Bend Laibach zatvara BELEF

13881834474e3d11622b944590758311 orig 150x150 Kulturna injekcija: Laibach, Moja religija i Dečak sa vašaraLaibach, kontroverzni slovenački bend koji ove godine slavi 30 godina postojanja, večeras (7. avgust) će zatvoriti 20. BELEF, koji je otvoren 15. jula.

I ovaj koncert pratiće temu festivala – Audio vizuelni 21. vek – AV 21, koji je akcenat ove godine stavio na posebne vizuelne delove koji prate sve koncerte. Bend Laibach će izvesti nove verzije svojih pesama iz osamdesetih, koje su obradili za novi album, “Laibach Revisited”.

Ne bismo ih mogli žanrovski odrediti – njihova muzika kreće se od industrijala, kojim su davno prodrmali jugoslovensku scenu, preko obrada velikih hitova poput “Let It Be” i “Sympathy for the Devil” (1988) kojima su pokorili Evropu, pa sve do albuma “NATO” i “Volk”, kolekcije interpretacije nacionalnih himni.

Ne propustite njihov večerašnji koncert na Kalemegdanu!

Izložba Koste Kulundžića u Ozonu

judith3 130x97cm 150x150 Kulturna injekcija: Laibach, Moja religija i Dečak sa vašaraPoslednja kolekcija francuskog umetnika Koste Kulundžića biće predstavljena u Ozonu od 9. do 17. avgusta.

Ovaj umetnik srpskog porekla rođen je 1972. godine u Parizu. Diplomirao je arhitekturu na Ecole d’Architechture des Beaux Arts u Parizu 1998. godine, gde je i predavao (2005-2008).

Kulundžić je imao više uspešnih samostalnih izložbi u raznim krajevima sveta – izlagao je u Francuskoj, najčešće u Kulturnom centru Srbije u Parizu, na Festivalu umetnosti u Marakešu (Maroko), u Šangaju, Frankfurtu, Njujorku, Sarajevu, a sada i u Beogradu.

Nemojte propustiti da pogledate poslednju kolekciju ovog umetnika, “Moja religija”, koja će biti izložena od 9. do 17. avgusta u O3ONE-u (Andrićev venac broj 12). U ovoj kolekciji umetnik predstavlja svoje tumačenje i kritiku kulturnog nasleđa, ostajući veran humorističkom tonu. On kaže: “Oduvek sam hteo da pokažem da Judita nije čista i nevina kako je prikazana u istoriji umetnosti. Ako je ona bila fatalna zavodnica koja je odsekla glavu neprijatelju svoga naroda, vojskovođi Holofernu, to je nešto fizički, konkretno… i ne može da bude kao da se ništa nije desilo. Hteo sam da pokažem i da su savremene devojke pobedile muškarce, ali da mi volimo da budemo poraženi. Uživamo u tome, lakše nam je. Klečimo na kolenima i govorimo: ‘Hajde, molim te, odseci mi glavu.’ Krv i devojke, to je miks koji se svuda prodaje.”

“Leto na Gardošu”

220px Gardos tower Janos Hunyadi 150x150 Kulturna injekcija: Laibach, Moja religija i Dečak sa vašaraOd 4. jula do 29. avgusta otvorena je tradicionalna manifestacija “Leto na Gardošu”.

U okviru ovog teatra na otvorenom biće održam bogat program, od predstava, kabarea, različitih koncerata i posebnih predstava i komedija za najmlađe.

Predstave su besplatne za decu, dok će njihove pratioce koštati 100 RSD, a za ostala dešavanja cene ulaznica se kreću od 300-600 RSD.

U slučaju kiše, program će biti premešten u salu Doma vazduhoplovstva (Zemun).

Ceo program možete naći na sajtu opštine Zemun.

Jurij Nečiporenko, “Dečak sa vašara”

p003910 150x150 Kulturna injekcija: Laibach, Moja religija i Dečak sa vašaraJurij Nečiporenko (Юрия Нечипоренко) rođen je 1956. godine u Rovenjki. On je doktor biofizike, predavač, kulturolog i, naravno, pisac. Predaje psihologiju novinarstva i pozorišnu umetnost studentima fizike na Univerzitetu Lomonosov.

Nečiporenko je i jedan od najvećih stručnjaka za DNK. Svoj pristup nauci i umetnosti poredi sa preplitanjem u lancu DNK: “DNK je vrlo lepa struktura, koja se sastoji iz dve niti u međusobnom prepletu, koje liče na muški i ženski princip. I teoretičar koji se bavi biofizikom i kritičar koji se bavi poezijom čini slične stvari. Svi oni procenjuju lepotu i trude se da je ispričaju drugima.” Upravo ovaj princip primenio je na proučavanje života i stvaralaštva velikog Gogolja (Никола́й Васи́льевич Го́голь, 1809-1852), ukrajinskog i ruskog književnika 19. veka, o čijem se životu inače jako malo znalo.

U delu “Dečak sa vašara” Nečiporenko iznosi detalje o životu velikog književnika. On piše o Gogoljevom životu od detinjstva pa do zrelog doba, uključujući i njegovo drugovanje sa Puškinom, način na koji se Gogolj oblačio, neuspelu prosidbu grofice Ane, kao i ono čime se Gogolj vodio u životu: “Biti što je moguće više spokojan, nastojati da budeš što nestašniji, i veseliti se koliko možeš, sve dok ne malakšeš, čak i ako nije uvek baš veselo: i uvek se sećati mudrog pravila da je sve, zapravo, svejedno.”


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Dejana KneževićUroš Pajović

Comments