Izložba | Izložba slika Bore Baruha
Galerija RTS-a, Takovska 10

Bora Baruh260911 Kulturna Injekcija: Zajedno na izložbi Bore Baruha

"Stvaralaštvo Bore Baruha vezuje se za tokove beogradskog intimističkog slikarstva, poetskog realizma i umerenog kolorističkog ekspresionizma, neuporedivo manje za socijalnu umetnost, bez obzira na njegovo nepokolebljivo političko opredeljenje", piše Ljubica Miljković.

Stogodišnjica rođenja slikara Bore Baruha biće obeležena ovom izložbom u Galeriji RTS-a. Izložba je otvorena 29. septembra, a imaćete priliku da je posetite do 21. oktobra.

Baruh je, inače, u Beogradu završio Pravni fakultet, ali nije dugo proveo radeći u struci. Njegova ljubav prema slikarstvu i umetnosti uopšte pobedila je, i on se predaje umetnosti. Prvi put je izlagao 1933. godine na Šestoj jesenjoj izložbi slikarskih i vajarskih radova beogradskih umetnika. Njegov talenat nagrađuje Jevrejska opština, koja mu obezbeđuje atelje i stipendiju za studiranje u Francuskoj. Baruh odlazi u Pariz i uči od velikih slikara i pedagoga u pariskoj Ècole des Beaux Arts. Počeo je kao impresionista, a vremenom se razvio u koloristu.

Ovaj umetnik iza sebe je ostavio oko 200 slika i isto toliko crteža. Njegovo slikarstvo je, što se tema tiče, raznovrsno, i uključuje i portrete i pejzaže, kao i enterijer i mrtvu prirodu. Nemojte propustiti ovu izložbu, na kojoj možete videti 29 dela ovog umetnika.

____________________

Film |  “Zajedno”
Žanr: Triler
Režija: Mladen Matičević
Glavne uloge: Milica Zarić, Aleksandar Srećković Kubura, Branimir Popović

thumbnail Kulturna Injekcija: Zajedno na izložbi Bore Baruha

Ovaj domaći film osvojio je dve nagrade na Filmskom festivalu u Nišu.

Ovo je priča o jednoj beogradskoj porodici, čiji su članovi Uroš, bivši profesor i nagrađivani književnik, njegova žena Marija i njihov sin Nikola. Uroš već neko vreme ne piše, a ova blokada prouzrokovana je njegovim nezadovoljstvom, pre svega u braku, koji je krenuo da puca kada je Marija saznala za njegovu aferu sa jednom studentkinjom. Marija svoju sreću traži sa ljubavnikom, uspešnim biznismenom Markom. Kada Uroš sazna da ga vara, njihov brak konačno potpuno propada, i Marija odlučuje da napusti muža i povede sina sa sobom. Ali Uroš nema nameru da joj dozvoli da se tek tako izvuče…

____________________

Knjiga | Marica Popović, “Noć prokletstva”
Plavi feniks

NocProkletstva Kulturna Injekcija: Zajedno na izložbi Bore Baruha

Ovo je roman o sudbini običnog, malog, srpskog čoveka.

Roman “Noć prokletstva”, govori o sudbini običnog “malog” čoveka, vremenu “velikih” istorijskih previranja, ali to nije roman o istoriji i istorijskim dešavanjima. To je roman o ljubavi, strasti, mržnji, roman o srpskim običajima, naravima. To je roman o našim podelama sukobima, verovanjima, magiji i kazni.

U njemu je ispričana priča o noći zla i prokletstva, čudna i nestvarna. Priča koju svi znaju, ali niko o njoj ne govori, već se ćuti i krije. Priča koju samo ponekad neko nekome prošapne, tek da se zna i živi časno i pošteno.

(preuzeto sa www.maricapopovic.rs)

____________________

Pozorište | “2 babe, 4 mačke i trotinet”
DAH Teatar, Centar za pozorišna istraživanja
Dramaturgija, režija i gluma: Sanja Krsmanović Tasić i Maja Mitić

1367 01 Kulturna Injekcija: Zajedno na izložbi Bore Baruha

"Sreća i tuga, deo su životnog kruga, a u krugu dva druga, ili drugarice."

Glumice DAH Teatra, koje su i stvorile ovu predstavu, na topao i pitak način približavaju deci i njihovim roditeljima važnost odnosa ljudi i životinja. Deca, brinući se i voleći životinje, uče mnogo – uče šta znači voleti, starati se o nekome, biti odgovoran, vaspitati, naučiti, popustiti… Najmlađa publika će, posle ove predstave, sigurni smo, želeti (ako već nema) bar nekoliko kućnih ljubimaca, a ona deca koja kod kuće već imaju kucu, macu, ribicu, hrčka ili nešto peto, sigurno će na neki nov način shvatati odnos koji postoji između njih i tih životinja sa kojima žive. Ova predstava je zabavna, poučna i savršena za najmlađe, na čija će lica sigurno navući osmeh.


Za mere opreza, način upotrebe i moguće kontraindikacije, obratite se terapeutima: Dejana KneževićUroš Pajović

Comments