Naramenice danas povezujemo sa određenim vremenskim periodom, iako su i trenutno veoma popularne. Osamdesete su zaslužne zašto danas nosimo naramenice zbog kojih se osećamo empowered. Taj osećaj osnaživanja koji nam daje odeća retko šta može da zameni. Upravo zbog toga govorimo da koristimo modu kako bismo se izrazili i iskoristili mogućnost da svoj karakter prikažemo autfitom.

Tako su, kroz istoriju, žene koristile da na suptilne načine donesu promene, ali i da učine da se osećaju bolje u svojoj koži. Kako je posao veoma dugo bio samo muška stvar, odlazak žena u kancelariju podrazumevao je da one – ili nisu udate, ili da im muževi zarađuju vrlo malo, zbog čega su one primorane da rade.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Hailey Rhode Baldwin Bieber (@haileybieber)

Naravno, ništa od ovog ne podrazumeva to da je žena želela da se zaposli i da je svojom voljom, radom i pameću došla do određene pozicije. Skoro sam gledala seriju Black Monday u kojoj je, jedna od glavnih junakinja – Afroamerikanka. Pored toga što je jedina žena tamne puti, ona je jedina žena koja je na visokom položaju. Međutim, ona je jedna veoma jaka i sposobna žena, što kroz seriju i dokazuje.

Serija je savršen prikaz osamdesetih, pogotovo kada su working women u pitanju. Junakinja koju tumači Regina Hall je na svoj način uspela da kroz komediju i dramu pokaže gledaocima sa čim se sve susretala jedna žena koja je radila među gomilom muškaraca koji nikada neće odrasti. Njen lik se kroz seriju uvek kretao na visokim potpeticama i u jednobojnim odelima. Odela koja su bila oličenje muškosti, osamdesetih godina su preuzele žene, a pored odela – počele su da preuzimaju i svoje mesto kao radnice.

Sastavni deo odela koje su nosile žene osamdesetih su bile naramenice. Nikad o njima nismo razmišljali kao da one imaju nešto da nam poruče, već smo ih samo shvatali kao trend ovog doba – što su svakako bile, a ovaj trend je i nastao iz validnog razloga.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kendall (@kendalljenner)

Ovi jastučići od sunđera ili pene, bili su sastavni deo svih ženskih autfita, dajući im određeno samopouzdanje da se kreću po poslovnom prostoru. Naramenice su kreirale iluziju veće žene – kako zauzima više mesta u prostoriji, što bi joj automatski dalo određenu vrstu autoriteta. Igrajući igru muškaraca, koji smatraju da je muževnost potrebno dokazivati fizički, žene su odlučile da preokrenu narativ u svoju korist, i to upravo koristeći modu kao oružje.

Naramenice su, međutim, nastale još 1930-ih godina i kreirala ih je dizajnerka Elsa Schiaparelli u kolaboraciji sa umetnikom nadrealizma. Eksperimentisanje sa tkaninom, teksturom i siluetom dovelo je dizajnerku upravo do naramenica. Njena avangardna kreacija je transformisala žensku siluetu, zadržavajući njen prethodni oblik naglašavanjem struka i kukova, u nešto muževniju verziju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Hailey Rhode Baldwin Bieber (@haileybieber)

Nakon Drugog svetskog rata, naramenice su služile za podsticanje promena rodnih uloga i preuzimanje više kontrole. Kada su muškarci otišli u rat, žene su ostale da rade u fabrikama, voze kamione itd. što su želele da zadrže i nakon završetka rata. Osamdesetih godina žene su, ponovo, iskoristile izum dizajnerke Schiaparelli u borbama za jednako plaćanje i za pružanje istih poslovnih šansi. U svetu muškaraca – žene su nosile odela sa naramenicama.

Nekoliko puta se dešavalo da su se naramenice vraćale pod svetlo reflektora. U toku ekonomske krize 2008. godine, muškarci su masovno gubili poslove, dok su žene preuzimale njihova radna mesta. Samo nekoliko meseci nakon ove velike promene, u modnim magazinima i na modnim pistama vratila su se odela sa naramenicama.

Naramenice nikada neće biti passé baš zato što nisu samo aksesoar, već imaju veliko značenje u ženskoj borbi za jednaka prava i mogućnosti. Postoji izreka koja govori da ženska ramena uz pomoć naramenica postaju sve veća sve brže, jer se svetska ekonomija oslanja na njih.

Dodavanje naramenica i kreiranje iluzije o širim ramenima nema veze samo sa ekonomijom, već prkose i onom što zovemo male gaze. Muškarci gledaju na žene kroz male gaze, ali žene se na mnogo načina bore da taj nametnut imidž promene, zbog čega ćemo uvek imati naramenice.

Naslovna fotografija: instagram.com/kendalljenner

Milica Antić

Comments