Film“Anonimus” (“Anonymous”)
režija: Roland Emerih (Roland Emmerich)
uloge: Ris Ajfans (Rhys Ifans), Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave), Sebastian Ermesto (Sebastian Armesto)
premijera: 10. novembra

Slika 124 Kulturna injekcija: Da li je Šekspir bio prevarant?

Da li je Šekspir bio prevarant?

Verovali ili ne, Roland Emerih, koji je režirao filmove kao što su “2012”, “Dan posle sutra” (“The Day After Tomorrow”) i “Dan nezavisnosti” (“Independence Day”) snimio je film bez eksplozija i smaka sveta! Ovaj put je to priča o Vilijemu Šekspiru (William Shakespeare) i njegovom životu u elizabetanskoj Engleskoj.

Glavna radnja tiče se pitanja ko je autor drama koje potpisuje Vilijam Šekspir. Iako su stručnjaci raspravljali o tome, a naučnici posvećivali svoje živote kako bi dokazali ili osporili tezu o tome ko je najveće ime engleske književnosti, ovo pitanje i dalje je aktuelno. “Anonimus” daje jedan od mogućih odgovara, fokusirajući se na vreme političkih intriga, plemića gladnih moći i tajnih romansi na dvoru, dok je sve to izlagano javno na londonskoj pozornici. Da li smo zaista svi nadigrani saznaćemo 10. novembra, kada je zakazana premijera filma “Anonimus” u Srbiji.

____________________

Muzika | Koncert Vasil Hadžimanov Band-a
12. novembra u 19:30
Velika scena Madlenianuma

vhb Kulturna injekcija: Da li je Šekspir bio prevarant?

Madlenianum pravi korak bliže džezu

Koncertom 12. novembra na Velikoj sceni Madlenianuma obeležava se 15 godina postojanja i rada Vasil Hadžimanov Band-a. Ovaj bend objavio je do sada četiri albuma koji žanrovski pripadaju fusion jazz-u. Kombinovanjem ovog žanra i balkanskog tradicionalnog, folk zvuka na najbolji način približili su svetu naš zvuk, ali su zaslužni i za popularizaciju modernog džeza na našim prostorima.

Na ovom koncertu biće snimljen njihov prvi live DVD, za čiju je produkciju zadužen Opera i teatar Madlenianum. Karte za koncert su već u prodaji po ceni od 800 dinara.

____________________

Izložba | Jovan Rakidžić: “Izdvojeni predeli”
Prodajna galerija BEOGRAD
Kosančićev venac 19
traje do 7. novembra

jovan rakidzic02 Kulturna injekcija: Da li je Šekspir bio prevarant?

Jovan Rakidžić, "Posle vatre" (detalj)

Ovoga puta, nećemo vam mi mnogo govoriti o izložbi. Pustićemo slikara da sam kaže nešto o svojoj umetnosti.

Smatram da je moja osnovna ideja jasna i direktna, te zahteva čitljiv i jednostavan iskaz. Kompozicijama dominira velika, gusto slikana, tmasta mrlja koja zahvata gornju ivicu platna i obe strane, osim donjeg pojasa gde se odvija ono što je bitno za eventualno tumačenje sadržaja i poruke. Iako nisam siguran da je ovim slikama, pored njihove snažne plastične supstance, potreban još neki sadržaj ili eventualna poruka, stalno nailazim na ovaj klizav teren narativnog iskaza, što pokušavam da svedem na minimum. Zato to dodatno pojašnjenje prvonastale ideje kod mene zauzima tek sasvim malo polje, i ne ruši osnovno dejstvo slikanog prostora/prizora. Pomenuta mrlja obezbeđuje kompaktnost i lapidarnost. Boljim uvidom u njenu strukturu i te kako se oseća složena slikarska materija, njena vibrantnost i dinamičnost.

Jovan I. Rakidžić (iz predgovora kataloga)

____________________

Knjiga | Đorđe Bajić, “Ostrvo prokletih”
Paladin

knjiga Kulturna injekcija: Da li je Šekspir bio prevarant?

"Ostrvo prokletih" pravo je osveženje u domaćoj književnosti

Roman “Ostrvo prokletih” je uzbudljiva avantura u svetu u kome su vukodlaci, vampiri i druga natprirodna bića deo svakodnevice. Njen glavni junak je mladi Marko Novaković koji u Los Anđelesu okušava sreću u šou-biznisu. Kada jedne večeri upozna tajanstvenu lepoticu Lulu i vampira Časlava, njegov život se okreće naglavačke. Marko završava na ozloglašenom Ostrvu prokletih, egzotičnom mestu prepunom opasnosti.

Debitantski roman Đorđa Bajića već je osvojio čitalačku publiku i pobrao pozitivne kritike. Ovaj roman prava je poslastica za sve čitaoce koji vole punokrvne žanrovske akcije, a uz to je i pravo osveženje u domaćoj književnosti.

Više o knjizi ovde


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima: Dejana KneževićUroš Pajović

Nemanja Kutlešić je zavisnik od novina, magazina i tehnologije. Budući je stanovnik Njujorka, a da ne baca novac na domaće i strane časopise, više bi putovao. Obožava miris mora, jagode sa šlagom i “Vanity Fair”.

Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka bez kojih ne može i od kojih je, jednog dana, pre dve godine, nastao roman prvenac “Balkanski virus”. Ne može bez Italije, koja je njen dom već 11 godina, porodice i prijatelja raštrkanih svugda po svetu. U slobodno vreme vodi svoj multi-cultural blog From Italy With Love.

Comments