Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Selektor festivala Igor Bojović na konferenciji za novinare rekao je kako je u izboru predstava akcenat stavio na novi dramski tekst, jer je i sam kao mlad pisac promovisan na Pozorju, te kako ovaj festival mora da nastavi tradiciju i ukazuje na nove dramske pisce.

On je rekao i da je u konkurenciji bilo ukupno 70 predstava, od kojih je odabrano osam, a predsednik stručnog žirija ovoga puta je glumac Predrag Ejdus.

Na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, koje traje sve do 3. juna, publika će, pored predstava, moći da vidi i različite izložbe i promocije, da učestvuje na okruglim stolovima – gde će se razgovarati o predstavama koje su se odigrale prethodni dan, ali i da nauče nešto novo na radionicama u okviru Pozorja mladih.

Ivan Bosiljčić i Danica Maksimović Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Ivan Bosiljčić i Danica Maksimović u mjuziklu “Zona Zamfirova”

“Zona Zamfirova”

Mjuzikl po delu Stevana Sremca “Zona Zamfirova” ostavio je novosadsku publiku bez daha, a gromoglasni aplauz nakon predstave trajao je gotovo celih deset minuta.

Sa Ivanom Bosiljčićem (kujundžija Mane) i Ivanom Popović (Zona) u glavnim ulogama, uz Nebojšu Dugalića (Hadži Zamfir), Danicu Maksimović (Manetova tetka Doka), Slobodana Stefanovića (Manulać) i druge poznate glumce, karte za “Zonu Zamfirovu” su, po rečima organizatora, rasprodate u rekordnom roku.

Scenografija – Zona Zamfirova Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Sjajna scenografija i kostimi predstave “Zona Zamfirova”

Kokan Mladenović se našao u trostrukoj ulozi – reditelja, tekstopisca i libretiste, dok je koreograf bila Maja Horvat, a za scenografiju i kompoziciju pobrinuli su se Marija Kalabić i Marko Grubić. Zahvaljujući njihovoj i glumačkoj umešnosti, ova priča s kraja 19. veka, “smeštena” u tročasovno trajanje na “daskama koje život znače” približena je publici na fantastičan način, potpuno efektno i nadasve komično, potpuno prateći svetske standarde.

Bosiljčić je opravdao poverenje koje mu je pruženo i dobio šansu da sa svojim nešto starijim kolegama, kako kaže, ne stoji samo na  sceni, već da ulazi i u glumački klinč.

– Nebojšu Dugalića sam gledao u “Prokletoj avliji” i još i danas se divim načinu na koji je izneo ulogu za koju je nagrađen Sterijinim odličjem. To je bio i glavni motiv da ostanem u poslu, ta mogućnost da radim sa ljudima kao što su Danica Maksimović ili Dugalić, jer je to privilegija. – rekao je.

Kostimografija – Zona Zamfirova Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Priča sa kraja 19. veka približena je publici potpuno efektno i komično, prateći svetske standarde

“Otelo”

Nakon “Zone”, koja je okupila oko 1,000 posetilaca, 26. maja na Pozorje su došli obožavatelji “Otela” ili bar glumačke i autorske trupe koja se pobrinula da ovu dirljivu Šekspirovu (William Shakespeare) dramu fantastično predoči publici.

Drama u režiji Miloša Lolića izvedena je od strane Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a uloge su pripale vrhunskoj ekipi, predvođenoj Vojinom Ćetkovićem (Otelo) i Nikolom Đuričkom (Jago).

– Ovo je najzahtevnija uloga koju sam dosad igrao. Priprema za predstavu dugo traje i isto toliko mi je potrebno da izađem iz uloge. Svaki glumac teži da bar na momenat dohvati te visine koje zovemo umetnost, kreacija, i zato je Otelo vrh onoga što sam do sada radio. Igrati Šekspira nije zanat i posao, bar ne bi trebalo da bude. Volim da mislim da smo uz pomoć reditelja uspeli da se vinemo, bar dodirnemo visine umetnosti. – rekao je Ćetković, kom je uloga Otela savršeno pristajala, a sudeći po reakcijama publike, i ona je osećala isto.

Vojin Ćetković i Milena Živanović Otelo Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Vojin Ćetković u ulozi Otela i Milena Živanović u ulozi Dezdemone

Do zatvaranja pozorja, 3. juna, publika će imati priliku da uživa u još nekoliko odličnih predstava, javnih diskusija, okruglih stolova i drugo.


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

 

 

Editors choice