Pod sloganom “Priprema, pozor, Fest” 41. međunarodni festival filma će od 22. februara do 3. marta prikazati 75 ostvarenja. FEST nudi program filmova nekih od najvećih svetskih rediteljskih i glumačkih imena, a pored filmova koji su se potvrdili nagradama na festivalima 2012. godine, biće prikazano i nekoliko ostvarenja koji su ozbiljni kandidati u trci za Oskara.

Majkl Medsen (Michael Madsen) će otvoriti 41. FEST u Beogradu povodom uloge u filmu “Pored puta” (Along the Roadside) reditelja Zorana i producenta Vladimira Lisinca, braće rodom iz Kruševca, koji će se, takođe, pokloniti publici. U tom filmu igra i Lazar Ristovski – igra Srbina koji je otišao u Ameriku da ostvari “američki san”. Nakon toga će biti prikazan film nagrađen zlatnom palmom “Ljubav” (Amour) Mihaela Hanekea (Michael Haneke), koji je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalog i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića “Falsifikator” zatvoriće ovogodišnji FEST. Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Sava Centru – kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu “Fontana” na Novom Beogradu.

Slika14 Kulturno razmrdavanje: Priprema, pozor, FEST

Medsen je snimio niz filmova - od kultnih do velikih blokbastera

“Glavni program”, koji čine festivalski pobednici, oskarovci i veliki autori, obuhvata filmove kao što su “Linkoln” (Lincoln) – Stivena Spilberga (Steven Spelberg), “Jadnici” (Les Miserables) – Toma Hupera (Tom Hooper), “Rimu, s ljubavlju” (To Rome with Love) – Vudija Alena (Woody Allen), “Obećana zemlja” (Promised land) – Gasa Van Santa (Gus Van Sant) i mnogi drugi. Posle desetogodišnje pauze, publika FEST-a imaće priliku da vidi novo ostvarenje Bernarda Bertolučija (Bernard Bertolucci) “Ja i ti” (Io e Te).

U okviru “Glavnog programa” u Sava Centru će se odvijati i “Holivud” (presek američkog repertoarskog filma), kao i deo ciklusa “Panorama svetskog filma” (daleke kinematografije).

Legendarni Klint Istvud (Clint Eastwood) ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenca (Robert Lorenz) “Muke sa felšom” (Trouble With the Curve), a Robert Redford (Robert Redford) režira i glumi u trileru “Pravilo ćutanja” (The company you keep).

Filmovi uvršteni u taj i ostale programe 41. FEST-a imaju ukupno tridesetak nominacija za Oskara, čiji će dobitnici biti poznati 24. februara u Holivudu.

Takmičarski program 41. FEST-a “Evropa van Evrope”, posvećen produkcijama iz zemalja van Evropske unije, prikazaće devet ostvarenja u trci za nagradu u vrednosti od 2,000 evra. Među njima su filmovi iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

slika23 Kulturno razmrdavanje: Priprema, pozor, FEST

Američki filmski glumac, kompozitor, reditelj i producent

FEST predstavlja i programsku celinu “Evropa u Evropi”, koja će se sa najboljim ostvarenjima sa starog kontinenta, i to iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske, Poljske, prikazivati u Domu omladine.

Deo programa FEST-a i ove godine posvećen je izabranim dokumentarcima, a među najavljenim filmovima je i “S ljubavlju, Merilin” (Love, Merilyn) o tajnama pronađenih pisama slavne glumice Merilin Monro (Merilyn Monroe).

Bioskop “Fontana” će biti domaćin ciklusa “Fokus”, koji je ove godine posvećen Južnoj Americi, pa će se u okviru njega prikazati filmovi sa posebnim osvrtom na kinematografiju sa ovog kontinenta.

U programu “Fest predstavlja” biće prikazana četiri domaća dugometražna filma i jedna koprodukciju. Pored filma “Falsifikator” Gorana Markovića, koji je zasnovan na njegovoj istoimenoj drami, a biće prikazan na zatvaranju 41. FEST-a, publika će videti i film “Krugovi” Srđana Golubovića, zatim debitantski film “Ljubav dolazi kasnije” Hadži-Aleksandra Đurovića, kao i film “Najlepša je zemlja moja” u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske.

slika32 Kulturno razmrdavanje: Priprema, pozor, FEST

Film se bavi vremenskim periodom kada, prema mišljenju režisera Gorana Markovića, počinje raspad Jugoslavije

Među domaćim premijerama je i dokumentarac “Albertov put” Predraga Bambića o Albertu Majeru, idejnom konstruktoru Panafleks kamera, poreklom iz Perleza u Banatu, koji će imati svetsku premijeru na FEST-u. Majer će biti i među učesnicima okruglog stola o budućnosti filmske trake, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umetnosti, koji će biti održan u okviru pratećeg programa.

Među učesnicima su najavljeni i hrvatski reditelji Nikša Sviličić i Predrag Bambić, u ulozi moderatora, kao i domaći filmski stručnjaci.

Prvi Međunarodni filmski festival održan je između 8. i 16. januara 1971. pod sloganom “Hrabri novi svet”, u Domu sindikata. Festival je otvoren filmom “Meš” (Mash) Roberta Altmana (Robert Altman). Tokom prvog festivala na pet programa je prikazano ukupno 73 filma koje je videlo oko 105,000 gledalaca. Rekord u gledanosti, Fest je dostigao 1977. godine, kada je zabeleženo 252,332 gledaoca. Tokom devedesetih festival je upao u krizu, 1997. je čak i prekinut u znak protesta protiv policijske intervencije na Brankovom mostu, 1993. i 1994. nije ni održan.


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “između redova”.

Comments