Jedan od najpoznatijih i najizvođenijih baleta 19. veka na muziku Petra Iljiča Čajkovskog premijerno je izveden u Boljšoj teatru 1877. godine. Ovo je prvi od tri baleta koja je uradio Čajkovski. Nakon njega, usledili su “Uspavana lepotica” (1889), “Krcko Oraščić” (1892) nekoliko svita za jednočine balete. Evo nekih zanimljivosti o baletu koji sada imamo priliku da gledamo onlajn iz nekih od najlepših opera na svetu.

Stvaranje baleta “Labudovo jezero”

“Labudovo jezero” komponovao je Petar Iljič Čajkovski između 1875. i 1876. godine. To je priča o Princu Sigfridu i mladoj Odeti, koju je ukleti čarobnjak von Rothbart, prokleo da živi kao beli labud koji samo tokom noći dobija ljudski oblik. “Labudovo jezero” je jedan od prvih baleta koje je simfonijski kompozitor ikada stvorio , na zahtev Vladimira Petroviča Begičeva, kustosa Boljšoj teatra u Moskvi i zasnovan na komadu koji je Čajkovski napisao da zabavi svoje nećake jednog leta. Majstor baleta Marius Petipa i koreograf Lev Ivanov režirali su najpoznatiju verziju baleta, nedugo nakon smrti kompozitora.

Poreklo priče

Postoje mnoge teorije o poreklu priče o Labudovom jezeru. Originalna knjiga Vladimira Begičeva inspirisana je u velikoj meri tradicionalnom nemačkom narodnom pričom “Ukradeni veo” koju je napisao Johann Karl August Musäus, a koja govori o metamorfozi žene u labuda. Međutim, postoje i reference na rusku narodnu priču “Beli patak”. Treći čin baleta donekle govori o legendi koja je možda inspirisala bajku “Šest labudova” čuvene braće Grim.

Uspeh baleta

Čajkovski, koji je umro 1893. nije saznao koliki će uspeh ovaj balet postići. Prvo izvođenje u Boljšoj teatru nije bilo najbolje prihvaćeno od publike, a sam kompozitor video ga je kao “ponižavajuće razočaranje”. Iako premijera nije dobro prošla, balet se održao na repertoaru tog teatra do 1883. sa 41 izvođenjem. Tek 1895, pod komandom Ivanova i Petite (koji su napravili koreografiju; Marijus Petipa za prvi i treći, a Lev Ivanov za drugi i četvrti čin), balet je prepoznat kao pravi trijumf. To izvođenje postalo je daleko popularnije, pa se većina današnjih izvođenja “Labudovog jezera” oslanja na njega.

Comments