Projekat “Ksiloteka” nastao je u okviru studentske radionice na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa kompanijom “Strajko“. Studenti su zajedno sa mentorima realizovali ideju da na zanimljiv način publici približe drvo kao materijal, i predstave malu kolekciju drvnih vrsta iz celoga sveta.

Slika 14 Ksiloteka: Zbirka drvnih vrsta

Jedna od mogućih "scenografija" formirana od dva panela konstrukcije "Ksiloteke"

Osmišljena u vidu interaktivne instalacije “Ksiloteka” privlači pažnju svojom organskom formom. U samoj instalaciji “skriveno” je 148 uzoraka raznih vrsta drveta, od kojih je 13 vrsta sadržano u bodljikavoj površini koju čini mnoštvo štapova različitih boja, tekstura, mirisa.

Slika 25 Ksiloteka: Zbirka drvnih vrsta

Prolazak pored vertikalne šume štapova svakako ostavlja utisak na čoveka

Ovu neobičnu “Ksiloteku” čine vrste drveta koje potiču iz svih krajeva sveta i koje imaju različite mogućnosti primene. Od čipkanog drveta mogu se praviti muzički instrumenti, od drveta ise štapovi za hokej, vrsta niangon može se koristiti u brodogradnji, a bubinga za izradu nameštaja. To su samo neke od prikazanih egzotičnih vrsta i samo neke od njihovih namena.

Slika3 Ksiloteka: Zbirka drvnih vrsta

Da li ste znali da postoji prirodno ljubičasta boja drveta? - Afrička vrsta antiaris

Projekat je premijerno predstavljen na “Mikser festivalu“, zatim na Beogradskom sajmu nameštaja u okviru Izložbe dizajna, a od 29. novembra “Ksiloteku” možete videti i doživeti i na Festivalu nauke, gde će akcenat biti na zvučnim efektima drveta.

Slika4 Ksiloteka: Zbirka drvnih vrsta

Drvo šećerne palme može da se koristi i za izradu kanua


Oksana Čolić voli glasno da se smeje. Podržava specifične načine ljudskog razmišljanja rečenicom: “O, nebesa!” Prijatelji je doživljavaju kao perfekcionistu, kao dražesnu, dramatičnu, kontroverznu, kreativnu, ponekad snalažljivu ličnost.

Comments