Mnogi od nas sada su u dvadesetim godinama života kada se dešavaju mnoge promene, kada nalazimo ozbiljnije poslove i samim tim odlazimo od roditelja i useljavamo se, možda po prvi put, u svoje stanove. U domovima u kojima smo odrasli ostavljamo deo sebe, ostavljamo rutine na koje smo navikli, svoju sobu koja pamti sve emocije koje smo doživljavali tokom odrastanja, i koja nam je, ukoliko smo bili srećnici, bila naš lični, sigurni prostor u kojem se osećamo zaštićeno i voljeno. Ipak, sada u novom stanu treba od nule sami da izgradimo tu sigurnost koju smo možda osetili u detinjstvu, a ukoliko niste sigurni kako to da postignete – imamo nekoliko predloga za vas u nastavku teksta. I verujte, ja sam prva jedna od ljudi koja jako teško dolazi do sigurnog prostora i mesta koje u meni izaziva mir i osećaj da sam bezbedna, a neke od ovih saveta i sama sam primenila – i bilo je uspešno.

Za početak – šta je to siguran prostor?

Siguran prostor, kao prvo, uopšte ne mora biti prostor. Safe space za vas može biti voda, šetanje na otvorenom ili nešto treće – bitno je samo da je u pitanju dešavanje ili mesto u kojem se vi osećate svojim, slobodnim i sigurnim. Dakle, ukoliko voda u vama izaziva sigurnost, posebnu pažnju u stanu posvetite kupatilu i obezbedite sebi kadu za duge kupke. Ako u vama lep osećaj i sigurnost izaziva šetanje, tražite stan u lepom kraju u blizini parka koji bi bio pogodan za duge, prijatne šetnje. Nadam se da razumete. A sada, kada to znate, evo predloga.

Unesite lampione, lampe ili sveće u sobu

Preterano jako svetlo nekada može u nama izazvati nemir, naročito ukoliko smo anksiozni i primećujemo svaku manu na svom licu i telu. U onim anksioznim danima kada nas boli glava, kada smo nemirni i kada nas obuzima suviše misli, najbolje bi bilo da sebi stvorimo umirujuću atmosferu – koja se može postići prigušenim svetlima. Ukoliko vam prijaju mirisne sveće, ugasite svetla i upalite ih, a ukoliko ne – tu su romantični lampioni koje možete razapeti oko prozora ili preko plafona, ili naravno lampa u uglu sobe.

Comments