Knjige | 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga: “Knjige spajaju ljude!”
23-30. oktobar
radno vreme: od 10 do 21h
ulaznice: pojedinačne ulaznice su 250 dinara; grupne 150 dinara; porodične 600 dinara
Beogradski sajam

sajam knjiga Kulturna injekcija: 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga

U nedelju, 23. oktobra, ulaznice će koštati samo 100 dinara!

Ovogodišnji gost sajma knjiga je portugalski jezik. Udruženja Prijatelji luzofonije i Treći trg, koji se ove godine prvi put pojavljuje na Sajmu, predstaviće desetak dela i antologija autora iz luzofonih zemalja kao što su Gonsalo M. Tavareš, Mašado de Asis, Roderik Neone, Žorž Masedo, Žoao Maimona, Žoze Luandino Viejira, antologiju portugalske drame i antologiju pripovedaka Angole.

Portugalski jezik, kojim govori preko 250,000,000 ljudi, ove godine imaće počasno mesto na Sajmu knjiga. Zemlje ovog govornog područja, Angola, Brazil i Portugal, koje imaju svoje ambasade u Srbiji pripremiće raznolik književni i kulturni program uz prisustvo autora i umetnika koji će predstaviti svoje knjige i kulturu zemalja iz kojih dolaze. Moto nastupa našeg uvaženog posetioca je – Jedan jezik, mnoge kulture.

____________________

Muzika | Koncert Šade Adu (Sade Adu) u Beogradu
30. oktobar
Beogradska arena

5 the best of sade Kulturna injekcija: 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Publika ima priliku da Šade Adu čuje uživo prvi put posle njene turneje 2001. godine!

Šade je turneju počela 16. juna u SAD koncertom u Baltimoru, a ukupno će posetiti 54 grada. To je prva prilika da je obožavaoci čuju uživo posle turneje s albumom “Lovers Live” 2001. godine. Njen poslednji studijski album, “Soldier of Love”, postigao je priličan uspeh u celom svetu i debitovao kao broj jedan, zadržavši se u SAD na vrhu liste pune tri nedelje. Prodat je u više od dva i po miliona primeraka i dostigao je dijamantski tiraž. U maju ove godine Šade je objavila album “The Ultimate Collection”, koji sadrži njene najpoznatije hitove, kao i tri do sada neobjavljene pesme. Koncerti Šade, kako su istakli organizatori, često se opisuju kao dva sata čarolije tokom kojih ta pevačica svoje obožavaoce vodi na putovanje od jednog do drugog hita, od popularne pesme “Smooth Operator”, preko bluz balade “Jezebel”, do pesama s njenog najnovijeg albuma “Soldier of Love”.

____________________

Film | “Zaraza” (“Contagion”)
od 27. oktobra

 Kulturna injekcija: 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga

"Ništa se ne širi kao strah."

Režija: Stiven Soderberg (Steven Soderbergh)
Uloge: Marion Kotijar (Marion Cotillard), Met Dejmon (Matt Damon), Lorens Fišburn (Laurence Fishburne), Džud Lo (Jude Law), Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow), Kejt Vinslet (Kate Winslet)

Film “Zaraza” prati priču o brzom napredovanju smrtonosnog virusa koji ubija za jedan dan. Kako se epidemija širi, medicinska zajednica u celom svetu pokušava da pronađe lek i nastalu paniku drži pod kontrolom. A panika se širi brže nego sam virus. U isto vreme, obični ljudi se trude da prežive u društvu koje se raspada.

____________________

Izložba | Instalacija “Stoka sa Istoka” – Aleksandar Jestrović
50. Oktobarski salon
od 19. oktobra do 9. novembra

standard 634533002082498750 Kulturna injekcija: 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga

"Smrt slikarstvu", Aleksandar Jestrović

Aleksandar Jestrović je rođen u Zagrebu 1972, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od pre dve godine živi i radi u gradu koji je poznat kao “The Capital of Cool”, Berlinu.

Prateći program uz izložbu je radionica Muzeja moderne iz Stokholma (Moderna Museet) “Zon moderna Beograd”, edukativno-umetnička radionica za srednjoškolce, koju će voditi Aleksandar Jestrović. Tema radionice je “Migracija/imigracija”, a u vođenju radionice pomoći će i Lena Malm i Kamila Karlberg, kustosi iz Stokholma. U njoj će učestvovati 11 polaznika, a trajaće 5 dana od 24. do 28. oktobra od 13h do 17h u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima: Dejana KneževićUroš Pajović

Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments