Wannabe Magazine vam i ove nedelje predlaže kako da se kulturno (uz)dignete – ubrizgavanjem naše kulturne injekcije. Ove nedelje vam preporučujemo knjigu “Samoubistvo nevinosti” dobitnika Pulicerove nagrade, posetite izložbu slika “Obasjano plavim” Gordane Ivetić u galeriji “Ikar”, pogledate dramu “Voda za slonove” i/ili “Figarovu ženidbu” u Narodnom pozorištu, ili, ako ste ljubitelj mode, svratite na “ELLE Fashion Film Festival” u Muzej kinoteke.

Ne brinite, naša kulturna injekcija ne boli!

“Samoubistvo nevinosti”

knjiga 150x150 Kulturna Injekcija: ELLE Fashion Film FestivalDžefri Judžinidis (Jeffrey Eugenides) Amerikanac grčkog porekla rođen 1960. godine u Detroitu. Pisac je 2 romana i brojnih kratkih priča. Za svoj drugi roman, “Midlseks” (“Middlesex”), dobio je Pulicerovu nagradu. Ove nedelje preporučujemo vam njegovo debitantsko delo, roman “Samoubistvo nevinosti” (“The Virgin Suicides”), objavljen 1993. godine, koji je odmah privukao pažnju u Sjedinjenim Američkim Državama, a do danas je preveden na 35 jezika! U ovom romanu Judžinidis na fantastičan način spaja morbidnost i nežnost u priči o raspadu jedne porodice, porodice Libson. Pet sestara porodice Libson – Meri, Laks, Tereza, Boni i Sesilija – jedna za drugom ubile su se u “godini samoubistva”. I nakon 2 decenije, ovi likovi žive u sećanju petorice momaka koji su ih voleli. Ovi momci sada se prisećaju tih tinejdžerskih dana, vremena dok su sestre bile žive, a oni svojim očima gledali kako se porodica Libson raspada. Kroz njihova sećanja Judžinis provlači priče o ljubavi, seksu, mladosti, strahu, samoubistvu i naravno, izgubljenoj nevinosti.

Izložba slika “Obasjano plavim” Gordane Ivetić

IMG 9655 150x150 Kulturna Injekcija: ELLE Fashion Film FestivalPeta samostalna izložba slika ”Obasjano plavim” akademske slikarke Gordane Ivetić otvorena je 11. maja u galeriji ”Ikar” u Štrosmajerovoj ulici broj 3. U kolekciji preovlađuju pejzaži i panorame Mediterana i kao kontrast zimski prizori Rusije, a na mnogim slikama su i naši poznati manastiri. Iako na slikama zaista dominiraju plavi tonovi, obasjano plavim je metafora nesagledivosti ljudske duše sjedinjene sa Bogom, prikazanih kroz prostranstva mora i neba. Kroz tu metaforu, Gordana je, kako sama kaže ”želela da dotakne tuđe srce i poruči da budemo emotivni i da volimo.” Pošto je sama izložba i retrospektiva dosadašnjeg rada, u galeriji se mogu videti i nekoliko portreta najbližih članova porodice i jedan autoportret, koji, kako je Gordana rekla ”simbolizuju da čovek kroz život ide sa onim što nosi u sebi i da svaki čovek prvo mora sebe da ima”. ”Cilj stvaranja svakog umetnika je pored lične satisfakcije i afirmacije da umetnost ne pogine, zbog čega mi je najbitnije da ostanem dosledna sebi i umetnosti i budem u gardi onih koji će umetnost i kulturu braniti”, zaključila je na kraju Gordana i dodala da joj je veliko zadovoljstvo da pozove sve čitaoce Wannabe Magazine-a da posete galeriju ”Ikar” do 23. maja, do kada traje izložba.

“Voda za slonove” (“Water for Elephants”)

voda 150x150 Kulturna Injekcija: ELLE Fashion Film FestivalAko ste ljubitelj drame, ovo je film za vas. “Voda za slonove” je film koji je režirao Frensis Lorens (Francis Lawrence), u kome glavne uloge imaju Robert Patinson (Robert Pattinson), Riz Viterspun (Reese Witherspoon) i Kristof Valc (Christoph Waltz). Robert igra studenta veterine, Džejkoba, koji, nakon smrti roditelja, odlučuje da napusti studije kako bi radio kao veterinar u putujućem cirkusu, gde nalazi ljubav, Marlenu, koju igra Riz Viterspun. Film je zasnovan na istoimenom bestseleru, i zapravo je priča o ljubavi koja prevazilazi, ili bi bar trebalo da prevaziđe sve prepreke na koje naiđe.

Ovu dramu možete pogledati u bioskopu Kolosej u TC Ušće u ponedeljak 16. maja, utorak 17. maja i sredu 18. maja od 20h ili 22.20h. Film traje 1h i 40 minuta.

Opera “Figarova ženidba” u Narodnom pozorištu

figaro 1 150x150 Kulturna Injekcija: ELLE Fashion Film FestivalPremijera Mocartove “Figarove ženidbe” bila je u Beču davne 1786. godine, a u Beogradu, u Narodnom pozorištu, u oktorbu 2010. godine. Mocartov “Figaro” je prava evropska opera: napisana je na francuskom jeziku, mesto dešavanja same radnje je Španija, a njenu muziku komponovao je Nemac. I sam Mocart govorio je više jezika i njima se često poigravao, koristeći nekad i tri-četiri jezika u istoj rečenici!

Reditelj “Figarove ženidbe” Narodnog pozorišta je Jagoš Marković, dirigent Premil Petrović, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Bojana Nikitović, za specijalne efekte zadužen je Milan Alavanja, a za scenske pokrete Ferid Karajica. Premijernu podelu možete pogledati ovde. Ako ste ljubitelj opere, ako inače uživate u Mocartu, sa “Figarovom ženidbom” ne možete pogrešiti. U maju je možete pogledati još u subotu 21. maja od 19h, i to na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Filmovi o modi u Kinoteci: “ELLE Fashion Film Festival”

coco 150x150 Kulturna Injekcija: ELLE Fashion Film Festival

Iz filma "Coco avant Chanel"

Magazin “ELLE” će, povodom 6 godina rada u Srbiji, organizovati seriju filmova o modi u Muzeju kinoteke. Od 20. do 22. maja imaćete priliku da u Muzeju pogledate 7 filmova koji su na različite načine povezani sa modom. Festival će otvoriti film “Koko pre Šanel” (“Coco avant Chanel”) rediteljke An Fonten (Anne Fontaine), u kome Koko Šanel (Coco Chanel) igra Odri Tatu (Audrey Tautou). Filmovi koji slede su “Smešno lice (“Funny Face”), film iz 1957. godine u kom glavne uloge imaju Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Fred Aster (Fred Astaire), “Visoka moda” (“Prêt-à-porter”) reditelja Roberta Altmana (Robert Altman), “Peti element” (“The Fifth Element”) Lika Besona (Luc Besson), “Crtačica modela” (“Designing Woman”) Vinsenta Minelija (Vincente Minnelli) i “Visoke potpetice” (“High Heels”) Pedra Almodovara (Pedro Almodovar). Domaći film reditelja Ljubomira Radičevića, “Ljubav i moda”, zatvoriće festival. Osim filmova, sadržaj ovog festivala uključivaće i reklamne kampanje modnih brendova, predstavljanje kolekcija domaćih dizajnera, izložbu najboljih fotografija magazina “ELLE”… Ulaz na programe koji će se održavati u foajeu Muzeja kinoteke je slobodan, dok je ulaz na filmske projekcije 100 RSD, a za svakoga ko se pojavi sa brojem magazina “ELLE” – i ulaz na filmske projekcije biće besplatan.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Uroš Pajović, Dejana Knežević i Jelena Tanasić

Marko Obradović je student Fakulteta za kulturu i medije. Voli da provodi vreme sa kvalitetnim i neobičnim ljudima, ali i sam sa svojim hobijima – ples, fitnes, psihologija, parapsihologija, geografija, hortikultura… Najviše prezire laž, licemerje i nepravdu. Samo kreativan dan je ostvaren dan – parola je kojom se vodi kroz život.

Comments