audrey hepburn Kulturna injekcija: Doručak kod Tifanija na beogradskoj pozorišnoj sceni

Već godinama  je veoma aktuelna ljubavna priča između neodoljive provincijalke koja odlazi u Njujork sa željom da promeni svoj život i mladog, šarmantnog pisca. Čitali smo o njoj u romanu “Doručak kod Tifanija” Trumana Kapota  (Truman Capote), smejali se i plakali u isto vreme gledajući ljupku Odri Hepbern (Audrey Hepburn) koja je na filmskom platnu oživela simpatičnu i veoma luckastu Holi Golajtli (Holly Golightly). Prošle sezone publika u Londonu mogla je da uživa u pozorišnoj verziji ovog popularnog filma izvedenoj, verovali ili ne, više od 140 puta.  Uloga vesele Holi poverena je glumici Ani Friel (Anna Friel) dok je mladog pisca igrao Džozef Kros (Joseph Cross).  Da ni naša prestonica ne zaostaje za svetom potrudio se Madlenianum koji će 26. marta na Velikoj sceni premijerno predstaviti ovu kultnu priču.

Ljubitelje ove romantične priče koja i dalje intrigira generacije širom sveta veoma je obradovala vest o postavljanju komada  “Doručak kod Tifanija“ na domaću  scenu. Za srpsku verziju, koja nimalo ne zaostaje za britanskom, odgovorna je Milena Bogavac a režija je poverena Ani Radivojević Zdravković. Domaći Henri Mansini (Henry Mancini), autor muzike koja je na najbolji mogući način ispratila film, je naša poznata pevačica i autorka Aleksandra Kovač. Poznata modna kreatorka Dragana Ognjenović zadužena je za kostime ,dok je Kosta Bunušević glavni “krivac“ za scenografiju koja će nam dočarati atmosferu Njujorka šezdesetih godina.

Beograđani će od 26. marta moći da uživaju u čarima simpatične Holi i njenim metodama zavođenja šarmantnog Freda, a na sceni će ih oživeti, po prvi put zajedno, glumački i bračni par Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj. Kao specijalni gost i saradnik Aleksandre Kovač pojaviće se glumica i pevačica Mina Lazarević, koja će, kao i na svom koncertu filmske muzike, publici pokazati svoje pijanističko i vokalno umeće.  Ostale uloge poverene su glumcima Mihajlu Lađevcu, Nenadu Ćiriću, Branislavu Zeremskom, Ani Simić, Srboljubu Milinu, Zinaidi Dedakin, Marku Nikoliću mlađem i Ivani Antonijević. Po prvi put će se pozorišnoj publici predstaviti i mlada glumica Milica Janketić, inače najmlađi član ove poznate umetničke familije.

Kako saznajemo iz saopštenja Madlenianum-a, gde je rad na pozorišnoj predstavi “Doručak kod Tifanija“ započeo trećeg  februara, očekuje se da će neprolaznost teme koja prati Trumanovo ostvarenje privući Beograđane raznih generacija, kako na premijeru, tako i na ostala izvođenja. Ono što ovaj komad razlikuje od filmske priče na koju smo navikli jesu novi zapleti i likovi iz romana koji onda, pre pedeset godina, uopšte nisu uzeti u obzir.

Pet decenija od premijere filma Blejka Edvardsa (Blake Edwards) “Doručak kod Tifanija“, na daskama koje život znače, plejada srpskih glumaca dočaraće nam atmosferu šezdesetih koju su Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Džordž Pepard (George Peppard) preneli na filmsko platno na najbolji mogući način. Kako će izgledati domaća verzija ove kultne ljubavne priče je za sada tajna koja će biti otkrivena  26. marta, kada Madlenianum teatar bude otvorio svoja vrata ljubiteljima Trumanovog dela. Da li će Dubravka Mijatović i Marinko Madžgalj biti na visini zadatka? Videćemo uskoro.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments