Postoji mnogo načina da dobiješ pomoć koja ti je potrebna – vođstvo u razumevanju i prihvatanju sebe, u ličnom razvoju, u rešavanju trenutnih problema. Razne vrste terapije i saveta, psihoterapeuti, lajfkoučevi, šamani, gurui, postovi, molitve, meditacije, duhovne i telesne discipline koje ti pomažu da pronađeš i održiš balans i prisutnost svesti u sadašnjem trenutku. Ali u kom god si pravcu krenula, prvo sa čim se suočavaš jeste to da nema brzog rešenja, da je rad na sebi proces, kroz koji te neko vodi, a da je zapravo, sve na tebi.

Dakle, ako očekuješ da neko preuzme tvoj teret, da ti kaže šta da radiš i da reši tvoje probleme, prvo ćeš naučiti da je to iluzorno očekivanje, koje te koči u razvoju. Svaki rad na sebi odnosi se na osnaživanje tvojih sopstvenih kapaciteta da se suočavaš sa svojim problemima, da pronalaziš rešenja, da prihvataš sebe i kad grešiš i donosiš loše odluke, da upoznaješ sebe i utemeljuješ se u realnosti svojih mogućnosti i ograničenja.

Zašto ti je onda uopšte potreban terapeut, vodič, guru, kad sve najvažnije moraš sama?

Onaj ko radi sa tobom, predstavlja tvoj link do tebe same – a cilj svakog rada je da ti uspostaviš tu vezu direktno, da ti link više ne bude potreban, da se osposobiš da uvek budeš u kontaktu sa sobom, odnosno, da pronađeš taj kontakt i onda kad ga izgubiš, jer je normalno da ćeš ga povremeno gubiti.

Koju vrstu pomoći ćeš tražiti i kome ćeš ukazati poverenje, zavisi od tvojih sklonosti, verovanja i onoga što je za tebe prihvatljivo. Poverenje je ključna stvar u kontaktu sa terapeutom (guruom, savetnikom…) – on mora biti osoba kojoj možeš da kažeš sve. U svakoj terapiji, verbalizacija je veoma važna, zato što govoreći o svom problemu, odgovarajući na pitanja terapeuta, otvarajući se – često prvi put stvarno čuješ sebe i postaneš svesna šta znači to što govoriš. Onaj kome veruješ, ne mora da bude osvedočeni stručnjak, niti je garancija da će ti terapeut odgovarati to što ga je preporučila tvoja prijateljica. Možda ćeš promeniti više terapeuta i načina i pristupa, dok ne pronađeš onaj koji ti odgovara, a to je napredak u procesu rada na sebi. Jer, ako osvestiš da ne možeš da veruješ ženskom terapeutu, ili da ti ne odgovara muški terapeut, to je već korak ka nesvesnim sadržajima, koji će verovatno doći na red tokom terapije, jer su povezani sa nekim tvojim bitnim ubeđenjima i stavovima.

jordan bauer 265133 Kultura rada na sebi – šta da očekuješ kad tražiš stručnu pomoć?
Comments