Lipikar Baby Shower
sa stručnjacima i tatama:

Evo kako se glumac Miodrag Dragičević spremio za doček ćerkice uz savete dermatologa i pedijatra

Kada beba dolazi na svet, svi su uzbuđeni. Mama odbrojava sate i minute, baka već prenosi „staro znanje“, deka je kupio prvi bicikl, a tata je uz mamu najponosniji i najuzbuđeniji od svih. Iako nas je istorija učila da je mama ta koja neguje, a tata taj koji je stub porordice i podrška mami – pred sam dolazak bebe na svet pogled budućih mame i tate na roditeljstvo se menja. Oni shvataju da su ravnopravni u svojoj želji i potrebi da sačuvaju ono najvažnije na svetu, svoje novorođenče.

Novi roditelji uvek se pitaju šta da rade u prvim danima nakon što beba dođe kući, da li smeju i kako smeju da je podignu, kako da joj pridrže glavicu, da li je beba podrignula, šta ako se pojave prvi ojed ili crvenilo na koži, kada smeju da okupaju bebu po prvi put... Odjednom, nalaze se na novoj, nepoznatoj teritoriji, i sve ono što su do sada pročitali, čuli ili naučili nije im dovoljno sigurno. Sve je novo, a sve je važnije od bilo čega do sada.

U ovim „slatkim mukama“ nedavno se našao i naš talentovani mladi glumac Miodrag Dragičević čija je supruga, takođe glumica, Olivera Bacić, na svet donela njihovu prvu ćerkicu – Vasiliju. Kako bismo mu pomogli da odgonetne odgovore na sva pitanja koja se tiču brige o bebi i nezi bebine kože – u saradnji sa brendom La Roche-Posay organizovali smo jedinstveni Lipikar Baby Shower sa stručnjacima i tatama, u okviru kojeg je imao priliku da razgovara sa specijalistom dermatologije, Prof dr Dušanom Škiljevićem i specijalistom pedijatrije dr Jugoslavom Mijovićem.

Od njih je dobio savete i odgovore na pitanja sa stručnog, ali i roditeljskog stanovišta, s obzirom na to da su obojica očevi koji su nekada prošli kroz iste situacije u kojima se Miodrag i njegova supruga danas nalaze. Ovim projektom, brend La Roche-Posay želeo je još jednom da naglasi koliko je važno da mama i tata budu podjednako uključeni, kao i da razbije stigmu oko toga da je nega bebe samo mamina uloga.

Tata i mama su zajedno tu od prvog dana rođenja bebe, trebalo da budu podjednako informisani i da jednako vole, brinu i neguju.

U nastavku teksta smo za vas sumirali odgovore dermatologa i pedijatra na nekoliko ključnih pitanja o brizi o bebi i o nezi njene kože u najranijim danima, među kojima su se nalazila kako Miodragova pitanja tako i vaša – na kojima vam se ovom prilikom zahvaljujemo. Predstavljamo vam jedinstveni WANNABE Magazine x La Roche-Posay vodič za negu bebe u prvim danima, koji će, nadamo se, pomoći svim budućim mamama i tatama da postanu najbolji roditelji na svetu!

Kako postupati u prvoj nedelji po dolasku bebe u dom i šta raditi ako imamo kućne ljubimce?

Sigurni smo da veliki broj vas ima kućne ljubimce i da sve one dlake koje vam nisu smetale sada postaju „neprijatelji“ kojih se pribojavate, jer šta ako naštete bebi i izazovu alergiju? Ako je to vaša briga, tu smo da vas umirimo. Prvi dani sa bebom u kući jesu uvek najveći „rolerkoster“ ljubavi, brige i nespavanja – ali samo strpljivo, pratite svoju intuiciju i naše savete. Što se tiče kućnih ljubimaca, važno je da su vakcinisani i zdravi, i da je u stanu u kojem živite higijena redovno održavana. Zapravo, čak je i poželjno da dete, naročito ono sa atopijskom konstitucijom kože, odrasta uz kućnog ljubimca kako bi razvilo otpornost kože, što se u suviše sterilnoj sredini ne bi dogodilo.

Šta je to kengur nega?

Naziv kengur nas isprva može zbuniti, kao što je zbunio i Miodraga, ali zapravo se radi o jednostavnom i izuzetno značajnom kontaktu kože na kožu u prvim satima i danima nakon bebinog rođenja. Gola beba bi trebalo da se stavi na goli torzo majke, što pomaže osećaju sigurnosti bebe, njenoj mogućnosti da pronađe dojku i uspešnoj prvoj laktaciji majke. Kengur nega ne podrazumeva samo dodir sa majkom, već i sa tatom – na čije se prisustvo beba takođe od prvih dana adaptira. Tatina toplota i ritmični otkucaji srca podjednako znače bebi, još uvek nesvesnoj sveta oko sebe. Uz to, prednost kengur nege je i to što je koža najveći senzorni ljudski organ, koji putem dodira aktivira nervne završetke koji sinapsama prenose informacije do bebinog mozga, što utiče na njen razvoj.

Koliko često i na koji način bi trebalo kupati bebu?

Kada je prvo kupanje bebe u pitanju, postoje različiti stavovi koji se kroz vreme konstantno menjaju. Neki smatraju da bebu ne treba kupati prvih nekoliko dana, kako sa njene kože ne bismo skinuli takozvani „sirni premaz“, drugi da je treba okupati odmah i kupati svakog dana, treći da je možemo kupati na svakih nekoliko dana. A šta je od ovoga istina? Dermatolog i pedijatar složili su se da „sirasti premaz“ ne treba čuvati duže od nekoliko dana, jer postaje pogodan za razvoj bakterija, ali isto tako i da je danas u redu bebu kupati češće nego ranije – jer sada umesto sapuna koji isušuju kožu imamo posebno formulisane proizvode koji su namenjeni osetljivoj i tanjoj koži beba. Takođe, nećete pogrešiti ni ako bebu ne kupate svakodnevno, već na svakih nekoliko dana jer se beba ne prlja, osim u pelenskoj regiji koja zahteva posebnu negu i redovno pranje. Bonus savet je da kada god je moguće pri čišćenju pelenske regije izbegavate vlažne maramice, i da, umesto toga, temeljno operete i kremom zaštitite ovu regiju. I naravno, imajte na umu da kupanje bebe nije samo stvar higijene, već i ritual koji je značajan za celu porodicu!

Da li je nužno da beba nakon dojenja podrigne u rukama roditelja ili je možemo smestiti u krevetac i bez toga?

Ovo je pitanje koje mori mnoge nove roditelje, koji sate i sate provode ljuljuškajući bebu na ramenu kako bi ona podrignula pre spavanja i znate šta, ovaj čin zapravo nije toliko značajan! Beba tokom dojenja često unese višak vazduha koji bi trebalo da izbaci i mi joj olakšavamo time što joj pomažemo da podrigne, ali ako beba to ne uradi nakon nekoliko minuta – slobodno je možete odložiti u krevetac i okrenuti je na bok. Ona će višak vazduha tokom noći izbaciti sama.

Da li je intimnoj regiji beba potrebna posebna nega i kako da pristupimo njenom kupanju?

Intimna, odnosno pelenska regija beba zahteva češću negu, ali ne preterano drugačiju od nege ostatka bebine kože. Danas u ponudi možemo pronaći posebno formulisane proizvode za negu kože beba koji su primenljivi kako na celom telu, tako i u ovoj regiji, a jedino što bi trebalo da imate na umu je da pelenska regija zahteva redovnije pranje. Nakon svake promene pelene operite bebinu intimnu regiju, a zatim obavezno nanesite emolijentnu kremu koja će vratiti vlažnost koja je bebinoj koži potrebna. Kao što su dermatolog i pedijatar već naglasili, izbegavajte vlažne maramice kada god je to moguće i koristite ih samo u situacijama u kojima ne postoji opcija da bebu okupate, kao što su šetnje.

Koje elemente bi u svom sastavu trebalo da sadrže proizvodi za negu i kupanje beba?

Današnji proizvodi za negu bebine kože posebno su formulisani tako da njihova masnoća bude prilagođena prirodnoj masnoći bebine kože, kao i sa namenom da zadrže vlažnost kože. Sastojci u proizvodima za kupanje i negu bebine kože vezuju masnoće i vodu, sprečavaju da voda izađe iz kože i ojačavaju barijeru kože time što održavaju mikrobiom uravnoteženim. Među poželjnim sastojcima nalaze se umirujući nijacinamid i karite buter.

Šta učiniti ako primetimo crvene pečate na obrazima i licu bebe?

Među vašim pitanjima koja ste nam postavili na Instagramu našlo se i ovo – za koje verujemo da je prošlo kroz misli mnogim roditeljima. Iako nas rumeni obrazi kod beba nedvosmisleno raznežuju, na njih bi trebalo da obratimo posebnu pažnju, jer upravo oni mogu biti prvi znaci atopijske konstitucije kod beba. Prvo crvenilo i hrapavost najčešće se pojavljuju između bebinog prvog i drugog meseca, a možete im pristupiti pojačanom negom emolijentnim kremama. Savremene emolijentne kreme možete naneti na kožu bebe bez brige više puta dnevno, a ukoliko ne primetite pozitivnu promenu, obavezno se obratite lekaru.

Bonus savet:

Znate kako su naše bake uvek bebe ljubile u glavu, ruku ili nogu? E pa, bake zaista iz iskustva znaju najbolje, jer poljupci bebe u obraze mogu izazvati crvenilo i neželjenu reakciju. Zato, pažljivo sa poljupcima!

Za više informacija pogledajte naš „Lipikar Baby Shower“ video sa početka stranice, u kojem ćete pronaći detaljne odgovore prof. dr Dušanja Škiljevića, dermatologa i dr Jugoslava Mijovića, pedijatra. Nadamo se da će svim mamama i tatama naš Lipikar Baby Shower pomoći da se osete snažnije, budu informisaniji i u potpunosti spremni za ulogu svog života – ulogu roditelja. Miodrag je spreman da svojoj Vasiliji pruži svu ljubav i negu koja joj je potrebna, uz brend La Roche- Posay i proizvode iz Lipikar linije, o kojima možete saznati više u okviru našeg kutka za negu kože.