Kulturna Injekcija: Prenošenje plamenaFestival “Prenošenje plamena”

Povodom proslave 20 godina postojanja DAH Teatra, u Beogradu će se od 11. do 18. juna održati DAH Teatar festival, pod nazivom “Prenošenje plamena”.

Zarad promocije pozorišne umetnosti, znanja o njoj, kao i očuvanja kulture jedne zemlje, Dah Teatar će u okviru Festivala i konferencije održavati predavanja na različite teme, uz pomoć gostujućih stvaraoca iz oblasti savremenog teatra iz celog sveta. Dah teatar će u ovih 7 dana ugostiti sledeće pozorišne umetnike i teoretičare : Euđenio Barba (Eugenio Barba) i Odin Teatret (Danska), Piter Šuman (Peter Schumann) i Bread & Puppet Theatre (SAD), Džil Grinhalš (Jill Greenghalgh) (Vels), Rena Mirecka (Poljska), Genadij Bogdanov (Геннадий Богданов) (Rusija). Mnogi su već bili gosti BITEF-a, a obeležili su pozorišno stvaralaštvo kako XX tako i XXI veka.

Međutim, pred njih pozvani su i umetnici i trupe-vršnjaci Dah teatra: Theaterlabor (Nemačka), Teatret OM (Danska), Secos y Mojados (Violeta Luna/Roberto Varea) (Meksiko/Argentina), Plavo pozorište (Srbija), Ister Teatar (Srbija), Voix Polyphoniques (Francuska), Tricklock Theatre (SAD), 7 Stages Theatre (SAD) ali i ansambli: ArtSpot Productions (SAD), DNA Works (SAD), Prodigal Theatre (VB), Fragment Teatar (Švajcarska), Ansambl Miraž (Srbija).

Prateći program festivala činiće i:
Konverzacije između stranih, ali i naših vodećih umetnika i teoretičara.
Refleksije odnosno susreti između naših i stranih umetnika sa ciljem da se prenese znanje o teatru.
Prezentacije koje će se fokusirati na predstavljanje pozorišnih projekata koji se bave teatrom i društvenim pojavama.

U okviru susreta održavaće se i radionice koje će voditi dva čuvena umetnika Genadij Bogdanov (od 20. do 24. juna, od 10 do 14.30 časova) i Rena Mirecka (od 20. do 25. juna, od 17 časova).

Festival će zatvoriti nova premijera DAH teatra “Nežno, nežno, nežnije”.

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete ili učestvujete na programima festivala, trebalo bi da popunite formulare, koje možete pronaći na internet adresi: www.dahteatarcentar.com

Celokupan program (koji možete pogledati na link-u: http://www.dahteatarcentar.com/fest_program_srp.html) održavaće se na više lokacija: u sedištu DAH teatra u Marulićevoj ulici broj 8. (u zgradi Osnovne škole “Kralj Petar II Karađorđević”, na ulazu sa druge strane), u UK “Vuk Karadžić”, Bitef teatru i Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Karte za festival “Prenošenje plamena” mogu se kupiti od 20. maja i to na lokacijama gde se festival održava.

amy winehouse 23 Kulturna Injekcija: Prenošenje plamenaAmy Winehouse + Moby

Na Kalemegdanu, 18. juna, nastupiće pevačica sa jednom od najuzbudljivijih karijera na muzičkoj sceni današnjice, Amy Winehouse, i popularni američki muzičar Moby. Koncert počinje u 19 časova, a karte su u prodaji od 4. aprila.

thomas koner Kulturna Injekcija: Prenošenje plamenaThomas Köner – “Tavorska svetlost”
Galerija Muzeja savremene umetnosti
Od 10. juna do 10. jula će u galeriji Muzeja savremene umetnosti biti otvorena izložba nemačkog umetnika koji kombinuje vizuelne i zvučne motive, a bavi se istraživanjem fenomena “boje zvuka”. Za muzej Luvr (Musée du Louvre) je komponovao muziku desetak nemih filmova. Učestvovao je na festivalu Dis-patch u Beogradu. “Tavorska svetlost” je instalacija digitalnih skeniranih snimaka ikona iz Muzeja ikona u Reklinghauzenu. Animirani snimci, zvučna kompozicija (audio zapisi Beograda i okoline) i delovi intervjua koje je vodio sa lokalnim stanovništvom o svetlosti, mraku, strahu, sreći, životu i smrti čine jedinstvenu celinu koja predstavlja Kenerovo delo u malom – istraživanje odnosa prostor/vreme i njihovo stapanje na granici između realnosti i zamišljenog.

tudje sladje plakat Kulturna Injekcija: Prenošenje plamena“Tuđe slađe” (Something Borrowed)

Rejčel (Dženifer Gudvin) je talentovani advokat u vrhunskoj njujorškoj advokatskoj firmi, odana prijateljica i na nesreću, još sama… na šta je neprestano podseća njena verena najbolja prijateljica Darsi (Kejt Hadson). Ali, posle jednog pića previše na žurci povodom svog tridesetog rođendana, stalno dobra devojka Rejčel neočekivano završava u krevetu sa momkom u kojeg je zaljubljena još od studija prava, Deksom (Kolin Eglsfild), koji je slučajno Darsin verenik. Kada se dugogodišnje prijateljstvo između Rejčel i Darsi sudari sa pravom ljubavi, to dovodi do neočekivanih komplikacija i potencijalno eksplozivnog romantičnog raspleta. Za to vreme, Itan (Džon Krasinski), koji je stalno bio Rejčelin sagovornik i ponekad savest, krije sopstvenu tajnu, a Markus (Stiv Haui), okoreli ženskaroš, ne može da drži ruke podalje od bilo koje devojke u blizini.

SEDAM SMRTNIH GREHOVA Kulturna Injekcija: Prenošenje plamena“Sedam smrtnih grehova”, Milorad Pavić

U romanu “Sedam smrtnih grehova”, Milorad Pavić pripoveda o životu i ljudskoj sudbini koristeći se biblijskim motivima sedam smrtnih grehova, a ne dozvoljavajući čitaocu da razgraniči nestvarno od realnog i činjenično od poetskog. Specifična atmosfera knjige budi pomešana osećanja u čitaocu i ispunjava jednu od glavnih uloga svakog umetničkog dela – poziva publiku na razmišljanje i stvaranje sopstvenog sveta punog podjednako napetih zapleta i raznovrsnih sudbina.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima:
Dejana Knežević & Uroš Pajović

Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. “J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…”

Comments