Clipboard0110 Kuda vode bračne vode?

Teško je biti žena na Balkanu. Za razliku od muškaraca, ženama je svakako teže uspeti u karijeri, biti lepa i atraktivna 24/7, žena, plus dobra majka. A sve se to traži od vas. Onda se prosto samo od sebe postavlja pitanje: kako biti Wonder Woman?

Mislite da odgovora nema i da je nemoguće, pa ćete možda, drage dame, neretko same dići ruke od All Inclusive paketa same sebe i fokusirati se na samo jednu stvar.

Ništa nije nemoguće i sve se može kad se hoće, pa tako i u našoj dragoj zemljici imamo par primera kako se uspešno ostvariti na svakom polju. Posebno kada je karijera u pitanju!

Da li zbog posvećenosti ostalim životnim poljima mislite da nemate dovoljno vremena, istrajnosti, a ni potencijala da uspete u željenoj profesiji?

Ništa se ne brinite, odricanja neće biti puno. Štaviše, postoji rešenje za ispunjenje vaših snova.

Brak.

Draga moja, udajte se dobro, ali ne za bilo koga! Samo i isključivo jak muškarac dolazi u obzir. Dakle, neko ko je svojom jačinom ustanovio sistem vrednosti u društvu i onu najvišu granicu muškog savršenstva, za kojom žene čeznu. Biti zaljubljen u takvog muškarca za većinu prosečnog stanovništva predstavlja zaljubljenost u fikciju, ali vi ste optimista, kod vas u obzir dolazi samo najbolje, stoga za sebe i birate takvog muškarca.

Pročitajte kako vam brak može pomoći da neke od najpoželjnijih ženskih profesija iz sna pretvorite u javu.

Postanite spisateljica

Pišite kad god imate vremena, ali nemojte se puno opterećivati. Nemojte slučajno misliti da vam za to treba puno truda i rada, a kamoli pročitanih knjiga. Pobogu, pa pogledajte malo bolje oko sebe, svaka iole bitna ličnost ima knjigu, a sigurno nisu svi čitali Dostojevskog. Molim vas, nemojte gledati na to kao na neki intelektualni posao i nemojte potcenjivati sebe, misleći kako niste dovoljno inteligentni, ni talentovani.

Verovatno ovo čitate sa istom onom facom kada Top Shop nudi neverovatnu ponudu. Ali da, ja znam koje je pravo rešenje za vaše snove!

U svakom slučaju, pisanje biografije će vam pasti najlakše. Nećete osetiti ni delić stvaralačke šizofrenije i umora. Sve ono lepo i ružno što ste proživeli – sada vam može pomoći da preživite. Vaš život nakon razvoda neće stati, niti ćete pasti sa konja na magarca. Zapravo, konačno ćete izaći iz senke tog jakog muškarca i pokušati da ustanovite neki novi sistem vrednosti!

I molim vas, obratite pažnju na prezime. Obavezno ostavite muževo prezime, jer je STRAŠNO bitno da bude opšte poznato, lako pamtljivo i catchy. Da bi bilo tako, pazite za koga se udajete – nemojte one sa komplikovanim poput Von Kliknenhoffen i slično! Nije bitno da znate kako se Gvinet Paltrou preziva, posvetite se svom.

Postanite modni kreator

Još kao devojčici su vam govorili da imate stila? Mašnice, tašnice, haljinice, sve je dolazilo u obzir, a vaš stil privlačio je poglede okoline?

Tako sam i mislila.

Ipak, roditelji su vas na vreme usmerili u prave srednje škole u kojima ćete učiti nešto korisno. Vaša želja da studirate dizajn ili nešto slično krajnje je neozbiljna odluka. Pitate se kako bez imalo iskustva i znanja kročiti u surovi svet mode, gde konkurencija vreba na svakom ćošku?

Slušali ste ih godinama, radili šta su oni želeli, a onda vam je puk’o film i udale ste se tek tako za starijeg muškarca, boema, nekoga od koga su vas roditelji sklanjali čitav život. Pošto ste postale prihvaćene u društvu, konačno se osećate dovoljno moćno i slobodno da ostvarite svoj san. Pf, peace of cake!

Idite do Ušća kupite neko od onih inostranih izdanja magazina “Vogue“, “Elle“, i bacite se na istraživanje trendova. Pošto to uradite, pozajmite od deteta papir iz bloka 5, i bacite se na “konturisanje” budućih modela.

To je to.

Šta to je to? Lepo vam kažem da je to to. Ime već imate, budžet već imate, slobodno vreme – odavno, falio je samo taj magični list bloka 5 koji će vas vinuti u nebesa srpske mode i afirmisati vaše ime nezavisno od supruga, velike zvezde koji vas podržava.

Postanite dizajner enterijera

Da li se pridržavate Feng Shuija?

Kako – šta je to?!

Dobro, nije bitno, kakav je enterijer vašeg doma: minimalistički, avangardni, natrpan, neuredan?

To se mora dovesti u red. Posebno ako volite nameštaj i kućne asesoare. Posebno ako ne izbijate iz Eurosalona, Kike, Simpa i ostalih kuća. Možda nemate novca, ali u tome je čar. Ako od trulih komada starinskog, budžastog nameštaja uspevate da napravite pravu malu oazu mira, ako prijatelji vole da posećuju vaš dom, prepoznajte talenat na vreme, bacite se na posao dizajnera enterijera i radite ono što volite za novac. Pitate se kako, s obzirom na to da nemate potrebno obrazovanje, a ni kontakte za takvu vrstu posla?

Kada se udate, naravno da se od vas neće očekivati da radite, jer doista nema potrebe. Posvetite se odgajanju dece u velelepnom domu. Ipak, onaj talenat koji su vaši prijatelji u maloj garsonjeri onomad prepoznali, konačno se opet javio. Pošto kao domaćica provodite dosta vremena u kući, a sada, hvala bogu, i racionališete sa više budžeta, dizajner enterijera u vama vratio se, hteo-ne hteo.

Muž se svako veče zadovoljan vraća kući, dom blista, deca uživaju u njemu! Šta vam još treba?!

Trebaju vam kontakti sa kojima ćete raditi, jedna-dve kuće za par meseci, puna kapa od par hiljada evrića. Em se ne trudite puno, em nije da ste baš domaćica u opisu posla, a opet – valja imati koju hiljadu samo za sebe.

Ako dođe do onog nemiliog momenta kada mislite da će vam život prestati – razvoda – ne brinite, pa kao i wannabe spisateljice primenite isti postupak sa prezimenom. Dakle, ne dirajte ga. Zbog dece, naravno.

Ipak, promena prezimena je moguća samo u jednom veoma retkom slučaju, a to je samo ako se udate za nekog ko je još jači i poznatiji. Tek tada opravdava se izuzetak od pravila.

Narod kaže da ljubav na usta ulazi, a praksa da je i krevet dosta bitan, stoga se potrudite da enterijer vašeg doma odiše prijatnom atmosferom, dok se ne utvrdi ko ima pravo. Isto važi i za vas, dobar izgled je neophodan, pošto kao domaćica predstavljate deo enterijera toplog doma.

Zašećerite svoj život na vreme, ostvarite snove i ne dozvolite da u nemilom rukavcu braka zapevate “lijte kiše, hladne vode, dragi ode, dragi ode”. Ma, jok! Neka samo med i mleko teku.


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments