Selektor festivala Igor Bojović na konferenciji za novinare rekao je kako je u izboru predstava akcenat stavio na novi dramski tekst, jer je i sam kao mlad pisac promovisan na Pozorju, te kako ovaj festival mora da nastavi tradiciju i ukazuje na nove dramske pisce.

On je rekao i da je u konkurenciji bilo ukupno 70 predstava, od kojih je odabrano osam, a predsednik stručnog žirija ovoga puta je glumac Predrag Ejdus.

Na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, koje traje sve do 3. juna, publika će, pored predstava, moći da vidi i različite izložbe i promocije, da učestvuje na okruglim stolovima – gde će se razgovarati o predstavama koje su se odigrale prethodni dan, ali i da nauče nešto novo na radionicama u okviru Pozorja mladih.

Ivan Bosiljčić i Danica Maksimović Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Ivan Bosiljčić i Danica Maksimović u mjuziklu “Zona Zamfirova”

“Zona Zamfirova”

Mjuzikl po delu Stevana Sremca “Zona Zamfirova” ostavio je novosadsku publiku bez daha, a gromoglasni aplauz nakon predstave trajao je gotovo celih deset minuta.

Sa Ivanom Bosiljčićem (kujundžija Mane) i Ivanom Popović (Zona) u glavnim ulogama, uz Nebojšu Dugalića (Hadži Zamfir), Danicu Maksimović (Manetova tetka Doka), Slobodana Stefanovića (Manulać) i druge poznate glumce, karte za “Zonu Zamfirovu” su, po rečima organizatora, rasprodate u rekordnom roku.

Scenografija – Zona Zamfirova Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Sjajna scenografija i kostimi predstave “Zona Zamfirova”

Kokan Mladenović se našao u trostrukoj ulozi – reditelja, tekstopisca i libretiste, dok je koreograf bila Maja Horvat, a za scenografiju i kompoziciju pobrinuli su se Marija Kalabić i Marko Grubić. Zahvaljujući njihovoj i glumačkoj umešnosti, ova priča s kraja 19. veka, “smeštena” u tročasovno trajanje na “daskama koje život znače” približena je publici na fantastičan način, potpuno efektno i nadasve komično, potpuno prateći svetske standarde.

Bosiljčić je opravdao poverenje koje mu je pruženo i dobio šansu da sa svojim nešto starijim kolegama, kako kaže, ne stoji samo na  sceni, već da ulazi i u glumački klinč.

– Nebojšu Dugalića sam gledao u “Prokletoj avliji” i još i danas se divim načinu na koji je izneo ulogu za koju je nagrađen Sterijinim odličjem. To je bio i glavni motiv da ostanem u poslu, ta mogućnost da radim sa ljudima kao što su Danica Maksimović ili Dugalić, jer je to privilegija. – rekao je.

Kostimografija – Zona Zamfirova Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Priča sa kraja 19. veka približena je publici potpuno efektno i komično, prateći svetske standarde

“Otelo”

Nakon “Zone”, koja je okupila oko 1,000 posetilaca, 26. maja na Pozorje su došli obožavatelji “Otela” ili bar glumačke i autorske trupe koja se pobrinula da ovu dirljivu Šekspirovu (William Shakespeare) dramu fantastično predoči publici.

Drama u režiji Miloša Lolića izvedena je od strane Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a uloge su pripale vrhunskoj ekipi, predvođenoj Vojinom Ćetkovićem (Otelo) i Nikolom Đuričkom (Jago).

– Ovo je najzahtevnija uloga koju sam dosad igrao. Priprema za predstavu dugo traje i isto toliko mi je potrebno da izađem iz uloge. Svaki glumac teži da bar na momenat dohvati te visine koje zovemo umetnost, kreacija, i zato je Otelo vrh onoga što sam do sada radio. Igrati Šekspira nije zanat i posao, bar ne bi trebalo da bude. Volim da mislim da smo uz pomoć reditelja uspeli da se vinemo, bar dodirnemo visine umetnosti. – rekao je Ćetković, kom je uloga Otela savršeno pristajala, a sudeći po reakcijama publike, i ona je osećala isto.

Vojin Ćetković i Milena Živanović Otelo Kusturica: Otvaranje Sterijinog pozorja

Vojin Ćetković u ulozi Otela i Milena Živanović u ulozi Dezdemone

Do zatvaranja pozorja, 3. juna, publika će imati priliku da uživa u još nekoliko odličnih predstava, javnih diskusija, okruglih stolova i drugo.


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

 

 

Comments