Aleksandar Gatalica sa romanom “Veliki rat”, u izdanju Mono i Manjane, dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman 2012. godine. Nagrada vredna milion dinara dodeljena mu je većinom glasova petočlanog žirija u sastavu: Vasa Pavković (predsednik), Mileta Aćimović Ivkov, Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

Prema navodima žirija, pobednički roman izdvojio se od ostalih po umetničkoj reviziji odnosa u Prvom svetskom ratu. Prateći sudbine stotina slavnih i anonimnih junaka, i kombinujući fantastični sa dokumentacionim pristupom, Gatalica je sačinio ubedljivu sliku prelomnih događaja u svetskoj istoriji, naveo je žiri, dodajući da autor koristi istoriju suprotstavljajući se lokalnom i tradicionalističkom pogledu kao živo poprište ljudskog iskustva, dugog propadanja i neugasle nade.

slika16 Kulturno razmrdavanje: Nagrade i rođendan

Aleksandar Gatalica, dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman 2012. godine

U njegovoj knjizi, kako je istaknuto, ima nesvakidašnje ambicije, tužnih i veselih sudbina, primera neviđenog, ali i sasvim uzaludnog heroizma. Veliki rat nijednog trenutka ne postaje istorijska hronika, jer se od dokumenta razvija do neverovatnih otkrića gradeći jaku, upečatljivu priču pravog romana i velikog umetničkog dela, navedeno je u opisu Gataličinog romana.

Pisac je po saopštenju odluke žirija izrazio zadovoljstvo dodelom nagrade većinom glasova, a ne jednoglasnom odlukom žirija, ocenivši da je to dobro za srpsku književnost. Prema rečima Gatalice, koji je za roman “Vek” ranije dobio Andrićevu nagradu, “Veliki rat” je najvažniji roman u njegovoj karijeri. NIN-ova nagrada, čiji je sponzor kompanija Danube Foods Group, biće svečano uručena Gatalici 21. januara u Skupštini grada Beograda. Prošle godine NIN-ova nagrada dodeljena je Slobodanu Tišmi za “Bernardijevu sobu”, u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Ta nagrada od 1954. godine do raspada bivše Jugoslavije dodeljivana je piscima sa tog prostora, trostruki laureat bio je Oskar Davičo, dok su dvostruki Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović.

Da ovaj mesec u kulturi podseća i na bitne istorijske događaje postarala se Džejn Ostin (Jane Austen). Naime, njen kultni roman “Gordost i predrasuda” (“Pride and Prejudice”) ovog meseca puni 200 godina.

Roman je objavljen 1813, kada je Ostinova prodala autorska prava izdavaču za 110 funti, i bio je odlično primljen.

slika26 Kulturno razmrdavanje: Nagrade i rođendan

Dvestoti rođendan romana Džejn Ostin

“Gordost i predrasuda” donosi priču o slobodoumnoj devojci Elizabet Benet (Elizabeth Bennet) koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantnim, imućnim gospodinom Darsijem (Darcy), Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji u jednom od najlepših ljubavnih romana svih vremena. Duhovita i inteligentno napisana knjiga vodi čitaoca kroz raskošne salone devetnaestovekovne Engleske i čini, prema mišljenju mnogih teoretičara književnosti, veoma dobro štivo.

Pored dobrih romana ovih dana govori se i o slikarstvu. Slikarka Biljana Đurđević dobitnica je “Politikine” nagrade Vladislav Ribnikar za najbolju izložbu 2012. godine za postavku slika i animacije “Tamna šuma” u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu. Odluku je doneo žiri koji su činili: istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul (predsednica), istoričar umetnosti Jovan Despotović i urednica “Kulturnog dodatka” “Politike” Vesna Roganović. Biljana Đurđević, docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, izrazila je zadovoljstvo nagradom. Na nagrađenoj izložbi, održanoj u novembru 2012. godine, predstavila je tri nove slike, od kojih je jedna poliptih “Tamna je šuma”, po kojoj je izložba i nazvana. Pored slika prvi put je predstavila svoj rad i u tehnici animacije. Biljana Đurđević (1973) diplomirala je 1997. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je magistrirala 2000. godine.

slika34 Kulturno razmrdavanje: Nagrade i rođendan

Slika "Tamna je šuma" Biljane Đurđević

Od 1998. godine samostalno izlaže u Beogradu, kao i evropskim umetničkim centrima u Bugarskoj, Sloveniji, Nemačkoj i Švedskoj. Od 2002. godine učestvovala je na velikom broju grupnih izložbi širom sveta – u Grčkoj, Albaniji, Španiji, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Norveškoj, Rusiji, Kini, Americi i Australiji.

Ona je najmlađi dobitnik “Politikine” nagrade u poslednjih 12 godina, a to priznanje biće joj uručeno 25. januara na Dan “Politike”.

“Politikina” nagrada dodeljuje se za najbolju izložbu održanu tokom protekle godine u muzejima i galerijama u Srbiji, odnosno kao priznanje za izuzetne domete i potvrda stvaralačke zrelosti, kao i za dela koja se odlikuju originalnošću i proširuju granice likovnog izraza. Ustanovljena je 1932. godine, na predlog tadašnjeg direktora “Politike” Vladislava Ribnikara.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

Comments