Kristina Ines Spalajković Vegas je istinski kosmopolita – i kad nam, kao počasni konzul Ekvadora, približava kulturu zemlje iz koje potiče njena majka, i kad se bavi maštovitim Converse marketing kampanjama. Njeno poreklo je multikultularno, baš kao što je i njena karijera multidimenzionalna. Stoga, Kristina neprestano širi svoje vidike, nikad ne izgubivši radoznalost – a nama je otkrila priču o svojoj neobičnoj porodici i životnom putu. Ali, pre svega, Kristina nam otkriva Ekvador – tu daleku, egzotičnu zemlju ispunjenu nezamislivim lepotama – i, kao takva, sličnija je Srbiji nego što mislimo.

389A9636 copy 2 Kristina Ines Spalajković Vegas: Ekvador je moj nepresušni izvor radosti
Q

Bavite se marketingom, a takođe ste počasna konzulka Republike Ekvador u Srbiji. Na koji način ste ujedinili ove dve grane?

A

Iz moje perspektive, marketing i diplomatija nisu nužno toliko različite oblasti, a zajedničko im je razumevanje, negovanje odnosa i promovisanje potencijala. Kroz diplomatiju težimo izgradnji međusobnog razumevanja i poverenja, jačanja bilateralnih odnosa i promovisanja razmene na svim nivoima. U marketingu, osnovni cilj je razumevanje potreba uže ili šire publike, stvaranje ubedljivih narativa, izgradnja i negovanje klijentskih odnosa.

Q

Koje veštine iz marketinga su vam pomogle u diplomatiji, a koje diplomatske veštine vam pomažu u marketingu?

A

Kulturna osetljivost i prilagodljivost, sposobnost/umešnost povezivanja i izgradnje odnosa i strateško razmišljanje su među ključnim veštinama za oba polja. Diplomatija zahteva razumevanje i poštovanje različitih kultura što, takođe, pomaže u kreiranju marketinških kampanja koje su strateški prikladne.

389A9510 copy Kristina Ines Spalajković Vegas: Ekvador je moj nepresušni izvor radosti
Q

Vaša majka je iz Ekvadora, a otac je francuskog porekla. Na koji način je kosmopolitska priroda vaše porodice uticala na vašu ličnost, interesovanja, životni put?

A

Odrastanje u multikulturalnoj i multikonfesionalnoj porodici je u velikoj meri odredilo moj životni put. Usadili su mi uvažavanje različitosti i perspektivu otvorenog uma koja me vodi kroz život. Od majke sam nasledila strast prema živopisnoj i toploj ekvadorskoj kulturi, iako sam rođena i odrasla u Beogradu. Iz Srbije sam usvojila snažan osećaj za zajedništvo, dok bih pod francusko nasleđe podvela potrebu za suptilnošću u svemu sto me okružuje. Činjenica da srpski, španski i francuski govorim od ranog detinjstva odškrinula mi je vrata različitih svetova, dok su putovanja i posete familiji na različitim kontinentima i udaljenim meridijanima oduvek stvarala osećaj avanture i zainteresovanosti za širi svet.

Q

Kažete da su u Ekvadoru skrivena četiri različita sveta - možete li našim čitaocima objasniti na šta tačno mislite?

A

Zamislite da u jednoj zemlji možete da iskusite čari prašume Amazonije, da prolazite kroz kolonijalne gradove u Andima na preko 6.000 metara nadmorske visine, da posmatrate zalaske sunca duž obale Pacifika. Ili da prolazite kroz magiju ostrva Galapagos šetajući se kroz džinovske kornjače, iguane i foke? To su “4 sveta” Ekvadora, a svaki od tih bujnih regiona nudi jedinstven i očaravajući svet koji krasi bogata prirodna, kulturna i klimatska raznolikost i vibrantnost!

389A9643 copy Kristina Ines Spalajković Vegas: Ekvador je moj nepresušni izvor radosti
Q

Kad ste prvi put otputovali u Ekvador, kakvi su vam bili utisci – a kakav vam je doživljaj zemlje sad, kad ste je gotovo celu proputovali?

A

Ekvador je moj nepresušni izvor radosti u kom uživam kroz muziku, običaje, gastronomiju i prirodu. Svaki put kad dođem, osećaj je kao da i tu pripadam podjednako kao i u Srbiji, iako se to mesto nalazi hiljadama kilometara od mog svakodnevnog života. Šira familija i bliski prijatelji su veliki i važan deo mog života, a nakon svakog odlaska vratim se i sa novom inspiracijom i željom da što bliže povežem moje dve domovine.

Q

Kako biste opisali narod i kulturu Ekvadora – da li imaju pojedine sličnosti sa srpskom kulturom, a šta su najveće razlike? Šta oni mogu da nauče od nas, a mi od njih?

A

Obe kulture posvećuju veliku vrednost porodici, a porodična okupljanja gde su sve generacije na okupu uz muziku i ples – realnost su skoro svakog nedeljnog ručka u Ekvadoru! Volim da kažem da su moje dve zemlje ponosne što srdačno dočekuju goste i tretiraju ih kao deo porodice. Pa, ipak, iako se Ekvador i Srbija razlikuju po mnogo čemu od geografije, klime, istorije, kulture i svega ostalog, prihvatajući svoje sličnosti i učeći iz njihovih razlika, obe nacije mogu da podstiču veće međusobno razumevanje i saradnju.

389A9464 copy Kristina Ines Spalajković Vegas: Ekvador je moj nepresušni izvor radosti
Q

Šta je ono što većina ljudi ne zna o Ekvadoru, a iznenadilo bi ih?

A

Toliko toga! Glavni grad (Quito) nalazi se na 2.800 metara nadmorske visine! Poređenja radi, Pančićev vrh nalazi se na 2.017 metara. “Dolina večnosti”, tj. region Viljkabamba u blizini rodnog grada moje porodice krije tajnu najdugovečnijih ljudi, koji žive preko 100 godina! Posebna klima, vegetacija i tropsko voće očigledno čine čuda. (smeh)

Najluksuznije i najveće ruže na svetu potiču iz Ekvadora, tzv. “ekvadorke” a mogu se kupiti i u cvećarama u Beogradu!

Panama šešir zapravo dolazi iz Ekvadora. Naziv je dobio pošto ga je Vinston Čerčil nosio na inauguraciji Panamskog kanala, a njegova fotografija sa ovim modnim detaljem obišla je čitav svet kroz novinske članke i tako nastane zabuna. Zapravo, ovaj luksuzni šešir pravi se od najfinije autohtone sorte tokilja trske, koja se gaji na jugu Ekvadora i ručno pavi posebnom tehnikom koja se prenosi sa kolena na koleno već vekovima.

389A9352 copy Kristina Ines Spalajković Vegas: Ekvador je moj nepresušni izvor radosti
Q

Na koji način možemo iz Srbije da bliže upoznamo ekvadorsku kulturu - imate li preporuke za sadržaje poput muzike, knjiga, filmova?

A

Moja omiljena tema. Reditelji Sebastian Kordero i Tania Ermida su moji omiljeni, njihov kompletan opus najslikovitije prikazuju društvo i kulturu sa svim bogatstvima i izazovima.

Nedavno je prikazivan film “Misfit” na Festivalu španskog metra u Beogradu i Novom Sadu, koji na komičan način vodi kroz odrastanje u katoličkim školama tipičnim za Ekvador.

Kad su knjige u pitanju, Migel Donoso Pareha je autor mnogih klasika proze i poezije, i daje odličan pregled na mentalitet uz svojevrsnu kritiku društva.

Osvaldo Guajasamin, najpoznatiji slikar i vajar savremenog doba koji je svojim delima prikazivao život i borbu indijanskog stanovništva tih prostora.

Hulio Haramiljo je moj muzički favorit, autor je nekih od najromantičnijih bolera i pasilja, tzv. ekvadorski evergreen!

Ipak, najbolji način da se upozna jedna zemlja jeste da se poseti!

389A9433 copy Kristina Ines Spalajković Vegas: Ekvador je moj nepresušni izvor radosti

Fotografije: WANNABE Media

Božica Luković

Comments