Na sceni Ateljea 212  premijerno je izvedena Krležina drama “Gospoda Glembajevi”, koja se nakon punih četrdeset godina ponovo igra u Beogradu. Reditelj Jagoš Marković okupio je sjajnu autorsku i glumačku ekipu. U novoj pozorišnoj verziji igraju, kao gosti, istaknuti slovenački glumac Boris Kavaca (Ignjat Glembaj) i prvak Makedonskog narodnog teatra Nikola Ristanovski (Leone). Članovi ansambla su poznati srpski glumci Anica Dobra (Baronica Kasteli), Vlastimir Đuza Stojiljković (Titus Andronikus Fabrici), Svetozar Cvetković (Zilberbrant), Jelena Đokić (Sestra Angelika), Branislav Trifunović (Puba Fabrici), Tanasije Uzunović (Paul Altman) i drugi.

Krleža i njegovi “Glembajevi” koji su raspadom Jugoslavije izašli iz fokusa srpskog pozorišta, ponovo se čitaju, a Jagoš Marković, jedan od najistaknutijih reditelja srednje generacije, o predstavi i glumačkoj podeli kaže: “Ceo život mislim o “Glembajevima”. Koliko sam puta umesto svojih reči izgovorio neke replike iz drame ili čuo sebi upućene… Ovo je delo deo mog kulturnog identiteta. I ne samo mog. Ovakav komad ne bih radio bez izvrsne podele. Bilo je i u Beogradu sjajnih glumaca koji su to mogli vrhunski odigrati. I u samom Ateljeu 212. Beograd je glumački rasadnik, ali moji Leone i Ignjac su Nikola Ristanovski i Boris Cavaca, prvaci makedonskog i slovenskog pozorišta. Reditelj ne deli samo uloge, već podelom određuje mogućnost odnosa likova. Malo je direktora pozorišta koji to shvataju. Zato ja ne režiram često i posvuda. Imam svoje uslove i principe i toga se držim.”

“Igram damu koja ima glavu, mozak, srce i… eros… mada smo to drugačije nazvali na probama (gestikulacija na predeo prepona)”, izjavila je Anica Dobra na konferenciji za štampu povodom premijere predstave.

“Gospoda Glembajevi” je psihološka drama podeljena u tri čina koju je napisao Miroslav Krleža, jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. veka. Dramska trilogija “Gospoda Glembajevi”, nastala 1929. godine, uključuje tri drame – “U agoniji”, “Gospodu Glembajeve” i “Ledu”. Radnja drame događa se u Zagrebu, u kratkom vremenskom intervalu od svega par sati, tokom leta 1914. godine. Tema drame je propast jedne ugledne aristokratske porodice po imenu Glembaj. Središnji sukob događa se oko oca Ignjata Glembaja i njegovog sina Leonea koji se posle jedanaest godina lutanja po evropskim gradovima zbog majčine smrti i očeve ženidbe baronicom Šarlotom Kasteli vratio u Zagreb. Drama se završava jednom od najpoznatijih scena hrvatske dramske književnosti, u kojoj Leone svoju maćehu, baronicu Kasteli, ubija makazama.

Slogan koji prati najavu predstave, koja je premijerno izvedena u petak, glasi – “Prepoznajete li ove ljude”. Koliko je interesovanje za ovu kultnu predstavu govori i podatak da je svih šest izvođenja do kraja meseca rasprodato, a čak 400 ljudi nalazi se na listi čekanja za mart.

I zato, dokopajte se vaše karte i uputite se u Atelje 212 po vašu injekciju kulture.


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Comments