Event | “Moda za poneti”
KC GRAD

7519Moda jesen 2011 1 Kulturna injekcija: Moda za poneti udvoje

Nova, prva jesenja “Moda za poneti” je tu! Ne zaboravite da 30. septembra, kao i 1. i 2. oktobra budete u KC GRAD-u, i uživate u ovoj manifestaciji. Za muziku će se pobrinuti di-džej Oljinski.

Spisak učesnika je, kao i uvek, dosta dug, a neki od njih su: Motor art studio, Leila Ennettah, Fish and chips, Eko bag, Rajf and shlus… Spisak svih izlagača pronaći ćete ovde.

____________________

Film | “Džoni Ingliš: Ponovo rođen” (“Johnny English: Reborn”)
Žanr: Komedija
Režija: Oliver Parker
Glavna uloga: Rouan Atkinson (Rowan Atkinskon)

Johnny English Reborn UK poster Kulturna injekcija: Moda za poneti udvoje

U svojoj najnovijoj avanturi, Džoni Ingliš, obaveštajac u tajnoj službi, mora da zaustavi i spreči grupu internacionalnih ubica. Ali, kada nadređeni saznaju za njegov pokušaj atentata na kineskog premijera, pokušaće da ga uhvate. Ispostaviće se da nije tako lako uhvatiti jednog, najblaže rečeno neobičnog agenta.

____________________

Knjiga | “Dvoje” (“Treffen sich zwei”) – Iris Hanik (Iris Hanika)
Mono i manjana

Treffen sich zwei1 Kulturna injekcija: Moda za poneti udvoje

U svom debitantskom romanu, koji je uspeo da uđe u uži izbor za Nemačku književnu nagradu, ova autorka piše o neutoljivoj i nezaustavljivoj želji čoveka da pronađe ljubav, kao i o usamljenosti udvoje. Ona objašnjava kako čovek “nije sklon da bespogovorno prihvati sreću” i kako se, ponekad, sam trudi da je odbaci, jer mu je lakše da bude nesrećan.

“Lepota kada je reč o romanu leži u tome što, zapravo, nema klasične forme, nego od samog početka postoje sve moguće forme. Ja, u međuvremenu, definišem roman kao “prilično dugačak tekst”; za sve ostale definicije moguće je naći suprotne primere. Ako pod klasičnom pripovedačkom formom romana mislite na onu iz 19. veka, onda je ona sigurno prevaziđena. Ali u toj formi se i dalje piše, i ona je kod publike veoma omiljena. Dakle, rekla bih da je umetnički ta forma prevaziđena, ali očigledno i dalje prihvatljiva za zabavnu literaturu.” (I. Hanik)

____________________

Pozorište | Opera “Ljubavni napitak” – Gaetano Doniceti (Gaetano Donizetti)
Narodno pozorište

LJUBAVNI NAPITAK V Kulturna injekcija: Moda za poneti udvoje

Ova komična predstava je na repertoaru od novembra 2003, kada joj je bila premijera. Ona je verovatno jedan od najlepših primeraka opere buffa, najviše zbog likova kojima obiluje: tu su zbunjen ljubavnik, vojnik, mlada, bogata devojka, … Ono što je siguran recept za uspeh opere buffa, što je, naravno, primenjeno i u ovoj, je kraj koji odgovara svim likovima.

Više o praizvođenju opere u Beogradu pročitajte ovde


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima: Dejana KneževićUroš Pajović

Comments