Zdrava koža glave – blistava kosa: 5 razloga da počneš da koristiš arganovo ulje u svakodnevnoj nezi

Dental Milošević: “Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!” (INTERVJU)

Zašto je postalo kul da tvoj party autfit zapravo bude – sportski?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

9 stvari koje bih volela da sam znala pre nego što sam počela da trčim

Pre nego što postigneš savršen #nomakeup makeup look, ovo je potrebno tvojoj koži!

ULTRA BOOST: 4 stvari koje će ti pomoći da nastaviš da trčiš onda kada želiš da odustaneš

Prirodna nega je u modi: Evo kako da oporaviš kožu posle hladne zime!

Najvažnija stvar koju možeš (i treba!) da uradiš za svoju drugaricu

4 razloga zbog kojih je zdravo imati BFF

1/3

Malo stvari je tako instant sinonim za leto kao bikini! I naravno da jeste. Ostale stvari u ovoj ili onoj situaciji nekako uspevamo da nosimo i kad im nije vreme, jer zime umeju da budu toplije, a leti ume i džemper da zatreba pa ti ostali komadi nisu baš sa najvećom preciznošću podeljeni zimske i letnje, ali bikini, bikini je ono što prosto vrišti “leto”, “more”, “festival”. Ipak, nije da je oduvek bilo tako. Šta više nije da je dugo bilo tako.

Dokazi o bikiniju kao letnjoj modi mogu da se nađu rano kao čak u 5600 godini pre nove ere, i praktično se istoriaj bikinija može pratiti čak do tad. Da, zvuči poprilično neverovatno ali kada se ima na umu antički Rim i njegova napredonst kao i zavidan stepen sloboda onda možda i nije tako neobično da se prvi dokazi o sličnim komadima mogu naći tokom antičke romske ere i to na mozaicima nekoliko lokacija, od kojih je najpoznatija Villa Romana del Casale. Međutim, od klasičnih bikinija prepoznatih na staro-rimskim zidovima, do modernih bikinija postojao je izuzetno dug vremenski jaz, i pauza, budući da su plivane i kupanje na otvorenom jako dugo obeshrabrivani na hrišćanskom Zapadu i gotovo da nije postojala potreba za kupaćim kostimima do kasnijeg XVIII veka jer je bilo apsolutno nedolično i pomisliti a kamoli nositi išta slično u javnosti.

Iako je do 1910. jedna vrsta kupaćeg kostima (koja pokriva celo telo od glave do pete, na duge rukave i nogavice) bilo prihvaćeno odelo za kupanje u Evropi, sličnih godina je australijska plivačica i performerka Annette Kellerman je zbog istog kupaćeg odela bila uhapšena u Bostonu, zato što je sam kostim bio previše uzak i pripijen uz telo i “previše otkrivao”. Dakle, sa društvene tačke gledišta, kupaći kostimi su zaista moali da prođu dug put do 1946. godine koja je višestruko značajna. S jedne strane modni dizajner Jacques Heim, koji je držao prodavnicu na plaži na francuskoj rivijeri u maju ’46 je predstavio komad iz dva dela, kupaći kostim, koji je pokrivao pupak, nazvao “Atom“, prema poznatoj najmanjoj čestici.

Editors choice