Debitantski film ”Klip” Maje Miloš proglašen je 1. februara za najbolji domaći film u 2012. godini, prema izboru sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara (Fipresci).

Na tradicionalnoj godišnjoj dodeli priznanja srpske sekcije Međunarodne federacije filmskih kritičara uz nagradu za najbolji film, mlada autorka dobila je nagradu za najbolju režiju, Isidora Simijonović za žensku ulogu, a Stevan Filipović za montažu.

Po nekoliko nagrada domaćih filmskih kritičara, koje su svečano uručene 1. februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, odneli su i politički triler ”Ustanička ulica” Miroslava Terzića i ”Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića, a među nagrađenima u različitim kategorijama su i ”Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, ”Dr. Rej i đavoli” Dinka Tucakovića i ”Crna Zorica” Radoslava Pavkovića. Za životno delo nagrađen je Marko Glušac. Najboljim stranim filmom proglašen je crno-beli ”Artist”, koji je trijumfovao prošle godine na dodeli Oskara, a u konkurenciji su bili i ”Uspon mračnog viteza”, ”Argo”, ”Melanholija” i ”Avr”.

Slika13 Kulturno razmrdavanje: Klip

Isidora Simijonović koja glumi Jasnu u filmu

”Klip” je premijerno prikazan pre godinu dana na festivalu u Roterdamu, osvojivši jednu od glavnih nagrada festivala. Priča filma prati mladu tinejdžerku iz urbane sredine po imenu Jasna, koja je prilično nezadovoljna svojim životom. Jedan od glavnih razloga za Jasnino nezadovoljstvo jeste njen otac koji je teško bolestan i zahteva konstantnu brigu. Dok se majka i sestra svim silama trude da pomognu svom ocu, Jasna u potpunosti odbija saradnju i pod izgovorima ona beži na razne žurke i druženja sa svojim ne baš reprezentativnim prijateljima, ispoljavajući frustracije kroz jezive količine alkohola, droge i seksa.”

Dan Boba Marlija (Bob Marley) biće obeležen 6-og februara u Domu omladine koncertom grupe Mašta Bašta i nastupom projekta Đango Hi Fi sa specijalnim gostima.

U toku dana posetioci će moći da obiđu i izložbu radova Nikole Milenova.

Biće prikupljana i odeća za Svratište za decu ulice (Centar za integraciju mladih), te prodavan časopis “Lice ulice”. Marlijev dan biće održan u Klubu DOB-a.

Rođendan legende rege muzike tradicionalno se obeležava već decenijama širom sveta.

Marli je delom zbog prerane smrti postao legenda i svojevrsni prorok koji je rege muziku popularizovao van granica Jamajke.

slika22 Kulturno razmrdavanje: Klip

Šestog februara je rođen ovaj popularni jamajčanski pevač, tekstopisac, gitarista i muzička ikona dvadesetog veka

Još jedna vest iz sveta muzike upotpuniće ovaj mesec. Novi praznik – beogradski Dan bubnjara biće ustoličen bubnjarskim spektaklom 13. februara u Ateljeu 212. Povod za praznik jeste 15-godišnjica izlaska Dragoljuba Đuričića među Beograđane koji su demonstrirali protiv tadašnjeg režima na ulicama. Đuričić i bubnjari, izašavši na ulice upravo iz Ateljea 212, dali su ritam prestonici i predstavili bubanj kao novo sredstvo komunikacije. Đuričić će sa osmogodišnjim Đurađom Đuričićem, koji iza sebe već ima bogato petogodišnje bubnjarsko iskustvo, okupiti 13. februara u Ateljeu 212 nekoliko desetina bubnjara koji će doputovati iz čitavog regiona.

Među njima su i Lav Bratuša (Darkwood Dub), Srđan Đukić Džoni, Igor Malešević, Vicko Milatović (Riblja čorba), Čeda Macura (Bajaga i instruktori), Goran Milošević(Playboy), Srboljub Radivojević Srba (Van Gogh), Firchie, Siniša Jović, Ivan Ivačković, Ogi Radivojević, kao i glumci Bogdan Diklić, Gordan Kičić… Uz poznate dobošare, nastupiće i mladi, još uvek neotkriveni talenti koji će udruženim snagama sa scene Ateljea 212 dočarati magičnu moć bubnja.

Sav prihod od prodatih karata Đuričić će pokloniti Ateljeu 212, kao instituciji koja je doprinela tome da bubanj bude prepoznat kao pokretačka snaga – simbol slobode duha i životne energije.

Pokojni Bogdan Tirnanić rekao je svojevremeno da se “od svega što se dešavalo ’96 – ’97. godine, i od svih političara koji su bili prisutni, jedino seća Dragoljuba Đuričića i njegovih bubnjara”.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

 

Comments