JDP nije smrt biciklo grupna fotografija 2 Kulturna Injekcija: Nije smrt bicikloNije smrt biciklo, da ti ga ukradu, da ne znaš da voziš i da sa njega padneš. Ili da ti neko dâ na poklon. Neće ti smrt ništa. To ti je za čas.
Jugoslovensko dramsko pozorište
21. i 23. jun u 20h

U novoj drami Biljane Srbljanović, “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” srećemo za nju karakteristične likove, koje već poznajemo: izopačena i presita deca, nedorasli sredovečni slabići, njihove vršnjakinje zarobljene u začarane krugove svojih neostvarenih brakova, starci koji za sebe grabe budućnost koju neće dočekati i njihova deca, zatočena u odnosima iz prošlosti koje ne mogu da preovladaju, samozaljubljeni, ambiciozni političari, majke i očevi koji su spremni da i u svojoj kući hodaju po leševima.
I, kao što to već u njenim komadima često biva, sudbine ovih ljudi i mali porodični paklovi u koje su sebe zarobili – samo naizgled nepovezani i odvojeni jedni od drugih – ukrštaju se i prepliću u toku radnje, stvarajući na taj način jednu cinično iskošenu, nemilosrdno izoštrenu i baš zato uznemiravajuće istinitu sliku društva u kome živimo.

Premijera i prva repriza predstave odigrane su 17. i 18. juna, a preostale dve reprize u ovoj sezoni će publika moći da vidi na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” 21. i 23. juna.

BogdanBogdanovic Kulturna Injekcija: Nije smrt bicikloZatvaranje izložbe “Bogdan Bogdanović – Ukleti neimar”
19. jun od 12h
Konak kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8

Muzej grada Beograda je, u saradnji sa Centrom za arhitekturu iz Beča (Architekturzentrum Wien) i Arhitektonskim fakultetom iz Beograda, pripremio izložbu o Bogdanu Bogdanoviću pod nazivom “Ukleti neimar”, autora Ivana Ristića. Izložba prikazuje opus graditelja i mislioca Bogdana Bogdanovića, jedne od najoriginalnijih pojava u domenu memorijalne arhitekture na tlu bivše Jugoslavije.

Izložba je bila otvorena od 13. maja u Konaku kneginje Ljubice, u okviru 6. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), a povodom zatvaranja izložbe, danas, 19. juna, biće izloženi i radovi-proizvodi kreativnih radionica sa učesnicima različitih uzrasta: “Spomenik životu: omaž duhovitosti prisutnoj u pristupu Bogdana Bogdanovića” (uzrast od 8 do 10 godina), “Ukleti neimar: kreativna radionica za maturante”, “Kapija: motiv kapije u onostrano u delima Bogdana Bogdanovića” i “Post Factum: ispitivanje daljeg razvoja spomenika Bogdana Bogdanovića” (studenti Arhitektonskog fakulteta).

Radionice su vodili arhitekte Biljana i Bratislav Branković (studio PROCES).

nezaustavljiv Kulturna Injekcija: Nije smrt bicikloDVD: “Nezaustavljiv” (Unstoppable, 2010)
Režija: Toni Skot (Tony Scott)
Scenario: Mark Bombak (Mark Bomback)
Uloge: Denzel Vošington (Denzel Washington), Kris Pajn (Chris Pine), Rozario Doson (Rosario Dawson)

Dobro se držite jer ćete doživeti najuzbudljiviju vožnju u životu kada se oskarovac Denzel Vošington i Kris Pajn (Zvezdane staze) udruže u uzbudljivom akcionom trileru! Voz koji prevozi opasne, toksične hemikalije, bez kontrole juri ka gradu i samo dva čoveka mogu da ga zaustave: mašnovođa veteran (Vošington) i mladi kondukter (Pajn). Hiljade života je pod znakom pitanja dok ovi obični heroji pokušavaju da stignu milion tona pomahnitalog čelika i spreče katastrofu epskih razmera. U režiji vizionara Tonija Skota ova priča inspirisana stvarnim događajima donosi uzbuđenje i napetost koji su nemilosrdni i neobuzdani…

603 0 Kulturna Injekcija: Nije smrt biciklo“Deveti život Luja Draksa” (The Ninth Life of Louis Drax)
Liz Džensen (Liz Jensen)

U ovom, pomalo emotivno zapletenom i šokantnom psihološkom trileru bez i jedne scene “pucnjave i jurnjave”, autorka se čitaocu obraća koristeći glasove dva lika: samog Luja, inteligentnog i sarkastičnog devetogodišnjaka sklonog problematičnom ponašanju i doktora Paskala Današea koji pokušava da Luja probudi iz kome. Priču nose četiri osnovna “težišta”: pronicljivo dete, tajanstveni ubica, mračna tajna jedne porodice i neispitanost ljudskog uma. Knjiga koja ostavlja bez daha, ali se i čita u jednom dahu, uz svoju fantastičnu fabulu i autorkin jedinstven stil, kao i pozitivne kritike najuticajnijih savremenih kritičara, zaslužuje da bude svrstana u sâm vrh moderne književnosti.

coffs cinema 2 Kulturna Injekcija: Nije smrt bicikloLetnji bioskop na Adi
od 26. juna, svakim danom u 21h i 23h

Naš prvi bioskop na otvorenom počinje sa radom ove nedelje! Bioskop je podeljen u dve zone, ukupnog kapaciteta 200 mesta. Prva zona namenjena je najmlađoj publici, koja će moći da uživa u filmovima sedeći u lazybag-ovima, dok su za stariju publiku, u drugoj zoni, obezbeđene udobne ležaljke.

Svakoga dana, sedam dana nedeljno, održavaće se projekcije u terminima od 21h i 23h. Cena bioskopske ulaznice će biti 240 dinara. Distributerska kuća TUCK, u saradnji sa svojim partnerima, obezbediće filmove svih žanrova, namenjene svim uzrastima. Tokom dana bioskop postaje zona zabave, gde posetioci mogu igrati stoni fudbal, Sony Play Station 3 ili koristiti internet.

Letnji bioskop na Adi počinje projekcijom filma “Obred” (The Rite) u 21 čas.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Dejana Knežević & Uroš Pajović

Comments