3471215255 e888853065 Kulturna Injekcija: BR0J3V1 i još po nešto

Roman prvenac ovog italijanskog autora postigao je veliki uspeh, a po njemu je snimljen i film.

Knjiga | Usamljenost prostih brojeva (La solitudine dei numeri primi)
Paolo Đordano (Paolo Giordano)
Dereta, 2008

Roman o prokletnicima. Prosti brojevi deljivi su samo sa sobom i brojem 1, a veći su od broja 1. Matematička metafora o Aliče i Matiji.

Aliče u sedmoj godini doživljava prelom noge na skijanju, koje ne voli, a na koje je primorava otac. Nakon nesreće, hramlje i odrasta s mržnjom prema ocu.
Matija ima mlađu sestru, koja je mentalno zaostala i izaziva sram u njemu. Prilikom odlaska na njihovu prvu žurku, Matija je ostavlja u parku i obećava joj da će se vratiti po nju. Sestra nestaje i nikada je više neće pronaći, a on odrasta sa krivicom koje se nikada neće osloboditi.
Aliče i Matija se sreću u školi.

Iako prvo delo pisca, roman od samog početka načinom pripovedanja izdvaja sebe iz gomile prosečnosti i, sa svim svojim vrlinama i manama, jasno pokazuje šta je to književnost.

2011 three musketeers 001 Kulturna Injekcija: BR0J3V1 i još po nešto

Ova četiri junaka moraće da spreče da izbije rat koji bi uništio Evropu.

Film | Tri musketara (Three Musketeers)
Režija: Pol V.S. Anderson (Paul W.S. Anderson)
Uloge: Logan Lerman, Mila Jovović, Orlando Blum (Orlando Bloom), Kristofer Volc (Christoph Waltz)

D’Artanjan, mladić usijane glave, udružuje se sa tri vragolasta musketara u ovoj vrhunskoj 3D ekranizaciji čuvene priče Aleksandra Dime (Alexandre Dumas). Zajedno, oni moraju da zaustave zlog kardinala Rišeljea i uđu u okršaj sa dvostrukim agentom, fatalnom Miledi i njenim nalogodavcem Bakingemom, kako bi sprečili pad francuske krune i rat koji preti celom kontinentu.

klab architecture 011 Kulturna Injekcija: BR0J3V1 i još po nešto

Na Salonu će biti izloženo 50 radova iz osam zemalja.

Događaj | IV Salon pejzažne arhitekture 2011
9. – 21. novembar
Galerija nauke i tehnike SANU

IV Sаlon pejzаžne аrhitekture, u orgаnizаciji Udruženjа pejzаžnih аrhitekаtа Srbije – UPAS, predstаvljа izložbu međunаrodnog kаrаkterа i obuhvаtа rаdove iz oblаsti pejzаžne аrhitekture: plаnove, projekte, studije i istrаživаnjа, publikаcije, video rаdove, kаo i studentske projekte.

Reč je o rаdovimа nаstаlim u protekle tri godine, koji prikаzuju dizаjn pаrkovа, vrtovа i drugih otvorenih prostorа, potom plаnovimа uređivаnjа i zаštite kulturnih i prirodnih predelа, kаo i istrаživаčkim rаdovimа u oblаsti pejzаžne аrhitekture.

Pored rаdovа iz Srbije, biće izloženi i projekti iz Špаnije, Itаlije, Mаrokа, Holаndije, Hrvаtske, Grčke i Austrije (ukupno 50 rаdovа).

image Kulturna Injekcija: BR0J3V1 i još po nešto

Izložba prikazuje načine na koje se gradovi širom sveta bore da smanje ekološku neefikasnost saobraćaja.

Izložba | Grad i ekološki prevoz
8. novembar – 10. decembar
Francuski institut, Zmaj Jovina 11

Fotografije, filmovi i pedagoške table predstaviće neka rešenja gradskog prevoza koja mogu da koriste moderni gradovi kako bi uspešno uskladili lakši protok saobraćaja sa istovremenim smanjenjem proizvodnje ugljen-dioksida.

Izložba predstavlja različite već realizovane projekte kao i projekte koji se upravo ostvaruju širom sveta, kao trajna rešenja za gradski prevoz, a u skladu sa imperativima modernog grada.

Izložba je realizovana u saradnji sa Alstomom i francuskim Ministarstvom ekologije, održivog razvoja, saobraćaja i stanovanja.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Dejana Knežević
Uroš Pajović

Davor Radulj “Radi” ga umetnost, pametan humor – “There’s a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot” (Steven Wright) – i razgovori koji stvaraju atmosferu “izmeštenosti”.

Comments