#musthave modeli patika za proleće 2019.

Putovanje za pamćenje: Sve što treba da znaš ukoliko ideš na Maldive

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

6 makeup proizvoda kojima treba da osvežiš svoj neseser

Tri saveta za postojani tečni puder

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Nanesi ajlajner prema obliku očiju

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Img2346588 f翁虹 Krzno   modna nedoumica današnjice

Krzno je oduvek predstavljalo sinonim za luksuz i bogatstvo

Krzno je oduvek bilo sinonim za skupu odeću, uzvišen stil i luksuzne brendove. Bunde od kanadske kune su postale porodična baština, a krznene šubare nisu više od značaja za toplotu, već su stilska potrepština.

Gigantske modne kuće, kao što su Balenciaga, Alberta Ferretti i Phillip Lim, koje su udomile svoje maloprodajne objekte u hot spot šoping zone – Melrouz aveniju i Sanset bulevar, sada su suočene sa pretnjom da njihova roba postane neupotrebljiva, kako čitav Holivud radi na tome da zabrani prodaju krzna. Na pomolu je rat između etičkih grupa i maloprodajnika; svaki sa različitim, ali jednako važećim argumentima za i protiv zabrane.

Iako je ovo bez sumnje zadivljujući skok za borbu za životinjska prava, ipak se negde provlači jedna nedoumica koja se ogleda u samom propisu predloženog zakona. Zabranjuju se krzna lisica, činčila, zečeva, kuna, medveda i ovaca, ali kožni materijali su ostali nepokriveni zakonom. Iako je krzno svakako mnogo više prepoznatljivo, dobijanje kože je jednako smrtonosno za životinje kao i dobijanje krzna.

Dok sam šetala Knez Mihailovom ulicom pre nekoliko dana (sa svojom belom krznenom šubarom na glavi), uočila sam četvoricu učesnika protesta kako pokušavaju da zakače ”stop krznu” bedževe na one koji nose krzno. Žena u dugačkom krznenom kaputu dvadeset metara ispred mene bila je uhvaćena potpuno nespremna. Dok su prilazili meni – pre nego što su uspeli da izuste i reč – obratila sam se jednom od njih: ”To su zaista lepe kožne cipele što ih nosiš. Da pogodim – napravljene su od životinje ubijene na putu? Kolateralna šteta, zar ne?” Nisam više čula ni glasa od njih, jer su sada svoju ljutnju usmerili na jednog od svojih. Čudno je kako te cipele nisu primetili ranije.

Zašto je isključivo industrija krzna napadnuta? Odakle mislite da se dobija koža za vaš novi Porše, ili kako su testirani lekovi protiv raka? Ne vidim da iko napada lokalne apoteke. To je to – ili stojiš iza nečega sto posto ili se ne zalažeš ni za šta i samo si kukavički mali šišmiš koji nosi kožne cipele i dodaje ”stop krznu” bedževe.


Kristina Grabež je marketing guru i melanholična Beograđanka koja voli da zagrebe u svaku umetnost. Možete je videti kako svakodnevno šparta od izložbi slika do koncerata i pozorišnih predstava, balansirajući svoju džigljavu malenkost na ultratankim dvanaesticama.

Editors choice