Dobrobit naše dece uvek nam je na prvom mestu. Svaki roditelj se od najranijih dana brine o krupnim stvarima, ali i najmanjim sitnicama kada je njegovo dete u pitanju – od hrane koju mu priprema za obroke kako bi „zdravo bilo i veliko poraslo“, preko njegove svakodnevne, opšte higijene pa sve do redovne nege njegove osetljive kože. Roditeljstvo je sa razlogom jedna od najvažnijih životnih uloga koje možemo imati, a srećan je onaj kome je dodeljena.

Naravno, na roditeljskom putu ćemo uz divne trenutke povremeno naići i na probleme koji zahtevaju rešenje, a jedan od najčešćih problema današnjeg vremena koji pogađa veliki broj dece je atopijski dermatitis. Atopična koža kod dece može izazvati veliku nelagodnost, usled simptoma svraba, zatezanja, peckanja, čak i crvenih pečata – i zato bi ovom stanju trebalo ozbiljno pristupiti.

Kako bismo proširili svest o atopijskom dermatitisu i pomogli mladim roditeljima da se edukuju o ovom čestom stanju kože, sa brendom La Roche-Posay kreirali smo jedinstvenu Instagram anketu u okviru koje smo postavili nekoliko ključnih pitanja o nezi dečje atopične kože. Vi ste dali svoje odgovore na nju, a mi smo se zatim konsultovali sa dermatologom, prof. dr Dušanom Škiljevićem – a on je detaljnije obrazložio tačne odgovore na postavljena pitanja. Zajedno smo kreirali praktični vodič kroz negu atopične kože kod dece, koji sa vama delimo u nastavku teksta.

1 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima
dr Skiljevic SRB Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Prof. dr Dušan Škiljević, specijalist dermatologije

Pitanje 1 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Atopijski dermatitis je nasledno stanje kože koje odlikuju isušenost i oštećena kožna barijera. Suva koža koja svrbi i oštećena barijera su glavni znaci atopijske konstitucije, na koju se potom nadovezuju faze ekcema dermatitisa. Premda promene na koži kod atopijskog dermatitisa mogu biti sekundarno inficirane, sam ekcem nije infekcija, već zapaljenje u kome posreduje imuni sistem kože. Oboljenje kod najvećeg broja dece počinje pre pete godine života, ali i odrasle osobe i te kako mogu imati manifestacije.

Pitanje 2 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Simptomi atopijskog dermatitisa uključuju izrazito suvu kožu koja zateže i svrbi, perutanje i atopijski ekcem koji se može javiti na čitavoj koži. Promene kod atopijskog dermatitisa se u prvim mesecima života najčešće javljaju na obrazima, ali mogu se javiti na svim delovima kože. U najtežim slučajevima, mogu da zahvate i čitavu površinu kožu odjednom.

Pitanje 3 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Uglavnom se oko 20-25% dece susreće sa barem nekim oblikom atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis je, takoreći, najčešća bolest dečjeg uzrasta danas. Računa se da u Srbiji neki oblik atopijskog dermatitisa ima 20-25% dece, dok se u industrijski razvijenijim zemljama taj procenat kreće čak i do 30%.

Pitanje 4 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Kod beba se uglavnom javlja na licu, obrazima i bradi, a kod starije dece na vratu, zglobovima i pregibima. Odnosno, prve manifestacije atopijskog dermatitisa javljaju se oko drugog meseca života i to najčešće na obrazima i regiji ispod pelena (dečji ekcem), a od druge godine života ekcem menja mesto i javlja se najviše u pregibima i prevojima kože (tzv. Prurigo Besnier).

Pitanje 5 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Emolijentne kreme i uljane kupke – koje se zajednički nazivaju „emolijentna terapija“. Prema savremenim terapijskim vodičima osnovu nege i terapije dece sa atopijskim dermatitisom čine emolijentni kremovi i uljane kupke. Oni se primenjuju i onda kada nema zapaljenja, da bi se produžile „mirne“ faze, poznate kao remisije. Takođe, onda kada do ekcema dođe, emolijentna terapija predstavlja osnovu na koju se dodaju ostale terapijske opcije.

Pitanje 6 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Predlažemo vam da uklonite grinje, povećate vlažnost vazduha i obezbedite svom detetu pamučnu pidžamu i posteljinu. Suštinski, u održavanju kože kod dece sa atopijskim dermatitisom, opšte mere su jednako važne kao i terapija. Osnovno je da u sredini u kojoj dete najviše boravi bude što manje respiratornih i kontaktnih alergena i iritanasa, kao i da temperatura i vlažnost vazduha budu optimalni.

Pitanje 7 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Deca koja se bore sa atopijskim dermatitisom često imaju slabiji san, razdražljivija su i imaju manjak koncentracije. Svrab i češanje su osnovni simptomi atopijskog dermatitisa i mogu biti intenzivni čak i kada nema vidljivog zapaljenja kože. Značajno ometaju svakodnevne aktivnosti, usled čega deca (kao što smo naveli) manje spavaju, razdražljivija su, slabije se koncentrišu, a mogu čak imati i probleme sa pažnjom i učenjem, ukoliko su tegobe izražene u školskom uzrastu.

2 scaled Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Nadamo se da su vam saveti dermatologa, prof. dr Dušana Škiljevića razrešili nedoumice koje ste imali, a naša zajednička preporuka je da atopičnoj dečjoj koži pružite adekvatnu negu uz pomoć proizvoda iz La Roche-Posay Lipikar linije, koja je namenjena upravo onoj najosetljivijoj koži, sklonoj atopijskom dermatitisu i ekcemima. Za vaše najmlađe, kod kojih ste primetili prve pojave atopijskog dermatitisa, predlažemo Lipikar Baume AP+M balzam za suvu, osetljivu kožu i Lipikar Syndet AP+ kremasti gel za kupanje osetljive kože – a više o Lipikar liniji saznajte u našem jedinstvenom kutku o nezi kože.

4 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Lipikar Baume AP+M balzam

3 Uradili ste anketu o nezi dečje kože, a evo šta dermatolog misli o vašim odgovorima

Lipikar Syndet AP+ kremasti gel za kupanje

Comments