Saznanje žene da će postati majka jedno je od najposebnijih iskustava u životu. Taj trenutak spoznaje da će kroz nekoliko meseci sve dobiti sasvim novi smisao i da će baš ona doneti novi život na ovaj svet, zauvek ostaje neprocenjiv. Svaka žena koja je priželjkivala da postane majka reći će vam kako je baš ova uloga jedna od najvažnijih u njenom životu i kako se tokom čitave trudnoće brižljivo pripremala za dolazak bebe na svet.

U tome, naravno, nije bila sama. Kroz neprospavane noći na trudničkom jastuku, mesečne odlaske na ultrazvučne preglede i dane mučnine i cravinga za neobičnom hranom nije prolazila sama – uz nju je bio njen partner, budući tata, podjednako uplašen i uzbuđen.

1 6 scaled ANKETA + GIVEAWAY: Mame, popunite našu anketu, podelite sa nama kada ste bile najponosnije na partnera i osvojite La Roche Posay Lipikar poklon paket!

Mama je ta koja tokom trudnoće i neposredno nakon porođaja biva sigurno utočište za bebu, a tata je taj koji bi trebalo da bude sigurno utočište mami, pa samim tim i bebi. Roditeljske uloge među njima su podeljene, i mada je uloga mame kao izvora života apsolutno neprocenjiva – mesta za negu i ljubav sa tatine strane i te kako ima. Tata u svojim snažnim i sigurnim rukama može nunati bebu pred spavanje, može je kupati, menjati joj pelene, njenu osetljivu kožu negovati kremama… može joj pružiti svoju ljubav kroz nežnost. A kako sve to izgleda u očima mame koja ga posmatra, imale ste priliku da nam iz ličnog iskustva otkrijete.

U saradnji sa brendom La Roche-Posay kreirali smo jedinstvenu La Roche-Posay x WANNABE Magazine anketu „iz ugla mame“ – koja se fokusira na podelu roditeljskih obaveza između mame i tate u prvim mesecima nakon rođenja bebe koju ste popunile, a sa nama ste nakon toga podelile i to kada ste bile najponosnije na svog partnera u kontekstu nege vaše bebe.

U nastavku vam predstavljamo rezultate ankete i izdvajamo 5 najemotivnijih priča, koje su samo jedan od pokazatelja da su mama i tata ujedinjen dvojac i da je odgajanje deteta najlepše onda kada su oboje podjednako uključeni u proces.

Rezultati ankete

U okviru ankete mame smo pitali nekoliko jednostavnih pitanja koja se tiču situacija kroz koje svi roditelji prolaze nakon što se beba rodi i dođe kući. U pitanju su ustajanje noću, kupanje bebe, menjane pelena, informisanost o bebinoj koži, kao i nega iste. I moramo priznati, rezultati su nas prijatno iznenadili!

Primetili smo kako se zastupljenost mame i tate u negovanju bebe izjednačava, a u nekim slučajevima tate čak preuzimaju ulogu koja je do nedavno bila „rezervisana“ za mamu. Kada se beba budila noću73,7% tata ustajalo je tokom noći, dok je 13,2% ustajalo češće nego mama, kojoj je odmor nakon porođaja preko potreban. Kada je u pitanju informisanost o nezi bebine kože, u 42,1% slučajeva oba roditelja su bila podjednako informisana, a u čak 36,8% oba roditelja su podjednako i negovala osetljivu bebinu kožu. Menjanje pelena takođe je kod velikog broja roditelja postalo zajednički zadatak, gde je u čak 81,6% slučajeva i tata menjao pelene. Kupanje bebe pokazalo se kao ritual u kojem tate najviše uživaju, te je u 28,9% slučajeva tata bio taj koji je češće kupao bebu!

Srećni smo što otkrivamo da mame sve češće dobijaju potrebnu podršku od svojih partnera i što uloga tate konačno dobija značenje koje je oduvek trebao da ima. Iako svako može postati otac, ne može svako tek tako biti dobar tata – i zato u nastavku sa vama delimo 5 odabranih, istinitih priča koje nam pokazuju da su tate „superheroji“ i te kako stvarni. 

Najponosnija na svog partnera bila sam...

“On je bio toliko pun podrške od samog početka da se uvek uključivao u svaku obavezu, želeći da ja što manje radim kako bih se odmarala. Bila sam ponosna na njega sve vreme, koliko je strpljenja i brige pokazao prema meni i bebi. Ali, nekako su mi najdraži momenti bili kada sam saznala da se obrazuje oko kozmetičkih sastojaka, kako bi znao šta valja a šta ne, dok kupuje stvari za našu bebu (inače ga nikada kozmetika nije interesovala pre ovoga, a sada se razume u negu kože bolje od mene). Ja zapravo koristim La Roche-Posay kremu, a pogodite zbog koga sam je probala!”

Teodora Popović

“Samim tim što sam imala težak prirodan porođaj i oporavak koji je trajao mesec dana, on je bio taj koji je uzeo odsustvo sa posla na mesec dana i brinuo o njoj i meni. Sam ju je kupao, oblačio, presvlačio, radio po kući, meni donosio hranu u krevet, nju na podoj. Najponosnija sam bila u tim trenucima, ali ne samo tad – ponosna sam na to kakvog sam čoveka izabrala da bude uz mene ceo život i sa kojim stvaram nešto najdivnije, a to je porodica. Najponosnija sam na njega kada ga vidim sa našom ćerkom i volim da ga gledam kako iz dana u dan sve više voli to naše malo čudo.”

Ana Savić

baby ANKETA + GIVEAWAY: Mame, popunite našu anketu, podelite sa nama kada ste bile najponosnije na partnera i osvojite La Roche Posay Lipikar poklon paket!

“Svakoga dana prilikom menjanja pelena i večeri nakon kupanja. Naša devojčica i sada ima suvu i osetljivu kožu, te joj najviše odgovaraju kremice za atopičnu kožu. O tome da joj koža bude stalno hidrirana sam više ja vodila računa, jer je on odlazio na posao. Ali, u toku noći je više on ustajao i mada sam dojila 8 meseci – on je bio taj koji je obe držao budnima i vraćao malenu u krevetac, često napominjući kada primeti suvoću kože pod prstima. Verujem da veliki broj muskaraca podjednako učestvuje u svim poslićima oko bebe i shvata značaj svog prisustva kako za bebu, tako i za mamu.”

Jasmina Gajić

“Prvo na dočeku mene i bebe iz porodilišta sa cvećem, spremljenom kućom i svim potrebnim stvarima za bebu. Zatim, jer je ustajao noću da je nahrani kako bih ja mogla da odmorim, odspavam i oporavim se od carskog reza. Takođe, jer je čuvao bebu kako bih išla kod lekara, čak i u druge gradove na po nekoliko sati. Osim dojenja, radi sve isto što i ja – kupanje, presvlačenje, davanje dohrane. Otac može biti svako, ali biti tata je umeće, veština, ljubav, posvećenost.”

Afrodita Šari

“Bebu smo izveli sa žutim tenom iz porodilišta (posledica žutice na rođenju). Doktor je preporučio da bebu malo sunčamo ako ima sunca, ali bila je sumorna jesen sa tek ponekim zrakom sunca. Suprug bi uzeo bebu i stajao na prozoru dok god se sunce ne skloni, a potom odlazio u drugu sobu opet na prozor i tako po celo prepodne, dok god ima sunca na našoj strani stana. Ljubav za neumornog tatu!”

Radmila Milešević

Hvala vam što ste budućim mamama otkrile koliko je roditeljstvo divno uz partnera koji je pun podrške i time razbile stereotipe o tatama koji nisu u dosluhu sa svojim emocijama i pokazale svetu na ličnom primeru da je moguće biti u braku ravnopravnih uloga kada je nega bebe u pitanju!

Comments