom horu, ali poznavala je i džez, pa joj je u to vreme najveći uzor predstavljala Bili Holidej (Billie Holiday). Ozbiljnu muzičku karijeru započela je u vreme kada je na scenu stupio disko. Menjala je bendove, dok se konačno nije skrasila sa članovima grupe Rufus. Sedamdesetih objavljuju nekoliko albuma, jedan u saradnji sa Stivijem Vonderom (Stivie Wonder), doživljavaju neverovatnu slavu i stižu u vrhove top-lista. Zajedno sa slavom, Čaka dolazi u dodir sa narkoticima, te dobija nadimak divlje dete sedamdesetih. Veliki hitovi iz tog perioda jesu: “Tell Me Something Good”, “Feel Good”, “Sweet Thing”, “Ain’t Nobody”…

ChakaKhan1 Kraljica fanka: Chaka Khan

Sedamdesetih je sa grupom Rufus harala disko scenom

Početkom osamdesetih godina uplovljava u solo vode albumom “Chaka Khan” i hit pesmom “I’m Every Woman”. Sarađuje sa mnogim slavnim muzičarima, kao što su Prins (Prince), Stivi Vonder, Rej Čarls (Ray Charles), Kvinsi Džons (Quincey Jones), Džordž Benson (George Benson) i Fredi Habard (Freddie Hubbard). Karijera joj ide uzlaznom putanjom, snima velike hitove, osvaja Gremije, očarava sve, i tako do početka devedesetih godina, kada se sa porodicom seli iz Njujorka u London.

Sa tri braka iza sebe, može se reći da u ljubavi nije imala naročito sreće. Već sa 18 godina napustila je roditeljsku kuću i udala se za Kana (Hassan Khan), mladog basistu čije prezime nosi i dan-danas. Bila je udata drugi put kratko tokom sedamdesetih, a sredinom osamdesetih zabavljala se sa učiteljem svoje dece. Ima ćerku Milini (Milini) i sina Demijana (Damien Holland). Bez obzira na sve što se dešavalo u njenom životu, oduvek je bila bliska sa porodicom, naročito sa sestrom Ivon (Yvonne Stevens), koja je u svemu prati odmalena. Suočivši se sa velikim porodičnim problemima posle više od dvadeset godina uzimanja narkotika i alkohola, prijavljuje se na rehabilitaciju i oslobađa zavisnosti.

ChakaKhan Kraljica fanka: Chaka Khan

Osim čarobnim glasom, na sceni pleni i širokim osmehom

Snimila je muziku za filmove i serije, poput “Dnevnik Bridžit Džons” (Bridget Jones’s Diary), “Vesele sedamdesete” (That ‘70s Show), “Doktor Dulitl” (Doctor Dolittle)… Oprobala se i u glumi, pojavljujući se u velikom broju televizijskih komedija od kraja osamdesetih godina. Nastupala je u mjuziklu “Mama, želim da pevam!” (Mama, I Want to Sing!) u ulozi sestre Keri, a pojavila se i u nekoliko filmova i serija, uključujući “Braću Bluz” (The Blues Brothers, 1980) i “Malkolm i Edi” (Malcolm&Eddie, 1999). U maju 2011. godine dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Razuzdani tinejdžerski period, borbe sa drogom, kao i uspon do slave, opisala je u autobiografiji “Čaka! Kroz vatru”, otkrivši da je jedino muzika bilo to što ju je držalo jednom nogom na zemlji, da ne potone potpuno u okrilje droge.

chaka khan stevie wonder walk of fame1 Kraljica fanka: Chaka Khan

U maju prošle godine dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih

Slavu je iskoristila i za pokretanje humanitarne organizacije The Chaka Khan Foundation, koja pruža pomoć zlostavljanoj deci, autističnoj deci, kao i zavisnicima od narkotika. Poruke su jasne, baš kao što piše i na sajtu fondacije: “Shvatam da ne mogu promeniti svet, ali mogu doprineti društvu. Ako napustim ovaj svet znajući da sam pomogla jednoj ženi da prekine lanac zavisnosti i zlostavljanja, ili da je jedno dete dovoljno verovalo da će dobiti obrazovanje koje zaslužuje, onda mogu počivati u miru.”

Osvojila je nagradu za životno delo, a 2007. objavljuje novi album na kom je okupila velikane muzičke scene: Meri Džej Blajdž (Mary J. Blige), Prinsa, Karli Sajmon (Carly Simon), Majkla Mekdonalda (Michael McDonald), Tonija Mejdena (Tony Maiden) i Marvina Geja (Marvin Gaye). Na životnom putu eksperimentisala je sa mnogim muzičkim stilovima, ali je ostala verna fanku i džezu, stvarajući čitav niz pevača koji su se ugledali na njen zvuk. Godine 2004. izdaje album džez standarda sa Londonskim simfonijskim orkestrom, pod nazivom “ClassiKhan”, koji je proglašen za veoma elegantan i ambiciozan.

207176 chaka khan mary j blige Kraljica fanka: Chaka Khan

Na sceni sa jednom od svojih muzičkih štićenica - Meri Džej Blajdž

Čaka je ime koje već mnogo godina na muzičkoj sceni važi za vrsnog muzičara, iako svojim čarobnim glasom nije doživela slavu drugih, kao što su Tina Tarner (Tina Turner) i Peti Label (Patti LaBelle).


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice