Mr. Poppers Penguins 2011 Kulturna injekcija: Pingvini, nesvrstani, srpski dizajn i 1Q84

Film | “Pingvini moga tate” (Mr Popper’s Penguins)
Žanr: Komedija
Režija: Mark Voters (Mark Waters)
Scenario: Šon Anders (Sean Anders), Džon Moris (John Morris)
Uloge: Džim  Keri (Jim Carrey), karla Guđino (Carla Gugino), Ofelija Lavibond (Ophelia Lovibond)

Tomi Poper (Džim Keri) je uspešan njujorški biznismen koji se udaljio od porodice jer previše radi. Otac, koji se potpuno razlikovao od njega, nakon smrti mu u nasledstvo ostavi pingvina. Kroz seriju nesporazuma, Poper nasleđuje još pet pingvina. Tih šest pingvina okrenuće mu kuću, planove i ceo život naglavačke.

nesvrstani delegacija 498 Kulturna injekcija: Pingvini, nesvrstani, srpski dizajn i 1Q84

Izložba | Nesvrstani – od Beograda do Beograda”
Muzej istorije Jugoslavije
do 4. oktobra

Na ovoj izložbi biće izloženi eksponati iz zemalja učesnica Prve konferencije, održane u srpskoj prestonici, i onih koje su bile domaćini narednih konferencija.

Među 32 izložena eksponata ima onih koji spadaju u kulturna dobra zemalja iz kojih potiču, kao što je bronzana statua boga Ozirisa iz 6. veka pre nove ere, iz perioda Poznog egipatskog carstva, poklon predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata.

Posetioci će videti i savremene dekorativne predmete izrađene tradicionalnim tehnikama ili inspirisane istorijom i tradicijom (pribor za pisanje od slonovače i zlata, poklon predsednika Vrhovnog vojnog saveta Sudana, generala Ibrahima Abuda), kao i prigodne poklone koji predstavljaju spoj savremenog dizajna i izvornih motiva i tehnika izrade sa prevashodnim ciljem da se istakne posveta ili simbol darodavca (srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija).

Izloženi artefakti, pored estetskih kvaliteta, značajnih stilskih karakteristika i finoće izrade, predstavljaju i svojevrsne dokumente vremena, prostora i društva čiji su deo bili i u kojima su nastali.

Čak i oni koji se formalno mogu svrstati u suvenire, personalizovani su, a značaj i položaj darodavca i povod darivanja daje im dodatnu vrednost.

Reljefna mapa Titovih putovanja, koja predstavlja deo autentične zidne dekoracije objekta Muzej 25. maj pokrivena je 2007. godine zbog potreba izložbene aktivnosti.

Na mapi su obeležena mesta koja je Tito posetio do otvaranja Muzeja 25. maja 1962. godine.

Putovanja Josipa Broza su bila važan deo spoljnopolitičke strategije zemlje, planirana i organizovana u funkciji razvijanja bilateralnih odnosa Jugoslavije, ali i učvršćivanja njene uloge u Pokretu nesvrstanih.

image Kulturna injekcija: Pingvini, nesvrstani, srpski dizajn i 1Q84

Izložba | “Pedeset godina grafičkih komunikacija u Srbiji 1960-2010”
Muzej primenjenih umetnosti
do 25. septembra

Izložba je jedinstvena po svom karakteru i predstavlja poslednju etapu velikog istraživačkog posla koji je realizovao arhitekta i dizajner Radomir Vuković pre desetak godina.

Posle kapitalnog izdanja “Znakovito”, koje sadrži 2500 znakova grafičke komunikacije, a objavljeno je u tri toma 2002, Vuković je nastavio sa sakupljanjem radova, pa njegova zbirka trenutno broji oko 6000 predmeta. Novosakupljeni znakovi su objavljeni ove godine u knjizi “Znakovito 3”. Autor Vuković je poklonio zbirku radova iz prve knjige “Znakovito” Muzeju primenjene umetnosti, koja uz materijal iz druge knjige čini izložbu “Znakovito 2”, kao izbor najreprezentativnijih znakova i sistema grafičke komunikacije u proteklih pola veka u Srbiji.

Kao i u katalogu, na izložbi je predstavljeno više od 300 autora, tj. više od 620 alfabeta, brojeva, logotipa, piktograma i vizuelnih sistema nastalih tokom ovog perioda. Važno je naglasiti da je ceo projekat knjige “Znakovito” i “Znakovito 3” work-in-progress koji se nastavlja i posle otvaranja izložbe, a sakupljanje podataka nastavlja da teče sve do nove, još sveobuhvatnije sistematizacije.

Berkeley Rep Murakami Kulturna injekcija: Pingvini, nesvrstani, srpski dizajn i 1Q84

Knjiga | “1Q84 – treća knjiga” – Haruki Murakami
Geopoetika

“Ovo je sasvim čudan svet. Iz dana u dan sve je nejasnija granica dokle seže teorija, a odakle počinje stvaran svet. Šta kažeš, Tengo, kako ti, kao pisac, definišeš ono što nazivamo stvarnošću?” – “Tamo gde zabodeš iglu i poteče crvena krv, to je stvarni svet.”

Proticanje krvi kao jedini dokaz stvarnog sveta pravi je murakamijevski slojeviti odgovor na Veliko pitanje. Roman 1Q84 je, pored ostalog, i kritika ubrzanog tempa života, tehnološkog razvoja, nasilja, pohlepe i večite težnje za sticanjem na globalnom i ličnom nivou. Nasuprot samorazarajućoj brzini napretka, postoji i onaj najvažniji segment ljudskog života gde, kako to autor ističe, protok vremena gubi značaj.

Izobilje tema i događaja iz prva dva toma, svodi se u ovom trećem na ljubavnu priču u kojoj, nerealno, a ipak moguće, samo jedan dodir ruke ne gubi intenzitet užitka ni posle dvadeset godina odvojenosti. Ljubav u okviru porodice zauzima posebno mesto u ovom romanu o otuđenosti, te treći tom donosi i motiv pomirenja sa ocem, koji je tako dosledno izostajao iz dosadašnjih Murakamijevih dela.

Na kraju, bez odgovora baš na sva pitanja, autor nas znalački ostavlja u dilemi da li je u pitanju klasična otvorena naracija, u kojoj se tumačenje prepušta čitaocima, ili su ipak ostavljena odškrinuta vrata za razotkrivanja u nekim budućim delima…


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Dejana KneževićUroš Pajović

Comments