Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Pod sloganom “Priprema, pozor, Fest” 41. međunarodni festival filma će od 22. februara do 3. marta prikazati 75 ostvarenja. FEST nudi program filmova nekih od najvećih svetskih rediteljskih i glumačkih imena, a pored filmova koji su se potvrdili nagradama na festivalima 2012. godine, biće prikazano i nekoliko ostvarenja koji su ozbiljni kandidati u trci za Oskara.

Majkl Medsen (Michael Madsen) će otvoriti 41. FEST u Beogradu povodom uloge u filmu “Pored puta” (Along the Roadside) reditelja Zorana i producenta Vladimira Lisinca, braće rodom iz Kruševca, koji će se, takođe, pokloniti publici. U tom filmu igra i Lazar Ristovski – igra Srbina koji je otišao u Ameriku da ostvari “američki san”. Nakon toga će biti prikazan film nagrađen zlatnom palmom “Ljubav” (Amour) Mihaela Hanekea (Michael Haneke), koji je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalog i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića “Falsifikator” zatvoriće ovogodišnji FEST. Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava Centru – kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu “Fontana” na Novom Beogradu.

Slika14 Kulturno razmrdavanje: Priprema, pozor, FEST

Medsen je snimio niz filmova - od kultnih do velikih blokbastera

“Glavni program”, koji čine festivalski pobednici, oskarovci i veliki autori, obuhvata filmove kao što su “Linkoln” (Lincoln) – Stivena Spilberga (Steven Spelberg), “Jadnici” (Les Miserables) – Toma Hupera (Tom Hooper), “Rimu, s ljubavlju” (To Rome with Love) – Vudija Alena (Woody Allen), “Obećana zemlja” (Promised land) – Gasa Van Santa (Gus Van Sant) i mnogi drugi. Posle desetogodišnje pauze, publika FEST-a imaće priliku da vidi novo ostvarenje Bernarda Bertolučija (Bernard Bertolucci) “Ja i ti” (Io e Te).

U okviru “Glavnog programa” u Sava Centru će se odvijati i “Holivud” (presek američkog repertoarskog filma), kao i deo ciklusa “Panorama svetskog filma” (daleke kinematografije).

Legendarni Klint Istvud (Clint Eastwood) ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenca (Robert Lorenz) “Muke sa felšom” (Trouble With the Curve), a Robert Redford (Robert Redford) režira i glumi u trileru “Pravilo ćutanja” (The company you keep).

Filmovi uvršteni u taj i ostale programe 41. FEST-a imaju ukupno tridesetak nominacija za Oskara, čiji će dobitnici biti poznati 24. februara u Holivudu.

Takmičarski program 41. FEST-a “Evropa van Evrope”, posvećen produkcijama iz zemalja van Evropske unije, prikazaće devet ostvarenja u trci za nagradu u vrednosti od 2,000 evra. Među njima su filmovi iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

slika23 Kulturno razmrdavanje: Priprema, pozor, FEST

Američki filmski glumac, kompozitor, reditelj i producent

FEST predstavlja i programsku celinu “Evropa u Evropi”, koja će se sa najboljim ostvarenjima sa starog kontinenta, i to iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske, Poljske, prikazivati u Domu omladine.

Deo programa FEST-a i ove godine posvećen je izabranim dokumentarcima, a među najavljenim filmovima je i “S ljubavlju, Merilin” (Love, Merilyn) o tajnama pronađenih pisama slavne glumice Merilin Monro (Merilyn Monroe).

Bioskop “Fontana” će biti domaćin ciklusa “Fokus”, koji je ove godine posvećen Južnoj Americi, pa će se u okviru njega prikazati filmovi sa posebnim osvrtom na kinematografiju sa ovog kontinenta.

U programu “Fest predstavlja” biće prikazana četiri domaća dugometražna filma i jedna koprodukciju. Pored filma “Falsifikator” Gorana Markovića, koji je zasnovan na njegovoj istoimenoj drami, a biće prikazan na zatvaranju 41. FEST-a, publika će videti i film “Krugovi” Srđana Golubovića, zatim debitantski film “Ljubav dolazi kasnije” Hadži-Aleksandra Đurovića, kao i film “Najlepša je zemlja moja” u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske.

slika32 Kulturno razmrdavanje: Priprema, pozor, FEST

Film se bavi vremenskim periodom kada, prema mišljenju režisera Gorana Markovića, počinje raspad Jugoslavije

Među domaćim premijerama je i dokumentarac “Albertov put” Predraga Bambića o Albertu Majeru, idejnom konstruktoru Panafleks kamera, poreklom iz Perleza u Banatu, koji će imati svetsku premijeru na FEST-u. Majer će biti i među učesnicima okruglog stola o budućnosti filmske trake, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umetnosti, koji će biti održan u okviru pratećeg programa.

Među učesnicima su najavljeni i hrvatski reditelji Nikša Sviličić i Predrag Bambić, u ulozi moderatora, kao i domaći filmski stručnjaci.

Prvi Međunarodni filmski festival održan je između 8. i 16. januara 1971. pod sloganom “Hrabri novi svet”, u Domu sindikata. Festival je otvoren filmom “Meš” (Mash) Roberta Altmana (Robert Altman). Tokom prvog festivala na pet programa je prikazano ukupno 73 filma koje je videlo oko 105,000 gledalaca. Rekord u gledanosti, Fest je dostigao 1977. godine, kada je zabeleženo 252,332 gledaoca. Tokom devedesetih festival je upao u krizu, 1997. je čak i prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu, 1993. i 1994. nije ni održan.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

Editors choice