ATELJE MILENE ČVOROVIĆ

Atelje Milene Čvorović osnovan je 2011. godine kako bi razvio edukativni pristup “Kreativnost se može naučiti“. Kao studio za neformalno umetničko obrazovanje izdvaja se po programima za profesionalno usavršavanje i programima za hobiste. Atelje takođe nudi i seminare i jednodnevne radionice.

Leukophobia

“The fear of the color white”

Koncept Belog projekta pod nazivom LEUKOPHOBIA “The fear of color white” bavi se ispitivanjem siluete, strukture, oblika, teksture i dalje u okviru ograničenja datog upotrebom belog materijala. Polaznice programa modnog dizajna Ateljea Milene Čvorović predstavljaju odevne predmete čija jedinstvena konstrukcija i kroj targetira tekuće modne trendove ostavljajući dovoljno prostora za prikaz senzibiliteta i inspiracije kojoj gravitiraju dizajneri. Dizajneri: Milena Nešić, Sara Vukosavljević, Emilija Zdravković, Mina Simić , Miljana Ristić, Mariza Pavlović, Anka Vesković, Una Žilović , Milana Šarić.

ALSOOMSE

Independent

Polaznice programa modnog dizajna predstaviće finalne autorske kolekcije u okviru Teme LEUKOPHOBIA “The fear of color white“. Prateći senzibilitet svake od polaznica kreirali smo finalne mini kolekcije do osam lookova, koje predstavljaju koncepte koje su pojedinačno razvijani. Kolekcije Fall Winter 2019-2020. targetiraju različite ciljne grupe i stilove. Dizajneri: Ema Nikolova, Svetlana Stanković, Marina Matović, Jelena Mrkaja, Marija Čanji, Sara Vukosavljević, Julija Janković, Milica Pešterić, Ana Radojčić.

DRAGO – Dragoslav Rajičić

Kolekcija “I’ve Been Loving You Too Long” za proleće leto 2019/20 sažeta je u tri bazična pojma – Prezasićeno, Preterano, Suvišno. Dragoslav Rajičić koji stoji iza brenda DRAGO ovom kolekcijom sažima potrebu savremenog potrošača za kupovinom nepotrebnog, dekonstruišući večiti trenutak u kom “svega ima previše“. Silueta, kolorit i detalji inspirisani su likom i delom Leonarda Koena.

TIJANA MILUTINOVIĆ

Kolekcija za proleće/leto 2020, predstavlja ispitivanje “nove forme” u okviru “starih razmišljanja”. Tijana Milutinović, diplomirala je 2012. god. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek kostim, atelje savremeno odevanje, u klasi prof. Ingrid Huljev. Nakon diplomiranja, počinje izlaganje svog autorskog rada, kroz podršku grupnih predstavljanja u okviru modnih udruženja. Od 2013. pridružuje se dizajn timu brenda KADET street nobility. Pripadnik dizajn kolektiva Resort, grupe mladih i nezavisnih dizajnera domaće modne scene (design store 2014 – 2017). Dobitnica ELLE Style Award-a za najboljeg mladog dizajnera 2014. Dobitnica TEXTIL Designer Award 2018. u okviru 43. Belgrade Fashion Week-a. Kroz istraživanje savremene forme, inspirisana stvarnošću, teži ka stvaranju estetsko-simboličkih obličja odeće, koja, čini se, govori o čoveku i prirodi njegovoj više nego što pretpostavljamo… Namera da odeća “govori” o unutrašnjim svetovima pojedinaca i kolektiva, je krajnji cilj autorskog brenda Tijana Milutinović.

SENKA

Kolekcijom za proleće/leto 2020 SENKA daje jedan od mogućih odgovora sadašnjem vremenu, prezasićenom ponudama. Repeticija kolorita i forme, kao noseći elementi, predlažu kontru trenutnom diktatu tržišta. Kolekcija je izbalansirana spontanim detaljima koji joj daju konotativno značenje i pokušavaju da dekonstruišu poreklo potrebe za potrošnjom.

LILY TAILOR – LJILJANA JOKSOVIĆ

Kolekcija za sezonu jesen/zima 2019/20 inspirisana je unutrašnjom ženskom borbom sa sopstvenim stavovima naspram društvenih normi i očekivanja. Komadi su izvedeni u pročišćenim, ženstvenim formama, dok se kolorit proteže od palete zemljanih tonova preko zelene i ljubičaste sa akcentima u crnoj boji. Brižljiv izbor materijala je i dalje zaštitni znak brenda Lily Tailor, te su komadi izrađeni od ripsa, svile, tafta i pamuka.

LAGAMI, dizajner Lana Prosenica

Iako je profesor književnosti po struci, Lana je svoj budući poziv otkrila za vreme studija, kada je kupila prvu mašinu za štrikanje. Ubrzo otvora i svoj prvi studio LanaLana i bavi se isključivo kreiranjem trikotaže. Lagami je akronim imena Lana i imena njene dve ćerke Gale i Mie, nastao 2013.godine. Kolekcija za jesen/zimu 2019/20, pod nazivom “In My Closet” je odgovor na stvarne potrebe i želje jedne žene, kroz sve njene uloge u jednom danu i celoj nedelji. Od dnevnog do večernjeg izgleda, udobno i jednostavno ali uvek elegantno i ženstveno. Od već prepoznatljivih Lagami “baggy” pantalona, preko širokih košulja, naglašene ženstvenosti, suknji oštrih linija ali lepršavog izgleda do besprekorno skrojenih odela i svilenih haljina, koje, lako iz večernje elegancije dobijaju dnevni izgled uz dodatak rolki od tila. U celoj kolekciji, kao obeležje brenda, nezaobilazno je poigravanje geometrijske forme sa fluidnošću i asimetrijom. Iako su najzastupljeniji prirodni materijali, od pamuka, viskoze i tencela do svile, Lana Prosenica se igra i sa novim materijalima u izradi predimenzioniranih zimskih prsluka i štepanih kaputa.

ANA TROŠIĆ TRAJKOVIĆ

BITE THIS HIBRIDESED BLEND OF MIXED FUSION / kolekcija za 2020.godinu kritički razmatra tokove mode i modne industrije u novom vremenu i postavlja pitanje odgovornosti za hiperkonzumerizam, fast fashion i ulogu tekstilne proizvodnje u zagađenju životne sredine. Opšti je utisak da je moda kao fenomen izgubila svoj osnovni smisao i da je potreba da svoje telo zaštitimo od spoljašnjih uticaja, preko evolucije kroz decenije traženja tog univerzalnog stilskog izraza putem estetike odevanja, negde zalutala, rastrgnuta u tržišnom meču između modnih brendova, tekstilnih konglomerata i insta-medija. Koleteralna šteta izazvana nastojanjem da se jedan vid primenjene umetnosti stavi u funkciju kapitala, ugrožava planetu na kojoj zivimo, pri čemu se stanje pogoršava svakom sekundom, dok i uz jutarnju kafu skrolujemo reklame o novim “must have-ovima” koje napadaju naš “svevišnji” instagram.

Autorizovana” cikličnost modnih kolekcija, to besomučno ponavljanje već viđenog uz nekada jedva primetne nadogradnje sveže, ovovekovne percepcije pojedinca, potom kopirana i masovno proizvedena na račun nekada i života ljudi, a sigurno i svakodnevno na račun našeg ekosistema, obesmišljena je i u najmanju ruku – dosadna. Kolekcija “BITE THIS…” akcenat stavlja upravo na simboliku tog besomučnog ponavljanja modnih stilova u njegovom bukvalnom izrazu. Autorka nam predstavlja readymade eksperiment nastao od izabranih starih tekstilnih proizvoda, ugrađenih u nove, sa novom funkcijom, novim imenom i novom formom. U ovom smislu, 70% kolekcije je aplikovano u svrhu dobijanja novog predmeta višeg kvaliteta, vrednosti i estetike. Kolekcija je nastala od tekstilnog pokućstva: zavesa, stolnjaka, mebla i drapera; haljina afričkog plemena Masai, japansih kimonoa i odeće berlinskih klabera sa pijace Kasiopeja, dekonstruisanih, hemijski očišćenih od prašine i prošlosti, ukrašenih nakitom iz 19 i 20 veka, sakupljanog go dinama na različitim putovanjima. HIBRIDIZED BLEND OF MIXED FUSION je velika pačvork slagalica sastavljena tako da proživi još jedan životni vek. Stilski predstavlja kombinaciju mnogih značajnih dekada i epoha, miks svih osnovnih boja, nihovih valera i komplemenata, fuziju moderne štampe i starinskog veza na tekstilu, blend organskih i geometrijskih formi i silueta i kosmopolitenski izmešanih savremenih kultura i drevnih civilizacija. Sveukupno istrazivanje ove kolekcije nastoji da probudi lenju hiperkonzumerističku svest, kao i nehajnu kapitalističku savest. Sociološki i ekološki angažovana, sarkastična i na ivici duhovitog, “BITE THIS…” priča jednu tužnu i nadasve ozbiljnu priču o nestajanju autentičnog, krađi ličnog i intimnog, koja se seli na deponije za treptaj oka, oka gladnog novog, slepog za posledice, nemarnog za odgovornosti.

DJT5642 e1572252283462 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT6549 e1572252304443 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT6801 e1572252317162 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT7377 e1572252329926 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT7611 e1572252344883 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT7693 e1572252361363 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT8106 e1572252383342 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT8582 e1572252405691 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT9003 e1572252417167 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT9047 e1572252429856 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT9457 e1572252444353 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a DJT9692 e1572252461561 Kreativni izazovi na trećoj večeri Perwoll Fashion Week a

Fotografije: Đorđe Tomić

Comments