Francuska kinematografija pravo je blago originalnih priča, a malo je poznato i da je najveći izvoznik filmova na svetu, odmah nakon Amerike. Iako smo svi opsednuti francuskom kulturom i stilom naših omiljenih Francuskinja, velika je verovatnoća da još uvek niste pogledali neke od filmova koje Francuzi smatraju kultnim i najboljim u svojoj istoriji. Ovo su fenomalni francuski filmovi koje morate pogledati već ovog vikenda. Uživajte!

Pierrot le Fou

Pierrot le Fou je višestruko nagrađivan film iz perioda francuskog “novog talasa” u kinematografiji i to režiji čuvenog Jean Luc Godarda, sa Jean Paul Belmondom i Annom Karinom u glavnim ulogama. Film prati život Pierrota, nesrećno oženjenog čoveka koji odlučuje da pobegne na Jadransku obalu, i to u društvu svoje ljubavnice, koju igrom slučaja, jure plaćene ubice. Pejzaži koji ostavljaju bez daha, crni humor i veoma duboki dijalozi su ono što odlikuje sve Godardove filmove, a ovo je ostvarenje koje definitivno vredi pogledati.

Cléo from 5 to 7

Scenaristkinja i umetnica Agnes Varda napisala je fenomenalnu feminističku priču koja prati Cleo, uspešnu pevačicu, koja čeka rezultate svojih analiza kako bi saznala da li boluje od smrtonosne bolesti. Film se bavi egzistencijalnim pitanjima, koketira sa moralom i etikom i idejama ispunjenog i vrednog života. Narativ priče takođe preispituje položaj žene u Francuskoj tokom dvadesetog veka i i obrađuje niz ženskih tema koje su u tom periodu bile apsolutni tabu. Glavnu ulogu igra Corinne Marchand, a filmski stručnjaci iz različitih delova sveta ovaj film smatraju jednim od najboljih ostvarenja iz perioda “novog talasa”.

Comments