Vaša kulturna injekcija za ovu nedelju je spremna! Pogledajte šta vam preporučujemo za ovu nedelju: manifestaciju Sterijino pozorje, film “Mamurluk u Bangkoku”, knjigu “Molitva moje majke”, predstavu “Rođeni u YU” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i izložbu slika Stojana Milanova.

56. Sterijino pozorje

poz 150x150 Kulturna Injekcija: 56. Sterijino pozorjeU Novom Sadu se od 26. maja do 3. juna ove godine održava 56. po redu Sterijino pozorje. Ono će obuhvatati 30 manifestacija, a Ksenija Radulović, umetnička direktorka, odabraće 7 predstava koje će konkurisati za glavnu nagradu. Slogan ovogodišnjeg Pozorja je “Granice” osmislila je sama selektorka, gorepomenuta Ksenija: “Taj pojam se ne odnosi samo na administrativno-pravne aspekte, o kojima govore predstave posvećene raspadu Jugoslavije, već se radi i o granicama između različitih žanrova i estetskih pristupa umetnosti.”

Žiri, na čijem čelu je poznati režiser Goran Marković, odlučiće ko će dobiti glavnu nagradu, a osim nje dodeliće se i druge nagrade, poput priznanja za pozorišnu kritiku “Miodrag Kujundžić” ili priznanja za teatrologiju “Jovan Hristić”.

Karte su u prodaji od 10. maja, i to po ceni od 800 do 1.000 RSD, a kompletan program možete naći ovde.

“Molitva moje majke”, Nafisa Hadži

ma 150x150 Kulturna Injekcija: 56. Sterijino pozorje Saira Kader je mlada Amerikanka indo-pakistanskog porekla. Ona pokušava da ostane verna porodičnoj tradiciji boreći se sa jakom željom za nezavisnošću. Nakon porodične tragedije odlučuje da napusti dotadašnji život i da postane novinarka i da, baveći se novinarstvom, proputuje i osvoji ceo svet. Ovaj roman prati Sairin put samospoznaje, njen koštac sa sopstvenim životom i kako, dok saznaje više o drugima kroz priče svojih predaka i prijatelja, uspeva da upozna samu sebe.

“Dirljiv i poetičan roman o značenju porodice, tradicije i spona koje nas vežu. Molitva moje majke predstavlja priču o majkama i kćerima, priču o mladoj ženi koja se našla na životnom raskršću i koja će – vođena svojim porodičnim nasleđem, verom, poreklom, kulturom i vlastitom odlučnošću – krenuti putem duboke samospoznaje.” – Haled Hoseini, autor romana “Lovac na zmajeve” i “Hiljadu čudesnih sunaca”

“Mamurluk u Bangkoku”

hangover2 150x150 Kulturna Injekcija: 56. Sterijino pozorje“Mamurluk u Bangkoku” (“Hangover 2”) je nastavak hit komedije “Mamurluk u Las Vegasu” u režiji Toda Filipsa (Todd Phillips). Bredli Kuper (Bradley Cooper) u ulozi Fila, Ed Helms (Ed Helms) u ulozi Stua, Zak Galifianakis (Zach Galifianakis) u ulozi Alana i Džastin Barta (Justin Bartha) u ulozi Daga idu u egzotični Bangkok na Stuovo venčanje. Stu odlučuje da, kako bi sve bilo bezbedno, uopšte ne zakazuje momačko veče, već da se njihova proslava održi u vidu kratkog branča. Međutim, kao i obično, stvari ne idu onako kako je planirao – “Ono što se dogodi u Vegasu možda ostaje u Vegasu, ali ono što se dogodi u Bangkoku ne možete ni da zamislite!”

Film možete pogledati u nedelju 29. maja u 14:30h, 16:40h, 18:50h, 21:00h ili 23:10h, ili u ponedeljak 30. maja, utorak 31. maja i sredu 1. juna u 16:40h, 18:50h, 21:00h ili 23:10h u Tuckwood bioskopu, u sali James Dean.

“Rođeni u YU”, Jugoslovensko dramsko pozorište

rooo 150x150 Kulturna Injekcija: 56. Sterijino pozorjePremijera predstave “Rođeni u YU” reditelja Dina Mustafića bila je 12. oktobra 2010. godine na Velikoj sceni “Ljuba Tadić”. Ova predstava takođe je otvorila ovogodišnje Sterijino pozorje.

Najbolje o predstavi reći će vam sam reditelj, koji je u nekoliko rečenica pokrio najvažnije teme kojima se predstava bavi:

“Ova predstava počiva na dušama glumaca aktera predstave, na njihovim ispovijestima,  na njihovim sjećanjima, na emocijama i onome što je za njih predstavljala Jugoslavija, ne samo kao politička ili geografska činjenica, nego između ostaloga kao jedan duhovni prostor putem kojeg su oni odrastali, imali svoje ljubavi, imali svoje lijepe i loše životne  trenutke, nešto što je zapravo njihov modul memorije. Upravo zbog toga heterogena generacijska podela, od najstarije Branke Petrić do najmlađeg Raše Vujovića, koji je rođen pod sami kraj Jugoslavije, govori o tome da bez obzira na zajedničko određenje da smo rođeni u jednoj zemlji ne znači da prema njoj imamo ista osjećanja, ili da kažem ista sjećanja. Kod nekoga postoji jedan osjećaj gorčine, iluzije koja je razbijena, redukcija slobode, kod nekoga postoji i određena melanholija ili sentiment. Dakle mislim da je i predstava koja je nastala, nastala iz jednog ambivalentnog osjećaja prema toj zemlji koje više nema. Bili smo svjesni da je za nas ovo sveukupno jedan katarzičan proces radi konfrontacije sa samim sobom, ispitivanjima sebe i korelacije nas samih kao pojedinaca, kao egzistencija prema jednom prostoru koji je nestao. Dakle, mi smo se bavili pitanjem što se događa sa našim identitetom (identitet je konstrukcija), šta se dešava sa identitetom kada nestane jedna zemlja.” – Dino Mustafić

Izložba slika Stojana Milanova

stojan 150x150 Kulturna Injekcija: 56. Sterijino pozorjeStojan Milanov je umetnik iz Beograda rođen 1963. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njegova ljubav prema crtanju javlja se još u osnovnoj školi i njime se bavi godinama. Slikarstvom se bavi od 1985. godine. Glavno mesto u njegovom slikarstvu imaju pejzaž, često urbani pejzaž, kao i ljudska figura. Stojan je osvojio “Artist of the Year” nagradu, “Simic New-Renaissance Galleries” 2005. godine, kao i prvu nagradu na likovnom konkursu “I bi Tesla” 2006.

27. maja ove godine otvorena je Stojanova samostalna izložba u galeriji “Helena”. Slike koje su izložene su slike pejzaža nastale u poslednje 2 godine. Galerija “Helena” nalazi se u Trebevićkoj ulici broj 13 na Banovom brdu u Beogradu. Izložba će biti otvorena još 2 nedelje.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Uroš PajovićDejana KneževićJelena Tanasić

Comments